Ruhájukkal üzentek a MET-gálára hivatalos sztárok

Szeptember 13-án sztárok tucatjai fogalmazták meg, mit jelent számukra az amerikai divat.

Végre megrendezték a divatvilág legrangosabb eseményét, a Metropolitan Művészeti Múzeum Divatintézetének gáláját, röviden a MET-gálát, amelyet tavaly a koronavírus-járvány következtében kénytelenek voltak lefújni a szervezők. A rendezvényre csak és kizárólag a védőoltással rendelkező vendégeket engedték be, így például Nicki Minaj rapper kimaradt a buliból.

Az idei MET-gála jelmondata („Amerikában: A divat egyik lexikona”) arra buzdította a résztvevőket, hogy ruhájukkal fejezzék ki, mint jelent amerikainak lenni.

Billie Eilish

Fotó: Kevin Mazur/MG21/Getty Images For The Met Museum/Vogue

Több sztár bújt olyan estélyibe, amely Hollywood aranykorát idézte, de egyikük sem festett olyan lélegzetelállítóan, mint Billie Eilish a Marilyn Monroe és Grace Kelly galmúros stílusát idéző, barackszínű kreációban. Az énekesnő ruháját az Oscar de la Renta dizájnerei tervezték, a fő inspirációt pedig az ünnepi Barbie-babák szolgáltatták, amelyeket Billie minden karácsonyra kért. És hogy mibe került ez a megjelenés a hatvanas években alapított amerikai divatháznak? Az Oscar de la Renta megállapodást kötött Billie Eilishsel: ha az énekesnő felveszi a ruhát, többé nem árulnak szőrmét. Dicséretes!

Cara Delevingne

Fotó: Taylor Hill/WireImage

A színésznőként és modellként is dolgozó Cara Delevingne egyszerű és világos üzenetet fogalmazott meg a Dior kreatív igazgatójával, Maria Grazia Chiurival karöltve: golyóálló mellényén a „Peg the Patriarchy” felirat volt olvasható, vagyis a Papírvárosok főszereplője a patriarchátus lerombolását követeli. „Ha valaki nem tudja, mit értek ez alatt, az nézzen körül – magyarázta Cara Delevingne a Vogue-nak. – Az outfitem a nők felemeléséről és a nemek közötti egyenlőségről szól.”

Alexandria Ocasio-Cortez

Fotó: Mike Coppola/Getty Images

A politikus, aki 2018-ban azzal írt történelmet, hogy 29 évesen ő lett minden idők legfiatalabb amerikai kongresszusi képviselőnője, egy első pillantásra visszafogott, ejtett vállú, sellő fazonú estélyiben jelent meg a MET-gálán. Az Aurora James tervezte Brother Vellies ruha hátulját azonban határozott állásfoglalás díszítette: „Tax the Rich”, vagyis „A gazdagokat adóztasd”. Alexandria Ocasio-Cortez a megválasztása óta azon fáradozik, hogy a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket csökkentse az USA-ban.

Amanda Gorman

Fotó: Theo Wargo/Getty Images

A 23 éves költő, akit Joe Biden amerikai elnök beiktatásán ismert meg a világ, királykék, kristályokkal díszített Vera Wang ruhában jelent meg, amelyet a Szabadság-szobor ihletett. Amanda Gorman koncepciója igen kidolgozott volt, hiszen a kezében tartott, könyvre hajazó clutchon a következő szavak voltak olvashatók arany betűkkel: „give me your tired” („jöjjön fáradt”). Az idézet Emma Lazarus amerikai költő Új kolosszus című szonettjéből származik, amelyet azért írt 1883-ban, hogy a Szabadság-szobor talapzatának építésére pénzt gyűjtsön. 1903-ban a verset bronztáblára öntették, és Amerika jelképének talapzatához rögzítették.

Naomi Osaka

Fotó: Kevin Mazur/MG21/Getty Images For The Met Museum/Vogue

A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszcsillag a Louis Vuitton kreatív igazgatójával, Nicolas Ghesquière-vel és húgával, Mari Osaka dizájnerrel együtt álmodta meg azt a ruhakölteményt, amely a sportoló japán és haiti gyökerei előtt tiszteleg. Elmondása szerint a tűzpiros obi (selyemöv) Japán előtt főhajtás, míg a tarka minta a karibi őseit juttatják az eszébe. „A dizájn, amellyel előrukkoltunk, a kétnemzetiségű örökségünkre hívja fel a figyelmet, és hiszem, hogy általa azt ünnepelhetjük, akik vagyunk, és hogy mindannyiunknak van szerepe az amerikai álomban – mondta el a Vogue-nak Mari Osaka, aki korábban szintén profi teniszező volt. – A kultúrák ünneplése, mint amilyen maga Amerika is: megannyi különleges és egyedi elem olvasztótégelye.”

Kiemelt kép: Getty Images