Egy ketrecből csodálhatjuk meg az oroszlánokat a „fordított állatkertben”

77 vadállat él a rezervátumban, és akár több éjszakát is velük tölthetünk, ha van elég bátorságunk hozzá. 

Sokan azért nem járnak állatkertbe, mert sajnálják a bezárt állatokat, főleg a nagyvadakat. Emiatt is népszerűek a szafarik, amelyekből egyre több nyílt az elmúlt évtizedben: ezekben autóból csodálhatják meg a látogatók a lakókat, némi csemegével megajándékozva őket. A dél-afrikai Harrismith-ben található Glen Garriff (GG) rezervátum viszont egy egészen más élményt nyújt. Itt konkrétan helyet cserélhetünk az állatokkal, és egy (bitang erős) plexi mögül tanulmányozhatjuk az oroszlánok mindennapjait.

Örökbe is lehet fogadni

A mulatság nem olcsó, 2000 dél-afrikai randért (körülbelül 40 ezer forint) a bátor természetrajongók 45 percet tölthetnek a speciális ketrecben, amit résekkel szereltek fel, hogy a telefonokkal közeli képeket is készíthessenek a vadállatokról.

A kukucskáló boxokat úgy tervezték, hogy biztosan elbírják a felnőtt oroszlán súlyát, ami 120 és 260 kg között mozoghat.

A program a befizetett összeg ellenére sem ígéri, hogy az oroszlánok végig a közelben tartózkodnak, mivel a rezervátum dolgozói nem befolyásolják a vadak életét csak azért, hogy a turisták jobb képeket készíthessen róluk. „Nem tudjuk garantálni, hogy az oroszlánok a közelben lesznek – olvasható a hivatalos honlapon. – De igyekszünk biztosítani, hogy fantasztikus élményben legyen része.” Ha egy lakóba valaki beleszeret, akkor „örökbe is fogadhatja” kedvencét, amely összegből a rezervátum költségeit egészítik ki.

A GG Conservation 2002 -ben alakult, egy évszázaddal azután, hogy a területen levadászták a két utolsó vad oroszlánt a Platberg-hegyen. Ekkor kezdték újra benépesíteni a területet oroszlánokkal. 2015-ben a Glen Garriff Lions NPC már nonprofit társaságként üzemelt a mai populációval, és elkötelezett célja az afrikai oroszlánok megóvása, illetve a dél-afrikai populáció tanulmányozása.

Éjszaki oroszlánüvöltés

A viszonylag újdonságnak számító ketrecélmény mellett a természetvédelmi rajongók ott is aludhatnak a rezervátumban. A három hálószobás, önálló épületet (nagyobb társaságnak inkább a 4 fürdőszobás parasztházat ajánlják) azzal az ígérettel adják ki, hogy

az oroszlánok soha nem lesznek öt méternél távolabb a háztól, ami nem kis izgalmat ígér.

„A Lion House-ban garantáltan megtapasztalhatja, hogy milyen, amikor a több mint 70 oroszlánból álló közösség mindennapi társalgásának hangjai veszik körül, ami felejthetetlen élményt nyújt, különösen napnyugta után. Felejtse el a külvilágot, és élvezze a csendet, a madarak kórusát, az afrikai vadvilág valódi szellemét” – olvasható a szállásfoglalásnál. Az 1000 hektárnyi, festői szépségű területen zebrák, struccok, gyűrűsfarkú víziantilopok, fekete gnúk és impalák is élnek, de az oroszlánok számítanak a fő attrakciónak.

Fotó: GG Conservation

Kiemelt kép: Getty Images