Süni görkorcsolyában és a híres nagymarosi arany… (x)

Ki ne szeretné, hogy gyereke olvasó felnőtté váljon? Az olvasás előnyeit mindannyian ismerjük, hiszen nincsen olyan pontja a mindennapjainknak, ahol ne könnyítené meg az értő olvasás az életünket. Azoknak a gyerekeknek, akik olvasnak, nagyobb a szókincsük, árnyaltabban látják a világot, gyorsabban fejlődik az érzelmi intelligenciájuk is, jobb a „beszélőkéjük”, így jobban ki tudják fejezni saját gondolataikat, amitől pedig magabiztosabbak, önállóbbak nem olvasó társaiknál.

Az olvasást erőszakosan viszont nem lehet megszerettetni, sőt, a rossz élmények a kicsiknél kimondottan kontraproduktívak, gátlásokat és görcsösséget alakíthatnak ki. Mint a nevelés területén a legtöbb esetben, az olvasóvá nevelésben is a motiváló, pozitív megerősítést adó módszer a célravezetőbb.

Most indul útjára egy olyan sorozat, ami kifejezetten az olvasni tanuló kicsik kedvéért született, akik az óvodából az iskolába kerülve még a játékon keresztüli tanulásban mozognak otthonosabban. Kiváló szakemberek hangolták össze munkájukat, kortárs írók, illusztrátorok és pedagógusok, hogy ezek a könyvek meghozzák az olvasási kedvét a világra nyitott, betűkkel ismerkedő gyerekeknek.

Ezekkel a könyvekkel minden gyerek megtapasztalja azt a további olvasásra sarkalló sikerélményt, amit az első önállóan elolvasott könyv élménye okoz. A sikerélményhez hozzájárul, hogy a betűk mérete, a szövegek mennyisége és a történetek is három különböző olvasási szinthez igazodik. Az illusztrációk mindegyike önálló élményként is elmeséli a történetet, és a kezdőknek a nehezebb szavakat szótagolva is megismétlik. A kötetekben játékos feladatok is segítenek a történetek feldolgozásában, és minden könyv végén oklevél és matrica várja jutalomként az olvasót.

A Móra Kiadó oldalán letölthető feladatokat találhatnak a szülők otthonra, a pedagógusoknak pedig  Csájiné Knézics Anikó vezető tanító, tankönyvszerző, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mesterpedagógusa készített élményalapú kompetenciafejlesztő feladatokat, letölthető segédanyag formájában.

És most jöjjön az első, szebbnél szebb hat kötet!

Tamás Zsuzsa – Kismarty-Lechner Zita: Türkiz, a tűzoltó – 1. szint

Tamás Zsuzsa IBBY-díjas író története a sárkánykölyökről, aki nem tud tüzet okádni, olyan mese, ami a másság elfogadását is hangsúlyozza: a kezdeti gyenge képesség végül hősiessé válik, ezzel példát mutatva. A történet egyszerű szövege és viccei nagyszerűen vezetik be Kismarty-Lechner Zita élénk színeivel és egyedi látásmódjával a kicsiket a meseolvasás elbűvölő világába.

Majoros Nóra – Szabó Imola Julianna: Éjjeli kalamajka – 1. szint

Majoros Nóra megkapó humorral írt története Edéről, a sünről szól, és azokról a kalandokról, amit egy kidobott görkorcsolyába bújva él át éjjel felfedezve a várost. Szabó Imola Julianna illusztrációi vicces, színes képekkel segítik azt a célt, hogy könnyen olvasható és élvezetes történettel léphessen be az olvasás világába a legkisebb olvasó is.

Miklya Luzsányi Mónika – Bogdán Viki: Zűrös Zénó – 2. szint

Miklya Luzsányi Mónika gyerekkönyvíró, tankönyv- és szöveggyűjtemény-szerkesztő is, ezen tapasztalatok pedig hozzásegítették a három rövidke mese szereplőjének, Zénó figurájának szerethető megjelenítéséhez, amit Bogdán Viki vicces, mozgalmas illusztrációi színesítenek meg.

Stiglincz Milán – Szabó-Nyulász Melinda: Kincskeresés Nagymaroson – 2. szint

Borisz és Lujzi lelkesen kutatják a híres nagymarosi aranyat, és ezzel a történettel bárkinek mosolyt csalnak az arcára. Stiglincz Milán friss kortárs íróként Szabó-Nyulász Melinda karakteres illusztrációval közösen remek történetet alkotott, ismerve az igazi kincseket.

Kertész Edina – Szabó Imola Julianna: A repülő teknős – 3. szint 

Kertész Edina nyomozós története beszippantja az olvasót fantasztikus, meseszerű, mégis realisztikus vezetésével, Szabó Imola Julianna egzotikusan minimalista rajzaival.

Nógrádi Gábor – Nagy Norbert: Segítség, értem a kutyámat! – 3. szint

Nógrádi Gábor rengeteg gyerekkönyvet írt már, így az ő meséje nagyobbaknak szól, egy beszélő kutya és gazdájának története, Nagy Norbert különleges látásmódjával életszerűvé varázsolva azt.

Ezekkel a könyvekkel nem tévedhetünk, amikor első olvasmányélményt keresünk gyerekünknek!