Mert nem csak a kevés alvással, de a nem megfelelő párnahuzattal és a túlzott tisztítással is ugyanolyan rosszat tehetsz az arcodnak.

Fontos, hogy napközben is nagyon vigyázz a bőrödre a megfelelő hidratálókrémmel, fényvédővel, kiegyensúlyozott étkezéssel, elegendő folyadékbevitellel. Az esti rutin viszont legalább annyira fontos, ha ragyogó arcbőrrel szeretnél ébredni másnap. Most jöjjenek azok a szokások, amelyeket mielőbb likvidálnod kell a szép bőr érdekében.

Nem tisztítod meg az arcodat

Az első számú hiba még mindig az, ha úgy fekszel le aludni, hogy nem tisztítottad meg az arcbőrödet. A bőrgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, hogy akkor is szükség van alapos tisztításra, ha aznap nem viseltél sminket. Éjszaka a bőr egy úgynevezett javító és újjáépítő szakaszon megy keresztül, és az arcbőrre rakodó por, füst, smink- és bőrápoló termék eltömítheti a pórusokat, ami elősegítheti a bőrhibák, pattanások kialakulását.  

Keveset alszol

Igen, a beauty sleep, vagyis a szépítő alvás kifejezés valóban nem kitaláció, ha kevesebb, mint hat órát alszol éjszaka, azzal kevesebb idő jut a bőr helyreállítására is, ami több ránchoz, fakó arcszínhez vezethet, és sötét karikákat eredményezhet a szemed alatt.

A National Sleep Foundation kutatásai azt bizonyították, hogy a nem megfelelő alvás óraszám növelheti a gyulladt bőr előfordulását, súlyosbíthatja a bőrbetegségeket és felnőttkori pattanások, aknék megjelenését.

Az intézet arra az eredményre jutott, hogy a nőknek legalább hét-kilenc órát kell aludniuk a makulátlan bőrért. Alvás közben ugyanis a szervezet növekedési hormonokat termel, amelyek segítenek a sejtek és szövetek helyreállításában. Továbbá az alvás biztosítja a citokin molekulák termelését, amelyek segítik az immunrendszert a fertőzések leküzdésében, beleértve azokat is, amelyek hatással vannak a bőrre. Megfelelő alvás hiányában nagyobb kockázata van számos fizikai és mentális problémának is. 

Ritkán cseréled a párnahuzatot

Ha állandóan ugyanazon a párnahuzaton alszol, akkor sajnos baktériumok is megjelenhetnek rajta az apró bőrdarabkák és a verejték miatt. Bőrgyógyászok ezért is javasolják, hogy legalább hetente húzd át a párnádat, de ha pattanásos bőrrel küzdesz, inkább gyakrabban, akár három-négynaponta. Sőt, az sem mindegy, milyen anyagból van az a párnahuzat!

„A selyem, illetve a szatén is csodákat tehet az arcbőrrel és a hajjal, mivel kevésbé koptatják a bőrt, kiváló légáteresztő képességük van, hipoallergének és kevésbé irritálóak” – teszi hozzá a szakember.

Te milyen pózban alszol? Ha általában valamelyik oldaladon szundikálsz, akkor a párnahuzat súrlódása miatt hajlamosabb lehetsz a ráncokra (bár a selyem és a szatén pont ezt küszöböli ki), míg háton alvás közben érintés, nyomás nélkül pihenhet a bőr.

Ha a paplant nem is húzod át hetente, a párnát muszáj a szép bőr érdekében gyakrabban cserélni (Fotó: Getty Images)

Rossz krémet használsz

„A bőr száraz állapotában a ráncok sokkal látványosabbak, ezen bármilyen hidratáló krém segíthet, de ezek csak ideiglenesen javítanak a problémán”, mondja az amerikai plasztikai sebész, Dr. Manish Shah. 

Rendkívül fontos foglalkozni ráncok kiváltó okaival is, mint például a kollagénvesztés, a szabad gyökök károsodása, a napkárosodás és más környezeti tényezők. 

A szakember nagyon ajánlja az éjszakai arcmaszkokat, amelyek lényegében olyan erős hidratálókrémek, amelyek tele vannak hatóanyagokkal, és felveszik a harcot a fakó bőrrel, a ráncokkal, a sötét foltokkal. Ne felejtsd ellenőrizni a maszk hatóanyagait, nehogy duplázz valamit az esti rutinodban. Például, két hámlasztó összetevőt nem szabad egymás után felvinni, hiszen az irritálhatja a bőrt.

Túlzásba esel a tisztításnál

Tudtad, hogy a túl sok jó dolog is károsíthatja a bőrt? „Sok páciensem túlzásba esik a bőrtisztításnál, veszélyeztetve a bőr természetes védőrétegét és mikrobiomját – mondja Graceanne Svendev, a New York-i Shafer Plastic Surgery & Laser Center kozmetikusa. – ha eltávolítod a hasznos, természetes baktériumokat, hajlamosabb leszel a fertőzésekre, a pattanásokra és a kiszáradt bőrre.”

Túl száraz a levegő a szobában

Ahogy bejön a fűtési szezon, a legtöbb hálószobában „sivatagi”, száraz levegő lesz úrrá, ami kimondottan káros a bőrre. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy tegyél párásítót a hálóba.

A párásító használatával a bőr külső rétege jól hidratált marad, ami minimalizálja a vízveszteséget, és védő funkciót is biztosít az allergének, baktériumok kiszűrésére.

Ugyanilyen káros, ha túl meleget tartasz a szobában, ezért igyekezz inkább hűvös szobában álomra hajtani a fejedet, ezzel nem csak a bőrödet jutalmazod, de a tested is jobban pihen.

Ne felejts el párásítani a fűtési szezonban (Fotó: Getty Images)

Elfelejtkezel az ajkaidról

Bár az éjszakai krém használata az esti rutin része, valószínűleg te is kihagyod a szádat, aminek vékony, finom bőre különösen hajlamos a kiszáradásra. Tegyél fel egy olyan ajakbalzsamot, amely shea vajat, glicerint vagy csak egy kis kókuszolajat tartalmaz.

Chipset eszel az esti filmhez

Gondold át kétszer azt a tál perecet vagy chipset, mielőtt lefeküdnél. A kedvenc rágcsálnivalóból származó extra só a folyadék felhalmozódásához vezethet, különösen a szem körül, ami azt jelenti, hogy nagy eséllyel puffadt karikákkal fogsz ébredni. Inkább válassz valami egészségesebb snacket, és alkohol helyett igyál tiszta vizet vagy gyógyteát. Így másnap sokkal boldogabban ébredsz, hiszen azt látod a tükörben, amire vágytál: ragyogó, egészséges bőrt.

Kiemelt kép: Getty Images