A világ újraindult, egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, ám mivel a pandémiát még mindig nem tudhatjuk magunk mögött, sokan nem mernek külföldi nyaralásban gondolkozni. Szerencsére ahhoz, hogy messzire repüljünk, nem feltétlenül kell kimozdulnunk az otthonunk biztonságából – elég lehet egy íz, egy illat vagy éppen egy történet. Cikksorozatunk új részében Marrákesbe gondolatban utazunk.

A közel ezer évvel ezelőtt alapított Marrákes az északnyugat-afrikai Magreb régióban található, Marokkó negyedik legnagyobb települése, amit az arabok Al Hamrának, azaz vörös városnak is neveznek, itt található a kontinens legnagyobb hagyományos piaca, a Dzsema el Fna is. A Szahara szélén álló, zsúfolt, majd egymilliós város rózsaszín döngölt földből épült palotáit a hófödte Magas-Atlasz keretezi; pezsgő szúkjaiban, a bazár arab megfelelőjében Európa, Afrika és a Közel-Kelet keveredik és olvad egybe – ahol a múltat és a jelent nehéz megkülönböztetni egymástól. Az évszázados kereskedelmi csomópont hangulata bódító, barátságos, néhol kicsit izgalmasan idegen, de semmiképpen sem olyan, amit figyelmen kívül lehet hagyni. Itt minden sarkon egy újabb csoda és izgalmas szépség vár, nem véletlen, hogy egész évben népszerű úti célja azoknak, akik annyira vágynak az aranyló napsugarak után.

A Dzsema el Fna piac Marrákes óvárosában, Medinában (kép: Getty Images)

Ahol a váratlan az egyetlen kiszámítható dolog

Marrákes a tapasztalt utazók szerint kiszámíthatatlan hely, ahol jobb mindenre felkészülni. Soha nem lehetsz benne biztos, hogy milyen az időjárás, mert lehet szélsőségesen forró és hideg is, hacsak nem a nyári kánikulában indulunk oda. A sivatagnak köszönhetően azonban az éjszaka meglepően hűvös tud lenni akkor is. Jobb, ha elfelejted a térképeket és a telefon navigációját is, főleg Medinában, ahol az apró, zeg-zugos utcákban egyszerűen nem talál magára a jeladó, így hát jobban jász, ha feladod, és egyszerűen az ösztöneidre hallgatva járod be a várost, és élvezed a szépségeket, amik az utadba akadnak. 

Elias Canetti: Marrákes hangjai (Terrebes)

Nem új könyvről van szó, de a legjobb választás, ha vágyunk ebbe a csodálatos városba. Az író Bulgáriában született 1905-ben, spanyol-zsidó szülők gyermekeként. Anyanyelve spanyol, de írni, olvasni már Angliában tanult, angolul. Később a család Bécsbe költözött, így tanulmányait német nyelven kellett folytatnia, de 1938-ban az Anschluss után Angliába emigrált. 1981-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. 1994-ben halt meg Zürichben.  

Az író a 60-as évek végén járt Marokkóban, az akkori benyomásairól szól ez a műve, bár egyáltalán nem útikönyvről van szó, hanem valódi szépirodalomról. Azonnal elbűvölte Marrákes zsongó forgataga, beleszédült a bazár, a szúkok illat- és színorgiájába, de sokkal jobban érdekli a helyi átlagember eldugott, szűkös szobácskája, mint a szultán palotája. Canetti gyönyörűen írja le élményeit, azokat kiszínezi, és szinte már látjuk is magunk előtt a tevéket, a zsongó fűszerpiacot, és az omladozó házak között megbújó emberi sorsokat. „A szúkokban viszont az elsőre megnevezett ár egyszerűen kibogozhatatlan rejtvény. Senki sem tudja előre, még a kereskedő sem, mert mindennek többféle ára van. Mindegyik más-más szituációra, más vevőre, más napszakra, a hét más és más napjára érvényes. Más ára van a darabnak egymagában, más kettőnek vagy háromnak együtt. Más ár dukál az idegennek, aki csak egy napja tartózkodik a városban, és más annak, aki már három hete van itt. Más szegénynek és más gazdagnak, ámbár szegénynek mindenképpen magasabb. Szinte úgy érzi az ember, nincs a világon annyiféle vevő, ahányféle ár.” Mivel eredetileg 1968-ban jelent meg (magyarul legutóbb 1999-ben Széll Jenő fordításában), a beszerzése könyvtárakban, antikváriumokban vagy online lehetséges a legegyszerűbben.

NUXE Huile Prodigieuse többfunkciós szárazolaj (100 ml, 7690 Ft)

Az argánolaj a Marokkóban őshonos argánfa (Argania spinosa) magjából kinyert természetes olaj, amit folyékony aranynak is neveznek. Zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, az argánolajat gyakran használják a bőrápolásban, mint öregedésgátló terméket. Az argánolajat kulináris célokra is használják, fogyasztásának pedig orvosi előnyöket tulajdonítanak, többek között a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelésére, de elsősorban mégis a szépségápolási hatásait részesítik előnyben. Az utóbbi években az argánolaj olyannyira népszerűvé vált a kozmetikumokban, hogy a marokkói kormány több argánfa-ültetvény létesítését tűzte ki célul. A  NUXE legendás szárazolaja elbűvölő illatával szinte azonnal Marrákesben érezheted magad, értékes összetevői, többek között az argánolaj pedig ápolják a hajat, a bőrt puhává teszik és még a terhességi csíkokat is halványítják. 

Dobrumba (Budapest, Dob utca 5.)

Az illatok mellett az ízek azok, amelyek a legkönnyebben segítenek távoli tájakra repülni gondolatban. A különleges fűszerek és alapanyagok egzotikusnak hatnak a magyar gyomornak, de pontosan ezért érdemes kipróbálni a marokkói fogásokat. Dobrumba étterem kínálatát a tulajdonosok utazásai inspirálták, ezért jó néhány ország konyháját ötvözték: étlapjukon spanyol, olasz, portugál, marokkói, izraeli, libanoni, grúz, örmény, török és még sok más nép receptjeiből választhatsz.

(Kiemelt kép: Getty Images)