Nagy vonalakban a tartásról – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Főszerkesztői levél a Nők Lapja 2021/40. számából.

Ül? Ha teheti, álljon fel, és nyújtóztassa ki a tagjait. Lehetőleg ne is üljön vissza a nap hátralévő részében.

Ennek a lapszámnak a témája a tartás, a testi, lelki geometria.

Ha néhány órára le akarunk szokni a gondolatról, hogy mi vagyunk a teremtés koronái, nagyon tanulságos lehet MRI-vizsgálatok leleteit tanulmányozni. Tudtunkra adják, hogy gerincesnek lenni törékenyebb vállalkozás, mint hinnénk. A kényelem mindig visszaüt, legyen szó a klímaválságról vagy a kanapéról.

Az ember ne legyen lusta és hanyag érezni, gondolkodni, megkülönböztetni.

Néhány év múlva talán minden szék, kanapé, fotel csomagolásán ott virít majd a felirat: Az ücsörgés súlyosan károsítja az egészségét!

A legújabb kutatások szerint ugyanis ülni az egyik legnagyobb merénylet a testünkkel szemben, többszörösére növeli az érrendszeri betegségek, az infarktus és a rák kialakulásának kockázatát. Ülünk a reggelizőasztalnál, a járműveken, vécén, íróasztalnál, ülőlabdán, esténként a kanapén.

Évszázadokon át csak a legkiváltságosabbak trónoltak ennyit. A közönséges halandók ácsorogtak a nagyurak jelenlétében, a földeken, az írnokpultoknál, a konyhában, őrségben, a patak partján. Nem ülve, hanem heverészve pihentek, aktív állapotban szinte mindig talpon voltak.

A kardiológusok ülésjárványnak nevezik az utóbbi évtizedek során drasztikusan átalakuló életmódot, szerintük az volna az ideális, ha napi négy-öt óránál nem töltenénk többet ülő helyzetben, munka közben olykor felállnánk, mozognánk.

Ez nemcsak az izomzatunknak és az anyagcserénknek tenne jót, a munka hatékonyságát is növelné. (Nem véletlen, hogy a latin “sedere” és “sedare” azonos tőből fakad, az első ige azt jelenti: ülni, a második a tudatot “leültetni” vagyis szedálni, lenyugtatni.)

Nemzetközi összefogás indult – egy lángoló kanapé a piktogramjuk – a “kötelező ülés” visszaszorítása érdekében az iskolákban és a munkahelyeken. Valami mégis megmozdult ebben a nagy kényelem-járványban. E heti interjúinkból az is kiderül, hogy a tartás eleganciája és a testi, szellemi, lelki erőfeszítés rejtélyes módon összefügg.

Ez is érdekelhet