Éjszakai kávézás, sport vagy badacsonyi tapasok – te melyikre szavazol hétvégén? 

De akkor is találsz magadnak programot, ha inkább az öko-művészettel ismerkednél vagy egy miniatűr, szürreális világba barangolnál. Ha pedig már van programod, akkor nemcsak most, hanem akár a következő hétvégén is belevetheted magad a sportolás örömébe, sőt október elején is csatlakozhatsz egy belvárosi dizájnersétára, amely során megismerkedhetsz a kedvenc magyar tervezőiddel. 

Valódi ökoművészet 

Fotó: Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztivál

Érdekel, hogy mitől lesz egy művész vagy egy műalkotás környezetbarát? Egyáltalán mit jelent az öko kifejezés, hogyan lehet barátságban élni a természettel, és ebben a szellemben alkotni? Mindezt megtudhatod a szombaton nyíló Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztiválon, amely egészen október 12-éig látogatható. A fesztivál alapítója és művészeti vezetője Reök Cecília – aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen mesterdiplomázott, és oktató alkotóművész –, elmondta, hogy 

már a tervezéstől elkezdve a felhasznált alapanyagokig, a gyártás és az értékesítés során is arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátással, természetbarát anyagokból és módon készüljenek a termékek, műalkotások.

A fesztivál arra hívja fel a figyelmet, hogy mi mindent tehetsz a környezetért, ha odafigyelsz arra, hogy természetes tárgyakkal vedd körül magad, és minél kevesebb energiát használj fel. A fesztiválon a művészek segítségével pedig te is kipróbálhatod az okö-alkotás élményét.

További infók: https://www.facebook.com/events/732332514834093/?active_tab=about

Egy hét sport

Fotó: Európai Sporthét

Az Európai Sporthét szeptember 23-30. között ingyenes programok százait kínálja országszerte. Az egyik különleges eseménye a szombati BeActiveNight, amelynek keretében egy ugróköteles Guinness-rekordkísérletben is részt vehetsz Kőszegen. Ha régóta foglalkoztat az életmódváltás, akkor ez a te programod, ugyanis nagy löketet és motivációt adhat ez a programsorozat,

hiszen itt minden a sportról és a mozgásról szól.

A Töltődj fel sporttal! szlogennel futó egyhetes rendezvénysorozathoz szervezőként, egyénileg vagy akár baráti társasággal is csatlakozhatsz, amennyiben non-profit sporteseményt rendeztek és azt regisztráljátok a honlapon. Mozgásra fel! 

További infók: https://www.europaisporthet.hu/

Éjszakai kávézás Veszprémben

Fotó: Kávéházak Éjszakája

Szeptember 25-26. között 13 helyszínen 50 program vár idén először a nagy történelmi múlttal rendelkező Veszprémben a Kávéházak Éjszakája. Amennyiben erről lemaradnál, ne szomorkodj, mert október 9-10. között Budapest 30 kávéházában közel 70 ingyenes programmal készülnek a szervezők, hogy egy kicsit megpihenj, és egy jó kávé mellett belekóstolj a kultúrába. 

Számos könyvbemutató, irodalmi beszélgetés, dedikálás, gyerek- és kóstolóprogram közül válogathatsz.

A veszprémi programok között Hobo József Attila estjét és a Karinthy Kabarét is megnézheted, sőt a Kávé és Teaház az Íródeákhoz vasárnap Pilinszky-udvarrá alakul, ahol három program (két előadás Turek Miklós főszereplésével illetve a Kosbor együttes közreműködésével, és egy kiállítás) is megemlékezik Pilinszky Jánosról a költő születésének 100. évfordulóján. A Kávéházak Éjszakája Budapest idén közel 20 koncerttel kedveskedik a jazz műfaj szerelmeseinek: David Yengibarian két helyszínen is fellép, Arif Erdem Ocak több százéves török dallamai pedig a Zsivágóban lesznek hallhatóak. A helyszínek befogadóképessége korlátozott, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, így a kiválasztott programra érdemes időben érkezni. Egyes programok esetében regisztrációt kérnek a helyszínek!

További infók: kavehazakejszakaja.hu

Badacsonyi tapasok és mediterrán hangulat 

Fotó: Gasztrohegy

Ha ősz, akkor szüret és Gasztrohegy, amihez idén is csatlakozhatsz Badacsonyban.  Ilyenkor minden belassul annyira, hogy jobban beleszagolhass a lassúbb, otthonosabb balatoni levegőbe, amikor a vendéglátókkal is könnyebb összefutni, és nyugodtan borozgatni. Szeptember 25-26-án szabadon bejárhatod a hegy legjobb vendéglátóhelyeit és kóstolhatsz – ez alkalommal nincs bérlet vagy vezetett túra, mindenki maga állíthatja össze a menetrendjét. Ebben segít a Gasztrohegy-busz, ami a Hableány oldalából indul, és repít el a legtávolabbi helyszínekre. Lesz padron paprika, füstölt pisztráng, libamájas mini burger, croquetas de jamon, fogas ceviche, lángos variációk, de a szőlőmusttal is természetesen a repertoáron lesz. 

További infók: GASZTROHEGY őszi tapasok hétvégéje 

Dizájnséta a legnagyobb tervezők műhelyében

Fotó: Sétaműhely

A Sétaműhely új, Kézzel készült Budapest című programja igazi dizájn-felfedezésre hív, amelynek keretén belül megismerheted a Tomcsányi márka sikertörténetét, beleshetsz a legmenőbb kortárs műhelyekbe és személyesen is megismerheted a tulajdonosokat, tervezőket.

A Garden Studiót, a Tiptont, a Printát, a Pauzát, a MONO-t, a Palomát a WonderLAB-ot és az Eventuell Galériát végigjáró program betekintést ad a magyar dizájnerek mindennapjaiba, az alkotás fázisaiba, melynek végeredményeit te is közelről megcsodálhatod.

A nagy érdeklődést mutatja, hogy a szombati program és az október 16. program is betelt, de ha elég gyors vagy, még elcsípheted az október 6. sétát, ami két órán keresztül tart, viszont jó ha tudod, hogy a programon kötelező a maszkviselés. 

További infók: setamuhely.hu/seta/kezzel-keszult-budapest/

Tiny Wasteland – Üdvözlet Miniatűriából! 

Fotó: Kultúrházak éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében nyílik a Sony World Photography Awards-díjas Csákvári Péter rendhagyó fotókiállítását szeptember 26-án, amely október 3-ig látható a Kozák téri Közösségi Házban (Budapest, Gábor Áron u. 58c, 1154). A fiatal művész eredetileg gasztrófotós, emiatt az ételekhez fűződő szoros viszonya áthatja munkáit is.

Zseniális miniatűr életképeivel Gulliver lilliputi víziója elevenedik meg. Teljesen hétköznapi helyzeteket ugyanúgy ábrázol, mint szürreális, filmbe illő jeleneteket. 1:87 méretarányú diorámái nem mentesek a társadalom górcső alá vételétől.

Kritikus, humoros, szarkasztikus, néha kissé paradox diorámákat elnézve úgy tűnik, mintha a világunkat madártávlatból látnánk, önmagunkat kívülről szemlélve. A miniatűr fotózás meghatározó központjai, Indonézia, Kína, Japán mellett neki köszönhetően Magyarország is megemlíthető. A kiállítás kihagyhatatlan azoknak, akik szeretik a mai világunkra reflektáló kortárs fotóművészetet, a dioráma műfajt, valamint a kulináris élvezeteket sem vetik meg.

A rendhagyó kiállításmegnyitó – ami 26-án 16 óra 30 perxkor kezdődik – további közreműködői: Pulius Tamás (Mocsok1Kölykök énekese, billentyűse) és Csiba Erika művészettörténész. Ha mindez nem lenne elég, akkor ráadásul a kiállítás ingyenesen látogatható. 

További infók: https://facebook.com/events/s/tiny-wasteland-udvozlet-miniat/324840382720434/

Kiemelt kép: Getty Images