Mesterséges intelligenciával alkotott portrék – így nézett ki Kleopátra és Jézus

Megannyi ókori alkotás ábrázolta őket, sokszor egészen eltérő külsővel. Az első fotorealisztikus ábrázolások megdöbbentőek!

Gondolkoztunk már azon, vajon hogyan nézhettek ki a történelem leghíresebb alakjai? Például az egyiptomi fáraók? Nos, Bas Uterwijk egészen közel került az igazsághoz. A holland fotográfus és digitális művész elképesztő portrékat készít, amelyekhez a mesterséges intelligenciát hívja segítségül. A neurális hálózatok alkalmazásával rekonstruálni lehet a történelmi alakok arcát, Uterwijk így készít élethű arcképeket az ókori Egyiptom, a reneszánsz és még sok más korszak leghíresebb embereiről.

Jézus

A portrék elkészítéséhez a művész az adott történelmi alak számos ismert tulajdonságát és a róla fellelhető hivatkozásokat táplálja be a rendszerbe, amely alapján mesterséges intelligenciával megszületik az arckép. Uterwijk ezután apró korrigálásokat végez a programban, amíg elégedett nem lesz a végeredménnyel. „Ezeket a deep learning-alapú hálózatokat több ezer arcképpel tréningezték, így képesek arra, hogy szinte fotorealisztikus arcokat hozzanak létre a semmiből – magyarázta a My Modern Metnek. –

Azt gondolom, az emberi arc nem ment át drámai változásokon az elmúlt néhány ezer évben, és bár más frizurát és sminket viseltek, a régi kor emberei is egészen hasonlóan nézhettek ki, mint mi.

Erről azért vagyunk hajlamosak megfelejtkezni, mert az ókori művészet – amely jóval a fényképezés feltalálása előtt létezett – más stílusban mutatta meg őket.”

Kleopátra

A holland művész nemcsak olyan uralkodóknak ad élethű arcot, mint Tutanhamon fáraó vagy I. Erzsébet királynő, de a digitális manipulációval világhírű szobrok és festmények alakjait is újraalkotja – például Michelangelo Dávid-szobrát és Leonardo da Vinci Mona Lisáját.

„Ahogy a fotográfia megváltoztatta a klasszikus festészet kereteit, úgy a mesterséges intelligencia is kezd hatással lenni a művészetre és a fotográfiára – mondta el véleményét. – A mesterséges intelligenciával dolgozó programok őrületes sebességgel fejlődnek, és hatással lesznek a társadalmunk szinte minden szegmensére.” Bas Uterwijket érdemes követni az Instagramon, ahol rendszeresen megosztja zseniális portréit.

Ludwig van Beethoven

Michelangelo Dávidja

Nofertiti egyiptomi királyné

William Shakespeare

Nagy Sándor makedón király

Kiemelt kép: Getty Images