Együtt – Generációk és a Nők Lapja témában várunk olvasói történeteket

A Nők Lapja idén ünnepli a 72. születésnapját. Magazinunk ennyi ideje generációk kedvence, anyáról lányára száll a lap szeretete, amiért mi, készítők nagyon hálásak vagyunk az olvasóinknak. Októberben megjelenő születésnapi lapszámunk összeállításához keresünk olyan történeteket, amelyek arról szólnak, hogyan vált az évek alatt a család kedvencévé a hetilap. Kollégánk történetével buzdítunk arra, hogy küldjetek ti is hasonló emlékeket.

Együtt

A hársfa azóta terebélyesre nőtt, minden nyáron ontja mézillatát a kertben, amely egy évszázada találkozóhelye, menedéke, táplálója és gondviselője a családunknak. Amikor a városban kánikula tombol, ide menekülünk, már a hatodik generáció gyűlik össze tikkasztó délutánokon a verandán, beszélget hosszan, játszik önfeledten a pázsiton, tör diót, mogyorót, majszol ribizlit, málnát, cseresznyét, sárgabarackot, gereblyézi a lehulló lombot, nyírja a füvet hősiesen, és pihen hatalmasakat. Dédapám – aki a szüleitől örökölte ezt a helyet – komolyan értett a kertészkedéshez, bogyósgyümölcs-fákat nemesített, és azt mondják, egy korabeli, élő facebook volt, annyi mindent tudott az ismerősökről és az ismerősök ismerőseiről. Gondoskodott róla, hogy minden talpalatnyi hely be legyen vetve, mert a termést akkor még eladták a Fény utcai piacon, és a legutolsó fillérre is nagy szükség volt. A kis vályogházban tanultam meg Dédmamámtól, hogy a világra való nyitottság fiatalon tart, akármilyen idős is az ember, és azt is, hogy a kedvesség soha nem megy ki a divatból. A menye, vagyis Nagymamám, akinek a haja évtizedekkel később is, amikor én már iskolába jártam, ugyanilyen dús volt, sokkal több volt nekem, mint nagyszülő: barát, szövetséges, társ az életben. Két lábbal a földön álló, racionális lény, aki ugyanakkor nap mint nap szavakkal is kifejezte, mennyire szeret minket. „Csak azt mondd, ami igaz, csak akkor mondd, ha jó” – így szólt az egyik kedvenc mondata, és ahogy az évek telnek, úgy látom egyre élesebben mélységes bölcsességét. Ezen a képen ők hárman Nők Lapját olvasnak, nem sejtve, hogy ötven évvel később abból írok majd szakdolgozatot, hogyan változnak a női szerepek ennek az újságnak a hasábjain, amely mindannyiunk életében jelen volt, és a mai napig elkísér. És persze azt sem tudhatták még, hogy egy újabb évtizeddel később a Nők Lapja szerkesztőjeként írhatom e sorokat. „Ez igen!” – mondanák büszkén. És meg is ölelgetnének, ebben egészen biztos vagyok.

Horváth Cecília, modulszerkesztő

Neked is van hasonló történeted? Küldd be nekünk az olvasok.noklapja@centralmediacsoport.hu e-mail címre, és a legemlékezetesebbek közlésre kerülnek a Nők Lapja 2021/42., születésnapi számában.

Az e-mail tárgyához kérjük, írd be: Generációk és a Nők Lapja

A történeteket e-mailben 2021. szeptember 29-én 12:00 óráig várjuk.

Fotó: Családi archívum