A kifutón sem rejtette el Kate Moss lánya az inzulinpumpát

Bár Lila Moss anyja nyomdokaiba lépett, saját jogán szerez hírnevet magának a divatiparban.

A milánói divathét a Fendi és a Versace közös divatbemutatójától volt hangos, a Fendace névre keresztelt, nem mindennapi show-n olyan topmodellek vonultak, mint Amber Valletta, Naomi Campbell, Emily Ratajkowski, Kate Moss – és lánya, a 19 éves Lila.

A fiatal modell fantasztikusan festett a dekoltázsánál biztostűvel díszített, barokkmintás fürdőruhában és az aranyszínnel szegélyezett, válltöméses blézerben, a divatrajongók azonban egy egészen szokatlan kiegészítőt is észrevettek Lilán. A combjára ragasztott, apró fehér dobozka egy úgynevezett OmniPod, amely nagyban megkönnyíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élők mindennapjait: a vezeték nélküli inzulinpumpa szükség szerint adagolja az inzulint egy bőr alá juttatott kis katéteren át.

Fotó: Daniele Venturelli/Daniele Venturelli / Getty Images 

„Egyszerűen imádom, hogy nem rejtegeted a pumpádat, sok 1-es típusú cukorbeteg számára vagy inspiráló”

– írta egy Instagram-felhasználó. „Szintén 1-es típusú cukorbetegként (és exmodellként), KÖSZÖNÖM, hogy a kifutón is viselted a készülékedet! Királynő vagy, és azt akarom, hogy ezek a képek mindenhová jussanak el, mert minél több felületet kap az inzulinfüggő diabétesz, annál jobb” – kommentelte egy másik. Egy harmadik pedig így vélekedett: „Villants csak pumpát, @lilamoss! Talán a dizájnerek látnak majd fantáziát abban, hogy azt is a kifutós öltözékedhez alakítsák.” 

Csak inzulinnal kezelhető

Míg 2-es típusú cukorbetegség esetén gyakran elegendő a gyógyszeres kezelés, addig az 1-es típusú betegeknél egyedül az inzulinterápia jöhet számításba, mivel csakis így lehet pótolni a hiányzó inzulinmennyiséget. Sajnos a betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, így élethosszig tartó kezelésre szorul a beteg, ám a vércukorszint megfelelő szinten tartásával az érintettek teljes értékű életet élhetnek, áll a Cukorbeteg Központ honlapján.

Néhány szülő is örömmel látta Lila képeit: „A 11 éves kislányom nevében köszönöm neked!” – írta egy anyuka. „Fogalmad sincs, mennyi erőt ad a fotód a fiatal lányoknak, hogy megmutatod magad a teljes valódban, és nem hagyod, hogy bármi visszatartson” – fejezte ki véleményét még valaki.
A fiatal modell egyelőre nem reagált a rengeteg pozitív visszajelzésre, de tavaly augusztusban már beszélt egy interjúban a betegségéről. „Azt hiszem, nem sokan tudják, hogy diabéteszem van. Mivel nincsenek látható jelei, senki sem jön rá, ha csak végigmér. 1-es típusú cukorbetegségem van” – mondta Lila a The Kitnek.

Kiemelt kép: Getty Images