Az év királyi esküvőjét Nigériában tartották

Az nigériai elnök, Muhammadu Buhari fia Bichi emírjének lányát vette el.

Az év legpompásabb nigériai eseménye múlt pénteken zajlott, az elnök fiának az esküvőjére több ezren voltak hivatalosak. A menyegző különlegességét tovább fokozta, hogy Yusuf Buhari egy emír lányát, Zarah Ado Bayerót vette el, az elnöki és az uralkodói családok közötti házasságra pedig még sosem volt példa Afrika legnépesebb országában (kb. 200 millióan lakják), Nigériában. Az ifjú pár egyébként az Egyesült Királyságban, az University of Surrey-n ismerkedett meg egymással.

Kano repterét magángépek tucatja töltötte meg, az esküvőt ugyanis ebben a nigériai városban, Bichi emírjének palotájában tartották, amelyet rendőrök és katonák sokasága védett, és a környező utcákat is őrizték.

Hogy milyen sok prominens személy volt hivatalos az esküvőre, az is jól jelzi, hogy az állam összes ötcsillagos szállodája teljesen megtelt.

A BBC szerint a vőlegény családja 500 ezer nigériai nariát (kb. 360 ezer forintot) fizetett a menyasszonyért – ez tízszerese az Észak-Nigériában szokásos árnak.

Bár a 27 éves Yusuf Buhari és a 19 éves Zahra Nasir Bayero nagy napja luxuskivitelben zajlott, a koronavírus-járvány miatt szerényebb körülmények között keltek egybe a tervezettnél, és sok vendég maszkban ünnepelt, mivel az országban egyre több fertőzöttet regisztrálnak.

A pár az esküvő előtti héten tette közzé az eljegyzési fotóikat, amelyek miatt az országban sokan támadták a menyasszonyt. A kritizálók Zahra ruháját erkölcstelennek tartották, amiért az szabadon hagyja a vállát, de sokan a védelmére keltek, mondván ízléses viseletében semmi kivetnivaló nincs.

(A kiemelt kép illusztráció: Getty Images)