A világ legrosszabb szálláshelye azt javasolja, inkább szálljunk meg máshol

Az amszterdami hostel nem éppen csalogató...

Az egyenes beszéd értékelendő: ha valaki nyílt lapokkal játszik, azt legalább nem lehet később megvádolni azzal, hogy valótlanságot állított, netán eltitkolt valamit. Mert míg a világ legtöbb hotele és hostele azzal csalogatja a vendégeket, hogy igyekszik minél pozitívabb színben feltüntetni magát, van egy szálláshely, amelynek marketingstratégiája a fordított pszichológiára épül. Az amszterdami Hans Brinker Hotel értékelései között azért nem találunk negatív megjegyzéseket, mert a szállás pont azt nyújta, amit kínál: nem különösebben komfortos, és néha még koszos is.

„…hogy egészen őszinték legyünk, nem a legjobb, de kétségkívül a legemlékezetesebb hostel Amszterdamban – írják. – …azt kapod, amiért fizettél. És mivel nem fizetsz túl sokat, ne várd el, hogy a következők közül bármit is kapsz: úszómedence, szobaszervíz, nászutas lakosztály, konditerem, sampon apró flakonban, wellnessfürdő vagy londinerek idióta kalapban.”

A végtelenül őszinte szállodában egyfős, kétfős, négyfős és hatfős szobában foglalhatunk magunknak ágyat, és mint mondják, ott-tartózkodásunk garantáltan nem lesz átlagos (annál rosszabb lesz), és az általuk nyújtott komfort nagyjából egy alig őrzött börtönével egyenlő. A hely viszont büszke arra, hogy a lift (normális esetben) működik, és az ajtó zárja tényleg záródik.

Akinek ennek ellenére sikerült meghozni a kedvét a világ legrosszabb szálláshelyéhez, az alábbi humoros e-mail-címekre küldheti el foglalási igényét: imlost@hans-brinker.com (elvesztem a Hans Brinkerben) vagy whyisitsohot@hans-brinker.com (miért van ilyen meleg a Hans Brinkerben).

És egyébként az sem biztos, hogy tudnak adni szabad ágyat, ugyanis a kiváló lokációnak köszönhetően (mindössze rövid sétára található a hírhedt vörös lámpás negyedtől),

nagyon népszerű, sőt hostel kategóriában a drágábbak közé sorolható.

Egy hatfős szobában éjszakánként 25 euróért (kb. 9000 forintért) hajthatjuk álomra a fejünket, míg a „deluxe” jelzővel ellátott, de luxusszobának semmiképp sem mondható kétfős szobáért már 105 eurót (kb. 38 ezer forintot) kell fizetnünk éjszakánként.

Amikor a BBC 2013-ban ellátogatott a holland hostelbe, már akkor „a világ legrosszabb hoteleként” aposztrofálták magukat, és inkább szebb, tisztább, komfortosabb szállásokat is ajánlottak a honlapjukon, hogy az Amszterdamba érkező turisták ott szálljanak meg. Ezt a listát azóta törölték a weboldalukról, pedig néhány luxushotel mellett olyan vicces tippeket adtak, mint „egy hálózsák a sztráda szélén”, „egy elhagyatott akna” vagy „egy jelöletlen sír”.

Kiemelt kép: Getty Images Forrás: The Travel, BBC, The Culture Trip