Elég néhány egyszerű trükk is ahhoz, hogy sokáig élvezhesd az asztal díszét.

A luxuséletmód márkájáról ismert Jenni Kayne tervező olyan hírességeknek adott már tanácsot, mint Jessica Alba, Gwyneth Paltrow vagy Kristen Bell – a lista igencsak imponáló, amihez két éve csatlakozott Martha Stewart életmódkirálynő, aki bizonyítván, hogy odáig van Jenni kifinomult ízléséért, a 2019-ben megjelent Pacific Natural: Simple Seasonal Entertaining című könyvéhez is ő írta az előszót.   

Jenni Kayne a könyvvel és egyik kedvenc virágkompozíciójával (Fotó: Getty Images)

Meditatív tevékenység

Az Amazonon megrendelhető könyv tele van inspiráló, hasznos tanáccsal – a tavaszi kerti partitól a nyári tengerparti pikniktől az őszi almaszüretig, a téli csokifondü bulikig. Kayne virágrendezési tippjei különösen érdekesek, beleértve a virágok hosszabb ideig tartó frissen tartását és a tökéletes elrendezést. „Szeretem a virágkötészetet, meditatív hatással van rám – mondta Kayne az Apartment Therapy-nek -, ami a virágok elrendezését illeti,

inkább a természetes esztétikát részesítem előnyben a túlságosan megcsinált, művi eredménnyel szemben.

Mindig olyan virágokat választok az otthonomba, amelyek egyszerűek és szépek. Szeretem a saját kertemben is nézegetni a virágokat, vagy csak az örökzöldeket, fűszernövényeket csodálni – ezt mindenkinek ajánlom, mert nagyon feltölt.”

Jöhetnek a legfontosabb tudnivalók a vágott virágokhoz?

  • Mindig szánj időt a virágszárak megtisztítására, mielőtt a vázába helyeznéd. „Alaposan tisztítsd meg a szárakat úgy, hogy eltávolítod róla a leveleket vagy töviseket, amelyek a vízbe érhetnek” – írja Kayne a könyvben. „Ez a trükk tisztán tartja a vizet, és hosszan tartó frissességet eredményez.”

Fotó: Getty Images

  • Törd szét a fás szárak és ágak végét, hogy hatékonyabban fel tudják szívni a vizet. Érdemes egy kézműves boltban vagy virágüzletben kapható eszközt is beszerezni, hogy még tartósabb legyen a nappali dísze. „A magas, széles karimájú vázákhoz használj szalag rácsot, hogy a szárak ne érjenek a váza aljához – így ugyanis még hosszabb ideig élvezheted a színpompás látványt.”
  • Kayne azt javasolja, hogy naponta adj egy kis vizet a váza tartalmához, és csak két-háromnaponta cseréld le a teljes vizet.

    Állítólag a langyos víz csodákra képes a tartósságot illetően.

    A rózsaszárakból minden nap érdemes vágni egy kicsit, a tulipánokhoz pedig adagolj egy mokkás kanál keményítőt, ha nem szeretnéd, hogy túl hamar elhajoljanak.

  • A szakértő egyértelműen állítja, hogy a réz savanyítja a vizet, és „megakadályozza a gombák és baktériumok szaporodását”. Érdemes kipróbálni, hogy egy rézpénzt bedobsz a vázába, majd csak azután töltöd meg vízzel és teszed bele a csokrot. Más szakértők egy kevéske kristálycukrot és pár csepp citromlevet javasolnak, mindenesetre érdemes többet is kipróbálni, hogy több napig is a lakás dísze maradjon az impozáns csokor.

Kiemelt kép: Getty Images