A kis növésű divatblogger bebizonyítja: a stílus nem méret kérdése

A vele született rendellenesség ugyan kihívások elé állítja, de stílusos ruhákat találni ma már nem akadály a számára.

A húszéves Caitlin Hellyer achondroplásiával született, egy domináns módon öröklődő fejlődési rendellenességgel, amely következtében alig 112 centiméter a magassága. Bár a fiatal lánynak már réges rég sikerült elfogadnia önmagát, a mai napig küzdelem számára olyan ruhákat találni, amelyek passzolnak az alkatára – éppen ezért gyakran köt ki a gyerekruha-részlegen.

A marketinget hallgató, Bristolban élő Caitlin célkitűzése, hogy segíthesse a többi kis növésű nőt, akik nem akarnak Peppa Malac-mintás pólóban és más, gyerekes dizájnú ruhában járni, ezért divatblogot indított – mára több mint nyolcezer követőt számláló Instagram-oldalán osztja meg vásárlási tippjeit és zsákmányait.

Posztjaiban többek között arról ír, hogy melyik divatmárka gyárt olyan gyerekruhákat, amelyek felnőtt nőkön sem mutatnak gyerekesen, kedvenc brandjei közé sorolja a Zarát, a River Islandet és a Primarkot. És arra is kitér, hogy a gyerekosztályról válogatni kifejezetten pénztárcabarát – különösen, ha cipőkről van szó, az ő mérete ugyanis 31,5-es. Például egy pár Dr Martens csizmához 20 ezer forintért jutott hozzá, az ugyanilyen felnőtt modellekért a dupláját kérik.

„Nehezen találtam olyan ruhát, ami illett rám, és szívesen is viseltem volna – mesélte a brit Metrónak. – Ma már magabiztosan és büszkén válogatok a gyerekosztályon is, és a tapasztalataimat szeretném megosztani azokkal az emberekkel, akik hasonló nehézséggel küzdenek.

A világ minden tájáról üzennek nekem a kis növésű emberek, azt kérdezik, hol tudják megvenni az általam viselt holmikat.

Jó érzéssel tölt el, másoknak segíthetek.”

Caitlint kilencéves kora óta érdekli a divat – azóta, hogy anyukája, Jacqueline felajánlotta neki, hogy maga választhatja ki a ruháit a shoppingolások alkalmával. A vásárlás már akkor sem ment egyszerűen, ugyanis a kilencéves Caitlinre az öt-hat éveseknek szánt darabok voltak jók. Időbe telt, mire a lányt achondroplásiával diagnosztizálták, ugyanis az édesanyja és az édesapja is átlagos magasságú. Veleszületett rendellenességéért az FGFR3-gén mutációja tehető felelőssé, ami miatt a törzse átlagos méretű, a végtagjai azonban rövidebbek.

Mi okozza az achondroplásiát?

Statisztikailag tíz achondroplasiás gyermek közül kilencnek átlagos termetű szülei vannak, és a családban mindenki más egészséges. A betegség örökletes, egyetlen gén hibája okozza. A hibás gént hordozó személy az achondroplasia összes tünetét mutatja. Ha két átlagos termetű szülőnek születik achondroplasiás gyermeke, ennek az az oka, hogy valamelyik szülő ivarsejtjében genetikai változás (mutáció) következett be. A mutáció oka ismeretlen. Két nem achondroplasiás szülő esetén újabb terhesség során az ismétlődés esélye szinte nulla. A pontos diagnózis fontosságát azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert egymáshoz hasonló, alacsony termettel járó betegségek öröklésmenete különböző – olvasható a kisemberek.hu-n.

„A kihívások a mindennapjaim részei, de eléggé unalmas is lenne az élet nélkülük – magyarázta optimistán, majd sorolni kezdte őket. – Elérni dolgokat, főzni, megnyitni a zuhanyzóban a vizet, sőt szimplán csak körüljárni a főiskolát.”

Caitlinnek remek baráti vannak, akik mindig segítették őt a suliban, de amikor együtt mentek shoppingolni, a kis növésű lány újabb akadályokkal szembesült. „A barátaim a Topshopban és a H&M-ben vásároltak, ahol semmi sem volt jó rám. Imádtam velük menni, és ők is igyekeztek ruhát találni nekem, de a pulcsik ujja mindig túl hosszú volt, a nadrágok szárában pedig szinte el is tűntem – emlékezett vissza. – Megpróbálkoztam a varrással is, de a kis kezemmel tartani egy óriási ollót, és még pontosan is vágni vele, na az is kihívásnak bizonyult.”

Ebben az időben kezdett el keresgélni a gyerekkollekciók között. „Először furcsán néztek rám, de mégis: hol máshol vásárolhatnék? Tudtam, hogy erősen meg kell szűrnöm a kínálatot, nem akarok semmit, amin Peppa Malac virít. De rengeteg kifejezetten divatos darabot lehet találni, lényegében a lekicsinyített változatait azoknak a holmiknak, amik a felnőtt kínálatban vannak – csak sokkal olcsóbban, szóval megvan az előnye is.”

Caitlin 2018 áprilisában kezdett blogolni, ekkor jött rá, hogy a problémája nem egyedi, a többi kis növésű ember is ezzel küzd. Egyre többen írtak neki, azt kérdezték tőle, hogy ezt vagy azt hol vette, mégis hogyan talál olyan ruhákat, amelyek tökéletesen illenek rá. A lány innentől kezdve igyekszik minél informatívabb posztokat készíteni, a képek alatt megosztja, mit hol vett, milyen méretben és mennyiért.

„Nem követem a trendeket, az csak még jobban megnehezítené számomra a vásárlást. És egyébként is sokkal szórakoztatóbb kialakítani a saját stílusomat. Jóval könnyebb, hogy szabadon játszhatok és mixelhetem a darabjaimat – anélkül, hogy törődnöm kellene vele, hogy trendi vagyok-e. Azt hiszem, az emberek is ezért kedvelik annyira a stílusomat.”

A blogger azt reméli, azon túl, hogy segíteni tud más kis növésű embereknek öltözködési tippeket adni, fel tudja hívni a divatipar figyelmét arra, hogy nem csak az átlagos méretekkel rendelkező nőknek és férfiaknak van szükségük ruhákra. „Már csak a hálálkodó üzenetekért is megéri blogolni. Ezért csinálom, hogy megmutassam másoknak: az önkifejezés nem méret kérdése.”

(Kiemelt kép: Getty Images)