Új rovat, virtuális “szeretők” és különleges pszichiátriai jelenségek a legújabb Nők Lapja Pszichológiában

Ízelítő és főszerkesztői levél a magazin 2021/2. számából.

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a magazin tartalmából!

Galéria | 12 kép

Új rovat, virtuális “szeretők” és különleges pszichiátriai jelenségek a legújabb Nők Lapja Pszichológiában

Új rovat, virtuális “szeretők” és különleges pszichiátriai jelenségek a legújabb Nők Lapja Pszichológiában

Fotó megosztása:

Csak egy sms

Este van, a gyerek alszik, ő is csúszik már az álomba, amikor felvillan valami a sötétben. Épp suttogná, ahogy szokta, hogy légyszi, már ne netezz, amikor látja, hogy a párja nem filmet néz mellette, hanem hüvelykujjával pötyögtet a telefonon. Kinek? – fut át az agyán. De tényleg, kinek? Szombat éjjel van. Moccanatlanul próbálja kivenni, mi történik mellette húsz centivel, képet lát felvillanni, nem ismeri fel, ki van rajta. Nem kérdez semmit, majd holnap, nyugtatja magát. Megszaporodtak az ilyen jellegű panaszok. Amikor párkapcsolatban az egyik félnek létezik egy elszeparált élete, egy titkos rész, amelyet egy másik emberrel oszt meg. Neki meséli el, mi történik vele, az ő véleményét kérdezi meg, neki számol be a problémáiról. Nehéz számon kérni, és ha a másik fél felháborodik, akkor jöhet a magyarázat, hogy ok nélkül féltékeny, hiszen ez csak néhány SMS. Mindenkinek más fér bele egy kapcsolatba, van, akit nem zavar, amíg a neten megy a dolog, és van, akinél ez már válóok.

Mennyivel egyszerűbb volt egy kapcsolatban megmaradni harminc éve, amikor senkinek sem volt netes élete, nem lehetett microcheatingelni, nem volt ebédidőben jobbra húzva senki. Naná, hogy vonzó a talán sosem látott webes „szerető”, akit nem kell néznünk reggel kócosan, és aki annyira megértő tud lenni. Ráadásul azt képzelünk bele, olyan tulajdonságokat, amiket csak akarunk. Van megoldás? Vissza lehet térni ebből a virtuális világból? Ennek néztünk most utána olyan szakértőkkel, akik gyakran találkoznak hasonló esetekkel.

Lesz még szó a különleges szindrómákról, valamint arról, milyen az, amikor kötelesség a szex. És hogy egyáltalán nem fura, ha néha elszakad a cérna, és kieresztjük a hangunkat a gyerek előtt – elhiheted, olyat még senki sem látott, hogy kamasz mellett teljes zenben éljük az életünket. Rengeteg érdekes téma, sok kérdés, megfontolandó szakértői tanácsok: kívánjuk, hogy megtaláld a megoldást arra, amire épp keresed a választ.

Akovács Éva főszerkesztő