Bármikor lehet saját autód, akár egy kabriód is!

Ha iskolás koromban megkérdezték volna, mi teheti jobbá a reggeli suliba indulást, valószínűleg az opciók között lett volna, hogy egy kabrióból pattanhassak ki az osztálytársaim szeme láttára. De nem kérdezték meg, és hát kabriónk sem volt. Ekkor a 90-es éveket írtuk, 2021-ben viszont ez már nem luxus – bármikor részünk lehet ilyen élményben, amennyiben az autómegosztást választjuk.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Felnőtt fejjel visszagondolva ez egyébként valószínűleg nemcsak nekem okozott volna extra örömöt, hanem az engem iskolába hordó felnőttnek is. Amikor kiderült, hogy két napig tesztelhetem a Share Now egyik Mini Cabrióját, gyermeki rajongás kerített hatalmába, egyrészt amiatt, hogy két napig olyan lesz, mintha lenne saját autóm, másrészt pedig azért, mert ki ne jönne lázba annak hallatán, hogy lehúzott tetővel furikázhat? A két nap alatt nemcsak a kabriók iránti rajongásom nőtt, de az autómegosztás (angolul carsharing) új dimenziót nyitott előttem, aminek köszönhetően világossá vált, hogy sokak számára nem is lenne szükség saját autóra, vagy legalábbis második autóra.

Miért jó ez nekem?

A közösségi autóbérlés/autózás, vagyis az autómegosztók nemcsak azok számára jelentenek kiváló lehetőséget, akik nem akarnak/tudnak saját autót vásárolni (mert mondjuk nem használnák ki), de azoknak is, akiknek elkélne egy második autó. De vegyük csak sorra, mik is az autómegosztás legnagyobb előnyei!

Ez a kis gyönyörűség várt gyakorlatilag a házunk előtt – meg sem álltam vele szülővárosomig, Győrig.

Lehet „saját” kabriód

Aki gondolkodott már autóvásárláson, bizonyára tudja, hogy egy kabrió mindig kényes kérdés. Mindannyian vágyunk rá, mégis kevesen engedik meg maguknak, és manapság már nem is annyira anyagi, hanem inkább praktikussági okokból. Első autónak semmiképp sem célszerű, akik pedig második autót választanak, gyakran azok is olyan darab mellett teszik le a voksukat, különösen, ha gyerekeik is vannak, amelybe többet lehet pakolni – tehát a kabrió által biztosított életérzés ekkor sem elsődleges szempont. Így marad a vágyakozva bámulás azok után, akiknek van mersze, és beáldozzák a kabrióért cserébe a rakodóteret.

És itt lépnek be a képbe az autómegosztók: a Share Now flottájában Mini Cabriók is vannak, amelyek egyikét bármikor elvihetjük – vagy ha előre kitaláljuk, mikor akarnánk villantani vele, 72 órával korábban elő is foglalhatjuk az alkalmazásban,

ami már csak azért is rendkívül jó, mert a csillogó-villogó, teletankolt autó ott fog ránk várni a megadott időben, ahol mi szeretnénk. Nem kell lemosatni, szervizeltetni, de még tankolni sem (vagy ha igen, akkor ingyen, de erről később) – mi lehetne ennél kényelmesebb?

Nem kell autó a fiatal felnőtt gyereknek

Sok családban lesz aktuális a kérdés, ha a gyerek betölti a 18-at, hogy a szülők kontributáljanak-e egy kocsi vásárlásához. Mivel a Share Now vezetésének egyetlen feltétele 18 éves kor fölött a minimum egyéves jogosítvány, a problémát meg is oldottuk egy regisztrációval, hiszen

valószínűleg mindegyik fiatal felnőtt szívesebben ül bele egy vadiúj Fiat 500-asba, egy nagyon vagány Mini Cooperbe vagy Mini Cabrióba,

egy elektromos BMW i3-ba vagy egy menő BMW X2-be, esetleg egy Mercedes Benz GLA-ba, mint egy régi, használt apróságba. Nagyon fontos szempont, hogy ezek a járművek sokkal biztonságosabbak is, mint egy leharcolt kisautó, amit a legtöbb fiatal felnőtt megengedhet magának.

Környezetbarát megoldás

Ha az autózásnak ezt a módját választjuk, azzal határozottan jót teszünk nemcsak a városnak (hiszen nem szaporítjuk a gépjárművek számát), de a környezetünknek is, elvégre jobban meggondoljuk, hogy tényleg szükségünk van-e arra, hogy négykerekűvel induljunk útnak, így értelemszerűen kisebb lesz a karbon-lábnyomunk. A közösségi autómegosztók flottái ráadásul mindig nagyon modernek, gyakran kicsi, igazi városi autókból állnak, tehát alapjáraton is kíméletesebbek a környezethez, ami igen fontos szempont, amikor mindannyiunknak tennie kell egy élhetőbb bolygó érdekében.

Nem kerül sokba

Egy autó bizony nagy költség, és nemcsak a megvásárlása, hanem a fenntartása is: a rendszeres szervizelés, illetve az üzemanyagköltség mind rendszeres, nagy kiadást jelent. Ha az ember a Share Now-t választja, rögtön mentesül ezek alól, és ki is lövi a második autó utáni igényt, hiszen bármikor felcsíphet egyet (vagy akár elő is rendelhet egyet a háza elé), barátságos percdíjakért. A Share Now pass azok számára ideális, akik tényleg rendszeresen használják: olyan, mint egy bérlet, amellyel 25% kedvezményt kapunk a percdíjakból, így már 60 Ft/perctől vezethetünk.

Sőt, ha a reggeli teendőket akarjuk intézni vele (mint a gyerek iskolába hurcolása), akkor még 30% kedvezményt kaphatunk, hiszen reggel 5 és 9 között állandó akció van!

Számolgathatunk kedvünkre, de úgyis az lesz a vége, hogy anyagilag is jobban járunk, ha ilyen célra inkább az autómegosztást választjuk.

Ingyen tankolás, ingyen autópálya matrica és parkolás

A Share Now autókhoz benzinkártya jár, amit a partner benzinkutakon (OMW) használhatunk, így, ha több napra visszük el valamelyik autót, és tankolni kell bele, azért nem mi fizetünk, tartalmazza a bérlés díja. Ráadásul mindegyik (benzines) autó országos autópálya matricával van ellátva, így arra sem kell költenünk, ha elhagynánk a főváros körzetét. Az pedig, hogy megosztott autóval nem nekünk kell fizetni a közterületi parkolásért a zónában, az már tényleg csak hab a tortán!

Könnyű kezelni

Applikációval autót felvenni olyan, mintha egy sci-fiben lennénk, különösen, ha kulcsnélküli autóval utazunk, mint amilyen a Mini Cabrio is.

Logikus, átlátható, tényleg könnyű kezelni!

Ne legyen visszatartó erő, ha még nem próbáltunk ilyen modern módon autózni: az ügyfélszolgálatot bármilyen kérdéssel felhívhatjuk, a vonal túlsó végén mindig segítőkész embert találunk, aki a lehető legtürelmesebben ad választ kérdéseinkre. Tapasztalatból beszélek, vagy háromszor hívtam őket: tényleg ritkán találkozni olyan ügyfélszolgálattal, ahol úgy érezni, hogy valódi, érző emberek próbálnak meg segíteni őszintén kedves módon. (Egyébként nem azért hívtam őket háromszor, mert bonyolult a rendszer, inkább csak nagyon biztosra akartam menni: például előrendelésnél, ha megérkezik az autó, bizony meg kell indítanunk a bérlést, erről például jó volt megbizonyosodni.)

Külföldön is elérhető

A Share Now autókat ugyan nem vihetjük át az országhatárokon, de mivel a cég jelen van egy sor európai nagyvárosban (Bécs, Madrid, Berlin, Düsseldorf, Köln, Hamburg, Frankfurt, Koppenhága, Párizs, Milánó, Róma, Torinó és Amszterdam), azokban ugyanúgy használhatjuk az applikációt, és ugyanúgy autózhatunk, mintha itthon lennénk.