Az Egyesült Nemzetek 2021. novemberi éghajlatváltozási konferenciájához (COP26) közeledtével az olasz város vezetése megígérte, hogy kilenc év múlva minden lakosra jut majd egy új fa.

Ami a globális felmelegedés elleni küzdelmet illeti, kevés olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb módja van a bolygó hűtésének, mint az új fák ültetése. Tisztább levegőre vágyunk? Ültessünk több fát! Túl sok a beton? Ültessünk több fát! Csökkenteni szeretnénk a légkondicionálók használatát? Jól sejted, több fára van szükség!

Milánó éppen ezért döntött a fák mellett, és egy ambiciózus, majd’ egy évtizedes városi erdészeti projektbe kezdett. A Forestami nevű kezdeményezés azért jött létre, hogy 2030-ra az egész város zöldbe borulhasson. A városvezetés ugyanis fontos feladatának érzi, hogy ellensúlyozzák az éghajlatváltozás egyre növekvő hatásait, és hogy a metropolisz lakóinak tisztább levegője, több árnyékos élettere legyen. Ezáltal ellensúlyozzák az utak és épületek hőkibocsájtását, ráadásul így csökkenteni tudják a beltéri légkondicionálást is.

Fotó: Getty Images

A háztetőkre, homlokzatokra is kerül zöld

A jövőbeni zöld város előnyei itt még nem álltak meg, hiszen a több fa egyenlő az állatok megnövekedett életterével, nem beszélve arról a tényről, hogy jó rájuk nézni. A zöld szín köztudottan nyugtatja az idegrendszert, amit a természet közelsége csak fokoz. A legmegfelelőbb fafajtákat és a legjobb ültetési helyeket kutató Politecnico di Milano irányítása alatt már negyedmillió fát ültettek el a Forestami program keretében.  A projekt egészen kreatív megoldásokra is nyitott, hiszen a hagyományos ültetés mellett háztetőkre és otthonok homlokzatára is terveznek „zöld takarót”. A Forestami bizottságának elnöke, Stefano Boeri építész 2005-ben javasolta először a fa-tervet, aki a milánói függőleges erdő, a Bosco Verticale alapítójaként is ismert, illetve őt kérték fel, hogy részt vegyen a 2016-os földrengés sújtotta Amatrice és Norcia központjainak rekonstrukciójában is.

A híres milánói épület, a Bosco Verticale két növényekkel és fákkal borított tornya kellemes a szemnek, de legalább annyira a tüdőnek is. 

A környezetbarát várostervezés során mintegy 800 fát és 15 000 növényt ültettek a konzolos erkélyekre, ami összesen 20 000 négyzetméteres erdőnek felel meg, ráadásul a növénytakaró összetétele folyamatosan változik.

Egy fát ajándékba? 

Egy térképet is nyilvánosságra hozott a vezetés, amely kiválóan szemlélteti, hogyan mutatnak majd a fák lombkoronái. A sötétzöld a már meglévő lombkorona-burkolatot mutatja, míg a világosabb a jövőbeni fákat. A projekt keretében arra kérik az embereket, ajándékozzanak fát a szeretteiknek.

Fotó: Forestami

„A fa a legértékesebb ajándék, amit csak a városodnak adhatsz. Születésnap, évforduló, gyermekszületés vagy egy különleges pillanat megünneplésére is tökéletes választás. Válaszd ki az ajándékot, majd töltsd le az ajándékutalványt, amit el is küldhetsz a címzettnek” – így szól a felhívás szövege. 1 fa ára jelenleg 30 euro (10 ezer forint körül), míg 2 fa esetében 50 eurót (közel 18 ezer forint) kell befizetni, de aki 10 fát vásárolna, annak 250 eurót (majdnem 90 ezer forint) kell elutalni. A kezdeményezésnek szerencsére nagy sikere van: nemcsak Milánó, de az egész ország zöld-lázban ég, hiszen az olaszok felismerték, erre kell haladnia a világnak, ha sokáig élni szeretnénk benne.

Kiemelt kép: Getty Images