Ma lenne 90 éves Larry Hagman – ismerd meg a színész valódi arcát!

A Dallas furfangos szereplőjére emlékezünk néhány érdekességgel.

Nincs olyan ember a világon, akit ne bosszantott volna Jockey Ewing pökhendi, nagyképű stílusa, ami Larry Hagman profizmusának köszönhető – ő volt képes úgy megformálni az Ewing család rosszfiúját, hogy minden szavát, mozdulatát elhittük.  A texasi születésű színész, rendező, producer 1931. szeptember 21-én született, és már egészen kicsiként beleszagolhatott a színész szakmába édesanyjának, Mary Martinnak (1913-1990) köszönhetően, aki a Broadway színésznője volt, majd a Paramounthoz szerződött.

Larry drámatagozaton végzett, a tanároknak már akkor feltűnt a tehetsége, majd a katonaság után több színdarabban is szerepelt, de sokáig nem tudott kilépni tehetséges édesanyja árnyékából.

Először televíziós műsorokban tűnt fel, később pedig már mozifilmekre is szerződtették. Első nagy szerepét az I Dream of Jeannnie című sorozatban kapta, ami öt éven keresztül futott. A világhírt mégis a Dallas dúsgazdag olajmágnás szerepe hozta meg neki. 2012. november 23-án, 81 éves korában hunyt el rosszindulatú daganatos megbetegedés okozta szövődmények következtében, rajongók százezrei gyászolták.

Most összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert tényt Hagmanről, a televíziózás egyik legnagyobb sztárjáról, amiből ismét kiderül, az életben egy kimondottan, eredeti vicces és szerethető ember volt. Lánya szerint nem volt jó apa, és gyakran hűtlen volt a feleségéhez, de a lánya szerint ennek ellenére imádták egymást a szülei. „Mindig életvidámnak tűnt, de folyton viaskodott magával.” 

  • Egészen halála napjáig, 58 évig élt együtt feleségével, Maj Axelssonnal, akivel 1954-ben házasodtak össze és két gyerekük született, Heidi Kristina és Preston. Imádták kaliforniai otthonukat, amit „mennyországnak” neveztek.

Larry Hagman és felesége, Maj 1981-ben New Yorkban  (Fotó: Arpadi/IMAGES/Getty Images)

  • Jóval azelőtt, hogy divatba jött volna a nagy cigaretta elleni kampány, Larry már akkor ellenlovasa volt a dohányzásnak. A színész egyszer elmesélte, hogy tinédzserkorában egy lány felajánlotta neki, ha rágyújt, megmutatja neki a kebleit, aminek nem tudott ellenállni, de utána soha többet nem gyújtott rá. Kivéve, ha egy szerepe meg nem kívánta tőle ezt a rossz szokást. Később ő lett az American Cancer Society „Great American Smokeout” (Amerikai Rákkutató Egyesület leszokás segítő kampányának) elnöke. Az azóta szintén elhunyt Larry King műsorvezető, újságíró nyilvánosan is megköszönte a színésznek, hogy segített neki leszokni a dohányzásról.
  • Rengeteg hobbija volt: többek közt gyűjtötte a kalapokat, a zászlókat, elhivatott műgyűjtő volt. Szerette a motorokat, különösen a Harley-Davidsonokat. Szívesen síelt, horgászott, vitorlázott, kirándult, és járta az országot egyedi tervezésű lakóautójával, de otthon is mindig elfoglalta magát valamivel.

Hagman kaliforniai otthonában 1985 novemberében (Fotó: Eddie Sanderson/Getty Images)

  • Amerikában sokáig mindenki csak Nelson őrnagyként ismerte az I Dream of Jeannie című produkcióból, de Larry valójában négy évet szolgált az amerikai légierőben (1952-1956). Ideje nagy részét az Angliában állomásozó alakulat kötelékében töltötte, ahol sokat szórakoztatta katonatársait rögtönzött előadásaival.
  • A színésznek túl sokat kellett kiabálnia, amikor az I Dream of Jeannie egyik epizódját forgatta a ’60-as években, ezért azután 24 órán keresztül nem volt hajlandó megszólalni. Ezt a szokását élete végéig többször gyakorolta úgy, hogy heti egy napot teljesen elnémult.
  • Mint minden híresség, Hagmantől is gyakran kértek autogramot a rajongók, de más sztárokkal ellentétben ő mindig megkérte az illetőt, hogy cserébe énekeljen egy dalt, vagy mondjon egy viccet. Az utóbbi kéréssel végül felhagyott, miután rajongói folyamatosan piszkos vicceket meséltek neki.
  • A napenergia legnagyobb támogatójaként a saját házát is felszereltette napkollektorokkal, amelyek elegendő hőmérsékletet és fényt biztosítottak otthonában.
  • Majdnem kifizette Robert Downey Jr. drogrehabilitációs számláját, amikor 1996-ban Downey 100 000 dollárt kért kölcsön tőle, de végül inkább felajánlotta neki, hogy segít neki bejutni egy leszoktató programba. Larry egy interjúban beismerte, hogy a forgatások alatt ő is többször nyúlt a kábítószerhez és az alkoholhoz (leginkább pezsgőt és whiskey-t ivott), hogy jobban bírja a 12 órás munkát és nagyobb önbizalma legyen a kamera előtt.
  • Larry volt az egyetlen szereplő, aki a Dallas mind a 357 epizódjában szerepelt a 13 év alatt.
  • „Semmit sem csinálnék másképp az életemben. Ha előröl kezdeném, ugyanígy élnék”- nyilatkozta halála előtt a Sun magazinnak.

Larry színésztársaival, Patrick Duffy-val és Linda Grey-el Londonban 2012. augusztus 21-én. A színész három hónap múlva örökre lehunyta a szemét… (Fotó: Ian Gavan/Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images