4 csodálatos családi kirándulóhely Nyugat-Magyarországon, amit látni kell

Ha izgalmas családi programokra vágyunk, akkor irány Nyugat-Magyarország! Szombathelyi városnézés, Fertő-tavi biciklizés, kőszegi látványosságok és a végén a jól megérdemelt pihenés az ország egyik legjobb wellness hotelében.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Rengeteg izgalmas és gyönyörű kirándulóhelyet tartogat az ország észak-nyugati csücske, ahova érdemes magunkkal vinnünk a családot is, hiszen bármelyik korosztály megtalálja az érdeklődési körének való látnivalót erre. Függetlenül attól, hogy az aktív vagy éppen a passzív pihenést kedveljük, biztosan sikerül teljesen kikapcsolódnunk az alábbi helyeken:

Szombathely

Északnyugat-Magyarország egyik turisztikai gyöngyszeme Szombathely, mely elsősorban a római kort idéző látványosságaival nyűgözi le az idelátogatókat. A belvárosban akár egy sétával körbejárhatjuk a legfontosabb látnivalókat. Egyedülálló szépségű a Romkert szomszédságában, a Püspöki Palota földszinti dísztermében berendezett római kori kiállítás. A püspöki palotában kialakított helyiséget Dorffmeister Istvánnak 18. századi festőművésznek római mitológia istenfiguráiról és allegórikus alakjairól készült pompás festményei ékesítik. Többségük mintájául Savaria földjében lelt olyan római emlékek szolgáltak, amelyeket mára elsodort a történelem. Emellett valóságos római emlékek – Titus császár diadalíve vagy a Porta Maggiore városkapujának képe – ad hátteret a teremben kiállított savariai feliratoknak, domborműveknek.

Különleges, korhű szórakozásra hív a közel egy hektáros területen kialakított Történelmi Témapark (Aréna u. 1.), az antik természettudományok interaktív bemutató parkja, ahol számos ókorban használatos technikai eszközt, és római kori harci eszközt nemcsak megcsodálhatunk, de ki is próbálhatunk. A park a nagy sikerű Savaria Történelmi Karnevál leglátogatottabb rendezvényhelyszíne, ahol nézők ezrei szórakozhatnak a római hagyományőrző egyesületek, legiósok, gladiátorok bemutatóin.

A több helyszínen futó, Közép-Európa legnagyobb historikus alapokra épülő összművészeti fesztiválját, a Savaria napokat idén augusztus 27-29. között rendezik meg borfesztivállal összekötve. 

A Csónakázó-tó remek kikapcsolódási lehetőségeket nyújt: hidakon átsétálhatunk a közepén található kis szigetre, kölcsönözhetünk csónakot vagy vízibiciklit, a kicsiket a Kalandváros játszóhelyei (indiántábor, fűzfalabirintus, hálópiramis) várják, s vendéglátóhelyekben sincs hiány.

Fertő-tavi tókerülő bringatúra 

A tó körüli gyűrű 135 kilométer hosszú – ebből 38 kilométer a magyar szakasz, mindkét oldalon rengeteg látnivalóval. Tehát többnapos útvonal, 10 év fölötti gyerekekkel azonban 2-3 nap alatt teljesíthető a nagyobbrészt teljesen sík vidéken, kitűnően jelzett, a forgalomtól jellemzően elszeparált, szilárd burkolatú kerékpárutakon, helyenként kisforgalmú mellékutakon, vagy jól járható murvás úton. Van néhány nehezebb emelkedő is, de azok rövidek. Aki nem ragaszkodik a saját kerékpárhoz, rengeteg bringakölcsönző áll rendelkezésre, és a tekeréshez kevésbé szokottak bérelhetnek elektromos biciklit is. 

A kör startpontjának Fertődöt ajánljuk: a 18. században épült Esterházy-kastély a mai napig impozáns látvány, a magyar Versailles-nak is nevezték óriási kertjével és díszudvarával mindenképpen megér egy látogatást.

Fertődről Fertőszéplak felé vegyük az irányt, tehát az óramutató járásának megfelelően tekerjünk. A Magyarországi részen ez az Eurovelo 13-as nemzetközi kerékpárút része, így elég ezeket a táblákat figyelni. Az osztrák oldalon a körre már B10-ként hivatkoznak. Mindkét oldalon rengeteg a pihenőhely, a táj pedig nagyon változatos, a soproni erdőktől, szőlődombokon át, puszta, szikes tavak, vízimadarakban gazdag nádasok mellett, néha összeboruló fák alagútjában visz az út. A természeti tájat Ausztriában bájos városkák szakítják meg (Mörbisch, azaz Fertőmeggyes, és még inkább Ruszt kihagyhatatlan, utóbbinak középkori óvárosa rajta van az UNESCO világörökségi listáján). És mielőtt Neusiedl am See-nél elindulunk dél felé, érdemes betérni a borospincékbe és Heurigerekbe. Fürdésre Neusiedl am See és Illmitz strandját ajánlhatjuk, ahol a tó vize nagyon tiszta. Mivel a Fertő tó Európa legnyugatabbra lévő sztyeppetava, az állatvilág rendkívül gazdag (több veszélyeztetett faj otthona, csak madárfajból 340 él itt) ezért a fényképezőgépet érdemes folyamatosan a kéz ügyében tartani.

Kőszeg

Bár hamisítatlan középkori hangulat uralkodik a város központjában, Kőszeg ma egy modern, turisztikára berendezkedett kisváros közel az osztrák határhoz. Ne csodálkozzunk, ha a Jurisics téren (ez a város főtere) filmforgatásba botlunk. Itt található az impozáns látványt nyújtó 14. században épült városháza, homlokzatán a címerek hirdetik a város és a Jurisics-család dicsőségét. 

Az irodalom kedvelőinek szinte kötelező elzarándokolni a Kiss János utcai egykori katonaiskola épületéhez, ahol 1923-26 között Ottlik Géza járt katonai alreálba. Az itteni élményei inspirálták a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotását, az Iskola a határont. A komor homlokzatú épületben ma gyógypedagógiai intézmény működik.

A Jurisics vár az iskolai tananyagban is megtalálható, legrégibb részei a 13. században épültek, de igazán híressé a törökök elleni 1532-es, nagyjelentősségű csata tette, amikor Jurisics Miklós és 700 fős helyőrsége sikeresen tartóztatta fel a Bécs ellen vonuló 100 000 főre tehető oszmán sereget. Ezalatt a császár jelentős hadakat vont össze Bécs alatt, ezért a török hadjárat félbeszakadt. A császár ezután adományozta a Jurisics családnak Kőszeget birtokul. A vár 2012-ben alapos felújításon esett át, nyaranta pedig a Kőszegi Várszínház előadásai csábítják ide a látogatókat.

Ha több napra is maradhatunk, érdemes kirándulást tenni a Kőszegi-hegység festői tájaira. Rövidebb túrára vágyóknak ajánljuk a túrát a Hétforráshoz. Amennyiben hihetünk a legendáknak, ha mind a hét forrás vizéből iszunk, teljesül egy kívánságunk is. A forrást 1896-ban, a millennium alkalmából építették, a hét kifolyónyíláson a hét vezér nevével. Ha tovább megyünk a Gyöngyös-patak medrében felfelé az útvonal az Írottkőhöz vezet. Ez a csúcs a maga 882 méterével nemcsak a Kőszegi-hegység, de a Dunántúl legmagasabb pontja is, népszerű kirándulóhely. Érdekessége, hogy a páratlan látványt nyújtó kilátó a határvonalon áll, egyik fele Magyarországhoz, a másik Ausztriához tartozik, a túra során többször átlépjük az osztrák határt . A kilátóhoz vezető út része a Magyarországi Kéktúrának.

Caramell Premium Resort **** Superior 

Igazi holisztikus kikapcsolódásra vágyóknak ajánljuk ezt a különleges, prémium kategóriás bükfürdői wellness hotelt. 2000 négyzetméteres wellnessrészlegében olyan közösségi terek várnak, ahol az anyagok minősége a hang és fényhatások együttese  a test és a lélek harmóniáját szolgálják, hogy mindenki megtalálja a számára kívánatos kikapcsolódást. Exkluzív új fürdő- és szaunavilágában (10 féle szaunaszeánsszal) finn szaunát, gőzkabint, aroma szaunát, bioszaunát, gyógynövényes szaunát, sószobát és phisiotherm infraszaunát kínálnak a testi-leki összhangra vágyóknak. A szálloda szépség- és egészségközpontja számos hagyományos és a világ minden tájáról származó masszászt tartogat, összesen 60 különböző wellness-, gyógyászati ​​és holisztikus kezelés közül választhatunk.

Kép: Caramell Premium Resort****superior

A kulináris élmények tekintetében a természetes és az egészséges a hívószavak. A két étteremben és a négy bárban kapható ételek és édességek egyaránt helyi termelőktől a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek, nagy figyelmet szentelnek a speciális étrenddel élőkre, ételallergiásokra, ételintoleranciában szenvedőkre.

Kép: Caramell Premium Resort****superior

A gyerekvendégekről a szállodában szakképzett sport-, és gyermekanimátor csapat gondoskodik: a Resort saját kötél-, és kalandparkja, a Kristály Torony, jól felszerelt tematikus játszószobája és játszóterei, a különféle sportolási lehetőségek (műfüves labdarúgó pálya, bowling pálya) a legkreatívabb animációs foglalkozásokhoz biztosítanak kiváló lehetőséget.
A gyerekek az animációs programokon való részvétellel, pontgyűjtő játékban vesznek részt, amelyeket különféle ajándéktárgyakra, de akár szolgáltatásokra és egyéb kedvezményekre is beválthatnak a szállodai tartózkodásuk során. A szabadba vágyók részére több kerékpáros és gyalogos útvonal is rendelkezésre áll, amelyek az épület elől indulnak.

Kiemelt kép: Unsplash