Elsőre hihetetlennek tűnhet, de sok múlik azon, hogy mennyire tudsz rendet tartani az asztalodon.

Nagyon sokan térnek vissza a jól megszokott home office-ból az irodákba, amit kétségtelenül nehéz újra megszokni. A kezdeti sokk után fontos az irodai lét újrarendezése, hogy nagyobb lelkesedéssel vethesd bele magad a munkába. Marie Kondo, a híres japán rendrakási tanácsadó a világ legprofibbja ezen a területen. Számos könyvet írt a tudatos rendrakásról és a Netflixen is nagy sikerrel fut a sorozata (Kondo Marie: Rakjuk rendet!), amiben amerikai családokat ment meg a káosz zűrzavarától. 

Kondo módszerét KonMari-módszernek hívják, ami tulajdonképpen abból áll, hogy minden holmit egy adott kategóriában gyűjt össze, és csak azokat a dolgokat tartja meg, amelyek „örömet okoznak”, majd mindennek megtalálja a legtökéletesebb helyét.

Marie életcélja az, hogy: „a rendrakás tiszta öröm legyen szerte a világon”. Most tehát a híres író tippjeinek segítségével emelheted új szintre az irodai környezetedet.

Tiszta asztal

A megtisztítás első lépéseként mindent pakolj el az asztalról. Igen, a KonMari-módszer azt mondja, mindent. Jegyzettömböket, tollakat, papírokat és más tárgyakat, ezután az összeset tedd a fiókba. Alaposan portalanítsd le az asztalt. Az asztalon csak a számítógép, a billentyűzet, az egér és esetleg más alapvető eszköz maradjon, mint a telefon vagy a nyomtató.

A rendetlenség teljes felszámolásával jobban meglátod, mire van valóban szükséged, és mi az, amit csak feleslegesen kerülgettél.

A szakértő szerint a zavaró eszközök nélkül sokkal inkább tudsz a munkára koncentrálni, ráadásul összeszedettebb képet mutatsz magadról munkatársaidnak, vagy egy hirtelen videohívás esetén.

Mi okoz örömet?

A KonMari-módszer azt mondja, legyél könyörtelen és döntsd el, melyek azok a tárgyak, amelyek valóban valamilyen célt szolgálnak, ezután a többit tedd egy halomba a padlóra, majd nézd át elemenként, hogy megállapíthasd, minek kell maradnia.

Ezt a lépést Kondo „szikrázó örömnek” nevezi. 

Ha érzed a szikrát egy tárgy láttán, nagyszerű, de ha nem, köszönd meg, hogy eddig veled volt, majd dobd ki. Vagy ha úgy érzed, másnak még jól jöhet, ajándékozd el egy kollégádnak vagy egy szervezetnek. Sokaknak nem egyszerű ez a folyamat, de megéri felszámolni a felesleges kacatokat a koncentráltabb munka érdekében. Próbálj meg ellenállni a kísértésnek és nem mindent visszapakolni a szekrénybe, mert akkor csak növeled az élettered körüli káoszt.

Papírok gyűrűjében

Egyszerűnek tűnik különböző színű, méretű post-itre firkantani, de a bestseller-szerző szerint ezek rövid időn belül beláthatatlan mennyiségű papírfoszlányokká halmozódnak az asztalon, ezért azt javasolja, inkább szkenneld be a fontos papírokat, tedd egy mappába, vagy amit lehet, rendezz fájlmappákba a gépedre.

A digitális rendezés nemcsak a bolygónak jó, de remek megoldás a rendezett munkaterület fenntartásához. 

Valóban ki kell nyomtatni minden egyes e-mailt vagy dokumentumot, ami az utadba kerül? Jól gondold át mindig!

Családi képek

Persze nagy öröm, ha munka közben rápillanthatsz a családi fotókra, de a személyes tárgyak akadályozhatnak a munkahelyi feladatokban – mondja Kondo. Próbáld minimálisra csökkenteni a családi, bekeretezett fényképeket (ha ragaszkodsz hozzá, egy darab bőven elég), majd keress inkább helyet nekik az otthonodban, ahova lehetőleg nem kell hazavinned a munkádat.  

Indulás előtt

Az irodai szemét könnyed felhalmozódik, de nagyon fontos, hogy rendszeresen megszabadulj tőle, mivel ez rendetlenségnek is számít. Legjobb, ha minden munkanap végén kiviszed a szemetet az irodából. Mielőtt elindulnál, mosd el a bögrédet, pakolj össze mindent és készítsd el a másnapi teendők listáját, hogy a következő nap már csak előre kelljen nézned.

Kiemelt kép: Getty Images