7 apró szokás, ami percek alatt megváltoztathatja a reggeledet

Öt perc kell csak ahhoz, hogy boldogabban és kiegyensúlyozottabban teljen a nap.

Nehéz reggelente tudatosan végiggondolni és felépíteni az aznapi teendőket, és kiküszöbölni – főleg gyerekek mellett –, hogy ne kapkodósan, stresszesen induljon a nap. Ha szokássá alakítasz néhány egyszerű mozdulatsort (ezek tényleg nem vesznek el sok időt a reggelből), nyugodtabb, összeszedettebb lehetsz a munkában és a magánéletben is.

1. Ágyazz be!  

Rászánt idő: 2 perc (vagy kevesebb)

„Ha reggel beveted az ágyat, azzal tudatosítod magadban, hogy elindult a napod – mondja Diane Quintana, minősített szakmai szervező. – Este pedig azzal fogad, hogy készen állsz a napod lezárására.”  Annak érdekében, hogy Diane megkönnyítse a folyamatot, a lepedőt soha nem veszi le, hanem a kirázott paplanra kiterít egy ágytakarót, majd azon helyezi el a díszpárnákat, megkímélve magát az ágyneműtartó ki-be pakolásától.

2. Lélegezz! 

Rászánt idő: 1 perc

Mielőtt a lábad a padlóhoz érne, Cory Halaby, mindfulness meditációs tanár egy fontos, tudatos légzési gyakorlatot javasol. „Minden reggel szánj néhány másodpercet arra, hogy minden rossz érzést kisöpörj, akár egy rossz álmot, vagy egy olyan dolgot, amitől tartasz aznap.

És mindig emlékeztesd magad arra, hogy jó napot kívánj magadnak”

– mondta az Apartment Therapy életmód- és lakberendezési oldalnak. Ha még nem ismersz egyetlen bevált légzéstechnikát sem, Halaby egy egyszerűt javasol a kezdéshez: szívd be háromszor egymás után a levegőt az orrodon keresztül, tartsd bent, újra szívd be a levegőt háromszor, tartsd bent, és fújd ki hatszor a szádon keresztül. Ezt ismételd meg lehetőség szerint három-ötször. Ilyenkor lehetőséged nyílik arra, hogy kicsit magadra figyelj, energiához juttasd a szervezeted, és ha csak pár percig is, de nyugalom vegyen körül.

3. Ne nyúlj a telefon után!

Rászánt idő: Kevesebb, mint 15 másodperc 

Azonnal a mobilodra nézel, ahogy kinyitottad a szemed? És azonnal sokkot is kapsz a reggeli hírektől vagy a sok megválaszolatlan e-mailtől? Miért is jó neked már kora reggel szorongani? Leigh Cambre life coach arra biztat, hogy mindenképp mondj nemet a telefonra. 

Ne nézd meg! Ne vedd fel! Ne is nyúlj hozzá!

Ezek az értesítések szinte mindig a „sürgős, de nem fontos” kategóriába tartoznak. Hogyan bírod ki? Takard le valamivel a mobilt, hogy emlékeztesd magad, hogy tiltott területen tapogatózol. „Nálam bevált stratégia, hogy a telefonomat repülőgép üzemmódban tartom, vagy egy másik helyiségben. Igyekszem reggelente az első 30 percet telefonmentesen tölteni, és inkább nyugodtan enni valamit vagy edzeni.”

A legjobb, ha nincs is a közeledben a mobil reggel (Fotó: Getty Images)

4. Nyújtózkodj!

Rászánt idő: Kevesebb, mint 5 perc

Több órás alvás után a testnek szüksége lehet néhány percre, hogy készen álljon a napra. Nyújthatsz még az ágyban is, de akár az ágy mellett is, állva. „Nyújtsd fel a kezeidet (mintha el akarnád érni a plafont), vegyél egy nagy levegőt, lassan hajolj le, és miközben a lábujjaid felé haladsz, fújd ki a levegőt – javasolja Quintana. – Ezt háromszor ismételd meg; garantáltan jól eső érzéssel fog eltölteni.” 

5. Nézz a tükörbe és mosolyogj!

Rászánt idő: Kevesebb, mint 10 másodperc 

Azonnali hangulatjavítót keresel? „Több kutatás is bizonyította, hogy a mosoly ragadós, még saját magadra is – teszi hozzá a life coach. – Ehhez azonban tudatos emlékeztetned kell magadat, és az a legjobb, ha tényleg el is tudod nevetni magad.” A szakember szerint a mosoly azonnali pozitív életérzéssel tölt el, és ennek a pillanatnak az energiája az egész napodat végigkísérheti.

6. Gyakorold a hálát!

Rászánt idő: Kevesebb, mint 2 perc 

Sarah Makin terapeuta azt javasolja, hogy „írj le három jó dolgot, amelyeket nagyon vársz aznap”. Ez segít abban, hogy a negatív benyomások helyett a pozitívokra összpontosíts. Bármit írhatsz, akármilyen kis apróságot is,

mint például az őszi fák látványa, a kedvenc kávézód illata, vagy a gyerekek önfeledt nevetése.

A hálanaplónak az a lényege, hogy tudatosíts magadban az életed kellemes élményeit.

7. Kezd a napot előző este!

Rászánt idő: Kevesebb, mint 2 perc 

Mi lenne, ha még este összeállítanád a másnapi teendők listáját? Segít felkészülni a holnapra, és kevésbé zökkensz ki, ha tudod, mihez kell magadat tartanod. Cambre azt javasolja, hogy még este pakold be a ruhákat az edzésre, töltsd fel a telefont, készítsd ki a vizes palackot. A tudatos este tudatosabb, kiegyensúlyozottabb reggelt hoz, amitől szebb lehet az egész nap. 

Kiemelt kép: Getty Images