Mit tudhat egy vacsora majd’ egymillióért?

Az interneten Salt Bae-ként elhíresült török szakács legújabb londoni éttermében arannyal bevont wagyu-marhát is kóstolhatnak a mélyzsebű vendégek.

Meglehetősen nagy vihart kavart egy új londoni étterem – és nem (csak) a felszolgált ételek miatt. A Salt Bae néven elhíresült mémszakács múlt héten nyitotta meg Knightsbridge-ben legújabb vállalkozázást. A Nusr-Et luxus steakház egyik vendége kiposztolta a számlát, amit az ott elköltött vacsora után kapott, és feltöltötte a Twitterre. Ahogy pedig ez lenni szokott, az emberek azonnal felkapták a témát, és sorra érkeztek a lájkok és kommentek.

Nem is csoda:

az ismeretlen vendég összesen 1812 fontot és 40 pennyt hagyott ott, ami nagyjából 745 ezer forintnak felel meg.

Egy sült ára 630 font, azaz körülbelül 262 ezer Ft, míg négy Red Bull 44 fontot, azaz 18 ezer forintot kóstál. A számlán az is látszik, hogy a nyolcfős asztalnál 236,40 font (csaknem százezer forint) szervizdíjat is felszámítottak a vendégeknek.

A poszt azóta rengeteg lájkot kapott, többen megosztották, a kommentelők közül pedig sokan bevallották, hogy sokkolta őket a menü elképesztően magas ára. Az emberek többsége a Twitteren azt írta, hogy a nyugtán szereplő árak eltántorították őket az étterem meglátogatásától, annak ellenére, hogy a megnyitót nagy várakozás előzte meg.

Egyikük azt írta: „Mi a f*** az a arany hamburger? 100 fontért (43 ezer Ft – a szerk.) ez a legjobb burger a világon? Lol, én megtagadtam volna a fizetést, és kisétáltam volna… Ez teljesen nevetséges. 44 font a Red Bullokért szintén nonszensz.” Egy másik azt írta: „Remélem, a maradék tehenet elvihetted egy szatyorban!” Egy harmadik hozzátette: „9 font (4000 Ft – a szerk.) egy kóláért. Fogadok, hogy a pohár rövid és vékony volt, és csordultig tele volt jéggel. Lol”

„Miért 22 font (9200 Ft – a szerk.) a baklava? lmao! Látnom kell azt az adagot, fúú” – vélte egy negyedik kommentelő, de akadt olyan is, aki azt írta, hogy „olcsóbb lenne elrepülni Törökországba vacsorázni, majd vissza.”

Minden arany, ami fénylik

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a luxuskategóriába pocizionált étteremben olyan méregdrága alapanyagokat használnak, mint amilyen a különleges wagyu marha húsa, vagy éppen valódi arany. Utóbbit az étlap tanúsága szerint pedig a hely igencsak szereti: a különleges ajánlatok között szerepel 2 kilónyi, arannyal bevont „Tomahwak” steak 1450 fontért, (604 000 Ft), 2 kilónyi, arannyal bevont csíkozott bélszín 1350 fontért (562 000 Ft) és arany capuccino 50 fontért (21 000 Ft-ért). Azonban sokak szerint ez sem magyarázza meg az árakat; volt olyan Twitterező, aki szerint egyedül a török tea ára az elfogadható az egész étlapon.

A menüt olvasva viszont talán nem olyan érthetetlen, hogy miért kell annyira mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki a mémséf éttermében szeretne jóllakni, és ne felejtsük el azt sem, hogy London a világ egyik legdrágább városa Ráadásul az árak nyilvánosak, minden megtalálható az interneten is, így még időben eldöntheti minden kedves vendég, hogy neki megéri-e ennyi pénzt kifizetnie az élményért vagy sem.

Minden egy mémmel kezdődött

A török hentesből lett séf, Nusret Gökçe több mint 38 millió követőt gyűjtött össze az Instagramon, mióta 2017-ben vírusként terjedt el a közösségi médiában a húsok fűszerezésének egyedi módszere miatt. A 38 éves férfi jelenleg 17 étteremmel rendelkezik saját étteremláncában, és olyan hírességek seregét tudhatja rajongójának, mint DJ Khaled, Leonardo DiCaprio és David Beckham.

Amiatt sem kell aggódnia, hogy az árak miatt nem lesz vendége: már most is alig lehet szabad asztalt foglalni az elkövetkezendő hetekre az étteremben.

Forrás: indy100.com, Daily Mail, Twitter Kiemelt kép: Getty Images