Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál (x)

2021. szeptember 10-12., Gödöllői Királyi Kastély és Alsópark 12.

„Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével!”

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál idei kiemelt témája az „Érzékeny Bolygó”, ami egyúttal egy különleges vándorkiállítás címe is. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott szabadtéri kiállítás a vizet, mint legértékesebb természeti kincsünket mutatja be.
Az Érzékeny Bolygó kiállítás szeptember elején debütál Gödöllő főterén.

A fesztivál kísérőrendezvénye a Nemzetközi és Kárpát-medencei Filmszemle, amelyeken összesen 9 kategóriában versenyeznek a világ minden tájáról nevezett alkotások. A filmszakmai gála, ahol kihirdetik a kategóriák legjobbjait, szeptember 11-én 17.30-kor kezdődik. A legjobb alkotásokat a látogatók is megtekinthetik, hiszen három napon keresztül 6 vetítési helyszínen futnak a filmek. Központi szerepet kap a „David Attenborough Világa” névre keresztelt blokk, amivel a kiváló természetfilmes előtt tisztelegnek a szervezők.

A Trash Art Magyarország évek óta a fesztivál egyik legsikeresebb kísérőrendezvénye. A hulladékból készült szobrok száma – közel 40 – az eddigi legtöbb, amit Gödöllőn láthatott a nagyközönség. A szobrok témája ezúttal Magyarország nagyvadjai, alapanyagként különböző hulladéktípusokat és természetes, organikus anyagokat használhattak az alkotók. A művészek előtt álló feladat nem kisebb volt, mint bemutatni ember és természet érzékeny viszonyát, egymásra utaltságát.

A fotókiállítások is állandó elemei a háromnapos eseménysorozatnak. A Varázslatos Magyarország 2021 fotókiállítás hazánk legjobb természetfotósainak munkáit mutatja be, míg az Ember és Természet diák fotópályázaton a következő fotós generáció ígéretes tehetségeit ismerheti meg a közönség. Végül igazi különlegességnek ígérkezi a Tájodüsszeia 2021 fotókiállítás.

A fesztiválon a filmművészet, a szobrászat és a fotóművészet mellett idén a mozgás művészete is megjelenik mind modern tánc, mind élő szobrok formájában.

A gyerekek több új, ismeretterjesztő, szemléletformáló programon is részt vehetnek. Többek között rájuk vár a KOPÓ nyomkereső applikáció, a 360 fokos filmnézés, a Klímasátor, az őszi Bioblitz, ami egy 24 órás fajleltár, az Érezd a vadont! kalandpark, a kezes-lábas játszóház, amelynek központi eleme a kerékpár, a PET Kupa Műanyag Műhelye, a MÜMÜ, ahol új életet kapnak a kidobott tárgyak, valamint kipróbálhatják azt is, hogy milyen VR szemüvegen keresztül a világ.

Galéria | 4 kép

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál (x)

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál (x)

Fotó megosztása:

A fesztiválon már hagyomány, hogy a pénteki nap a diákoké, ilyenkor helyi és környékbeli iskolákból érkeznek osztályok, hogy a szakmai kiállítók programjain részt vehessenek.  Ezen a napon, délelőtt 9.00-tól a Zöldforgó Élménynapon is kipróbálhatják magukat a gyerekek, amelynek része 10.00-tól az Alma Együttes koncertje. Míg 11.30-tól Gryllus Vilmos zenél a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – Vadonleső sátor előtt.

A hétvége pedig a családoké, amikor a programkavalkádot természet- és környezetvédelmi vásár egészíti ki.  

A fesztivál társrendezvénye a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitóeseménye, ahol hazánk 10 nemzeti parkja mutatkozik be, elhozva a fesztiválra egy-egy tájegység látnivalóit és programjait.

Az összes program ingyenes!

További információ: www.godollofilmfest.com

Szeretettel várjuk Gödöllőn, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon!

Főtámogató: Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány