Visszatér az ABBA, és ma este történelmi bejelentést tesz

Bár a tagok megfogadták, hogy sosem fognak újra összeállni, közel négy évtizeddel a zenekar feloszlása után a svéd szupersztárok szenzációs híreket készülnek bejelenteni.

A tetőtől talpig csillogó ruhában fellépő ABBA, amelynek az elmúlt ötven évben több mint 400 millió albumeladást sikerült produkálni, minden idők egyik leghíresebb zenekara. Miután a négyes 1974-ben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált a Waterloo című számmal, a nyolcvanas évek elejéig bérelt helye volt a toplisták élén. A tagok 1982-ben intettek búcsút egymásnak, és azóta minden olyan felkérést csípőből elutasítottak, amely miatt újra össze kellett volna állniuk. Ám ma este olyasvalamiről fogják lerántani a leplet, amely minden rajongó álmát felülmúlja.

A ma már a hetvenes éveiket taposó popsztárok, akiknek olyan megaslágereket köszönhetünk, mint a Dancing Queen, a The Winner Takes It All és a Take a Chance on Me, „történelmi” bejelentésére 16:45-kor kerül sor a YouTube-on, és bár a legtöbb részletet még homály fedi, azt már tudni lehet, hogy az ABBA többek között azt szeretné hivatalossá tenni, hogy új dalok fognak napvilágot látni – az első állítólag már pénteken –, illetve azt, hogy egy színházi show-val is készülnek.

Fotó: Steve Wood/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

Az zenekarnak 1981 óta nem jelent meg új hanganyaga, a következő évben az ABBA fel is oszlott, miután a kvartett mindkét házaspárja elvált. És bár zenéik népszerűsége töretlen volt – köszönhetően például a 1992-ben megjelent, a legnagyobb slágereiket tartalmazó válogatáslemezüknek, a Mamma Mia! musicalnek, és a később Meryl Streep, Colin Firth és Pierce Brosnan főszereplésével készült filmváltoztatnak –, határozottan kijelentették, hogy eszük ágában sincs újra összeállni.

2000-ben 1 milliárd dollárt (közel 300 milliárd forintot) ajánlottak nekik egy 100 koncertből álló világ körüli turnéért, de ezt is elutasították.

„Egyszerűen semmi sem indokolja, hogy visszatérjünk. A pénz nem befolyásoló tényező, és azt szeretnénk, hogy az emberek úgy emlékezzenek ránk, amilyenek régen voltunk” – magyarázta döntésüket Bjorn Ulvaeus egy 2008-as interjúban.

Múlt héten a 75 éves Anni-Frid Lyngstad, a 71 éves Agnetha Fältskog, a 76 éves Björn Ulvaeus és a 74 éves Benny Andresson a Twitterre mégis az alábbi mondatot posztolta: „Köszönjük, hogy vártatok, az utazás hamarosan kezdetét veszi.” Három évvel azután, hogy a tagok bejelentették, visszatérnek a stúdióba, egy teljes albumot fognak megjelentetni, ami a The Sun forrása szerint „szenzációs visszatérés” lesz.

„Mind a négyen úgy éreztük, hogy – több mint 35 év után – szórakoztató lenne újra egyesíteni az erőinket, és stúdióba vonulni. Szóval így tettünk”

– nyilatkozták korábban. Idén Ulvaeus pedig azt is elmondta az ausztrál Herald Sunnak, hogy „új zenékkel jelentkezünk idén, ez biztos. Ez nem olyasmi, ami talán megtörténik, hanem meg fog történni.” A The Timesnak arról is beszámoltak, hogy a szövegeket Ulvaeus írta, míg a zenéket Andersson komponálta, és a négyesük „még mindig nagyon ABBA-hangzású”. Eddig öt dalra tettek utalást – mint az I Still Have Faith in You és a Don’t Shut Me Down –, de a The Sun információi szerint legalább nyolc számot rögzítettek.

Fotó: David Redfern/Redferns

A pletykák szerint az ABBA egy nagy szabású show-ra is készül, az Abba Voyage című előadás premierje jövő májusban lenne a londoni Olimpiai Park háromezer férőhelyes színházában, ahol az előkészületek már megkezdődtek. A tervek szerint heti nyolc alkalommal lesz látható a show, amelyben előre felvett és kivetített, valamint élő performanszokat fognak vegyíteni. Később Stockholmba és Las Vegasba is szeretnék elvinni az előadást.

Kiemelt kép: Getty Images