Külföldi és hazai táncművészek a tánc legrangosabb ünnepén (x)

A Nemzeti Táncszínházban 2021. szeptember 18. és október 9. között nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani a Budapest Táncfesztivál programkínálatából: ha lehetne, azt ajánlanánk a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában.

A Budapest Táncfesztivál nyitóestéjén a Genfi Balett két előadással mutatkozik be. A Glory és Paron című koreográfiákból álló táncest központi gondolata a virtuozitás. Andonis Foniadakis koreográfiái az ismert, megszokott mozgás-hangzás összhangját ígérik az előadásban felcsendülő Händel és Glass zeneművekkel.

A Scapino Ballet Rotterdam holland társulat három jelentősen eltérő produkciót hoz el Budapestre. Justin de Jager koreográfiája, a breakdance stílusból ismert „threading” technikára épülő Carried Alive mellett Ed Wubbe: Risonanza című bájos duettje varázsol el minket, majd a The Great Bean című darabja repíti a harsogó húszas évekbe a közönséget.

Genfi Balett – Fotó: Gregory Batardon

A fesztivál záró előadásaként lép fel a tanzmainz kortárs tánctársulata. A Soul Chain című művet Sharon Eyal izraeli koreográfus készítette, aki az elmúlt pár évben intenzív stílusával meghódította az európai táncvilágot. A szerelemhez kötődő erős érzelmek ihlette koreográfia izgalmas kortárs tánccá ötvözi a balettet és az electro műfajt.

A hazai táncművészet egyik meghatározó előadója is biztosan emlékezetessé teszi az idei fesztivált: a Kossuth-díjas Ladányi Andrea hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott.

Három hazai együttes is bemutatóval gazdagítja az idei Táncfesztivált. A Don Quijote a Feledi Project előadásában, a Chaos | The Waves című táncmű a Győri Balett előadásában, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is várja a közönséget.

tanzmainz – Fotó: Andreas Etter

A Nemzeti Táncszínház az elmúlt időszakban tíz bemutatót tartott az online térben, a kivételes idők búcsúztatására pedig most mind a tíz előadást élőben is láthatja a közönség. A Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be, a Gangaray Dance Company darabjában öt kivételesen tehetséges táncművész a tiszta tánc erejével nyűgöz le minket, Frenák Pál egy új kompozícióban idézi meg idén negyven éves munkásságának esszenciális elemeit. Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabja utazásra invitál minket térben, időben, gondolatban és lélekben.

Az új szereplőkkel és alkotótársakkal kiegészült Kovács Gerzson Péter – TranzDanz bemutatója, Az utolsó csárdás a csárdás-sorozat záró darabja.

A Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be A tizedik menyasszony című táncszínházi előadását, amely a férfibúcsú ünnepe ihlette, A tizedik vőlegény „női változata”.

A Székesfehérvári Balett Színház az örök klasszikust, a Hattyúk tavát állította színpadra, Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világának képpé formálásával.

A Badora Társulat KINGDOM című előadása felteszi azt a nem mindennapi kérdést, hogy valóban csakis annyi lenne a teljes valóság, amit érzékelünk a világból.

A Duda Éva Társulat legújabb produkciója, a RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád.

Az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című két részből álló estjének első részében öt vendég koreográfus készít rövid koreográfiákat táncművészeiknek, majd pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája látható.

A Budapest Táncfesztiválra a Nemzeti Táncszínház nem kizárólag az ínyenc közönséget, hanem a kikapcsolódást, tartalmas kulturális élményt keresőket is invitálja a Millenáris csodaszép épületébe.