Ingatlanos–magyar szótár: beszéled a lakáshirdetések nyelvét?

Fiatalos ékszerdoboz, kulturált lakóközösséggel. Tapasztalataink szerint az ingatlanhirdetések szürreális nyelvezetét érdemes megtanulni, mielőtt ingatlankeresésbe kezdünk.

Nemrég elkezdtünk lakást nézni. Ez önmagában egy örömteli esemény lenne, ami tele van izgalommal, jóleső várakozással, ami közben lehet ábrándozni, hogy milyen is lesz leendő életünk… Mármint, persze, ha leszámítjuk az idegeskedést afelett, hogy éppen arra készülünk, hogy egész életünkre eladósítsuk magunkat egy olyan globálisan bizonytalan helyzetben, mint amiben manapság élünk. De oké, legyünk optimisták, hiszen lakni csak kell valahol, akkor pedig már jobb magunknak csengetni a lakás törlesztőjét, mint albérletre lapátolni a pénzt. (Vagy nem?)

Kiderült azonban, hogy a lakáshirdetés egy külön műfaj, ahol a valóság és a leírt szöveg nem feltétlenül fedi egymást, és mindenféle szirupos eufemizmussal próbálják eltakarni a málló falú, élhetetlen elrendezésű, kalákában összeberhált valóságot, hátha annyira elájulunk a szövegtől, hogy személyesen nem is vesszük észre.

Mesebeli palota eladó fiatal pároknak, egyedülállóknak kiváló ár/érték arányban! (Kép: Getty Images)

Nyilván nem könnyű néhány mondatban összefoglalni egy ingatlan tulajdonságait úgy, hogy azok vonzóak legyenek a potenciális vásárlók számára is, pláne, ha nem éppen tökéletes a kérdéses pecó. De hamar feltűntek a folyton visszaköszönő a közhelyek és jelzők, amiket valószínűleg

ugyanazzal a bullshitgenerátorral írtak meg a kedves hirdetők.

Körbekérdeztem hát az ismeretségi körömben, hogy milyen ingatlankeresős történeteket éltek át, kinek melyik ingatlanhirdetéses kifejezés a kedvence, hogy megpróbáljuk megfejteni azok valódi jelentését, ezzel is megkönnyítve a leendő vásárlók/albérlők dolgát, hogy nekik ne kelljen annyi időt feleslegesen elvesztegetni, amennyit nekünk kellett. Vagy csak, hogy nevessünk egy kicsit rajtuk – és magunkon. (A sértődések elkerülése érdekében szólunk, hogy az alább leírtakat természetesen nem kell véresen komolyan venni!)

Ékszerdoboz

Nagyon kicsi, már-már apró ingatlan, amit nem a nagymamától megörökölt bútorokkal rendeztek be, ezért tök jogos a milliós négyzetméterár érte.

Fiatalos lakás

Annyira kicsi a lakás, hogy csak aludni lehet benne. A szomszédban rengeteg az Airbnb-nek kiadott kégli, egész nap megy a buli. Nincs lift, és a negyediken van.

Dinamikusan fejlődő környéken található

A gettó közepén van.

Hangulatos lakás

Nyikorgó parketta, salétromos falak, ordibáló szomszédok.

Panorámás kilátás

Ha teljesen kihajolsz az ablakon, akkor látod a közeli park csücskét.

Többfunkciós helyiségek

Semminek sincs helye.

Penthouse vagy loftlakás jellegű

Lakás a tízemeletes panelház 8. emeletén (szó szerint megtörtént eset!).

Egyedi megoldásokkal

Iszonyatosan ízléstelenül megcsinált belsőtér, amit azonnal átalakít a vevő, tehát tetemes pluszköltség.

Igényesen felújított

A második legolcsóbb burkolatokat választották, volt tisztasági festés is, és tettek fel ledvilágítást.

Madárcsicsergős környezetben

Kint az isten háta mögött.

Rengeteg lehetőséget rejt magában

Teljesen lelakott a kéró, rengeteg idő és pénz, mire felújítod.

Kiváló lehetőség egyedülállóknak, fiatal pároknak

Legfeljebb ketten férnek el benne, ők is összebújva.

A benne található bútorokkal eladó

Nem tudom hova vinni a lomjaimat, csinálj velük, amit akarsz.

Lakberendező által megálmodott berendezés

Nincsenek szekrények, sem egyéb tárolók, csak két darab dizájnos kredenc, amiben a bugyik sem férnek el. Legalább 5 millióval kerül így többe, mint a mezei lakások.

Minden karnyújtásnyira található

A sarkon van egy dohánybolt.

Kiváló közlekedéssel

Ha van kocsid, akkor a dugó miatt szívás bejutni a városba, a ház előtti parkolás lehetetlen, tömegközlekedéssel pedig minden három átszállással érető el.

Családias lakóközösség

A vékony falak miatt mindenki tud mindenkiről mindent.

Kedves, kulturált szomszédok

Ide aztán nem hívhatsz vendégeket, mert rádszólnak!

Neked van kedvenc ingatlanos kifejezésed?

Kiemelt kép: Getty Images