Melengető fogások az ősz kincseiből – Megjelent az októberi Nők Lapja Konyha

Ha október, akkor sütőtök, cékla, káposzta, gomba és gesztenye - a legújabb Nők Lapja Konyhában mindannyian találhattok kedvetekre való finomságot az ősz alapanyagaiból. Irány a piac és az erdő!

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 13 kép

Melengető fogások az ősz kincseiből – Megjelent az októberi Nők Lapja Konyha

Melengető fogások az ősz kincseiből – Megjelent az októberi Nők Lapja Konyha

Fotó megosztása:

Gyűjtögessünk!

Ha valaki megkérdezné tőlem, mi a legjobb dolog az októberben, biztosan az erdei sétákat mondanám, amikor kosarakkal felszerelkezve elindulunk gyűjtögetni. Emlékszem, gyerekkoromban a színes levelekkel kezdtük, amiket aztán lepréseltünk vagy bevittünk a rajzórára, majd jött a kétféle gesztenye. A vadgesztenyéből figurák lettek, a szelídet pedig bevagdosva megsütöttük, aztán azon versenyeztünk evés közben, kinek jön le szebben a héja. A következő kirándulás célja a karácsonyi dekorációhoz való termések keresése volt, a toboztól a makkon át a mohás fakéregig mindent összeszedtünk, „jó lesz az még decemberben” jelszóval.

Mindennél jobban szerettem azonban a gombászást a nagymamámmal – emlékszem, csendben kellett lenni, és ha olyan kincs került elénk, mint például egy vargányalelőhely, akkor kiabálni sem volt szabad, csak füttyjeleket küldeni a másiknak. (Velem szerencsére mindig volt olyan, aki tudott fütyülni…) Felnőttként haladó szintre emeltük a gombászást, amikor a labradorunk levizsgázott szarvasgomba-keresésből, így most már Mandulát követve járjuk az erdőket, én pedig minden alkalommal elképedve nézem, ahogy kiszagolja a fekete gumókat a föld alatt.

Talán az emlékek hatására, de októberi lapszámunk összeállításakor először a gombás tematika jutott eszembe – ebben mindenféle ételt mutatunk a levestől az előételen át a főfogásig, természetesen az alapanyag a szedett/vásárolt gomba függvényében variálható. Nem feledkezünk meg a többi szezonális hozzávalóról sem, rengeteg sütőtökös, céklás, káposztás és gesztenyés finomságot ajánlunk. Adunk ötleteket azoknak is, akiknél a római tál és/vagy a vaslábos csak a konyhaszekrény tetején porosodik, és isteni lepényeket alkotunk zöldségekből, valamint kelt tésztából is.

Az édesszájúaknak ellenállhatatlan süteményeket kínálunk, kezdők és haladók is találnak nekik való desszerteket. A gyerekeket ijesztő halloweeni falatokkal „rémisztgetjük”, és persze nem maradhatnak el a villámgyorsan összedobható vacsorák sem! Gyűjtögetésre fel, remélem, tucatnyi olyan receptet találnak a lapban, amelyek évek múlva is a család kedvencei lesznek!

Kajári Zsófia, főszerkesztő

Előfizetési lehetőség!
A Nők Lapja Konyha minden hónap első keddjén jelenik meg az újságosoknál. Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol előfizethettek a magazinra! 
Kövessetek minket a Facebookon is, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!