Női zeneszerzők interaktív térképét állította össze egy zenetanár

A női zeneszerzőket méltatlanul elfeledtette a történelem, ideje megismerni őket!

„Soha nem adtuk meg nekik azt a helyet a történelemben, amelyet megérdemelnek. Nem szerepelnek a zenetörténeti könyvekben, műveiket nem játsszák koncerteken, és zenéjüket nem adják ki lemezen” – idézte a The Guardian online kiadása Sakira Venturát, a világ minden tájáról több mint 500 női zeneszerzőt bemutató interaktív térkép készítőjét. (Az állítás természetesen nemcsak a zeneszerzőkre érvényes, hanem a művészeti és a tudományos élet képviselőire is, erről mi is írtunk már a nőklapja.hu-n.)

A 28 éves valenciai zenetanárban azt követően fogalmazódott meg az ötlet, miután rájött, hogy az egyetemen, a zenei tanulmányai alatt alig hallott olyan nőkről, akik klasszikus zenét komponáltak.

„Természetesnek vették, hogy egy nő által komponált mű nem ugyanolyan minőségű, mint egy férfi műve” – mondta Ventura.

A korlátok arra kényszerítették a női zeneszerzőket, hogy kreatívak legyenek; egyesek kolostorba vonultak, hogy zenét tanuljanak, míg mások férfi álnéven adtak ki műveket.

Elmondása szerint a térkép összeállításában az adatgyűjtés okozta a legnagyobb nehézséget. Lexikonokban, könyvtárakban kutatott, és a közösségi médiát is felhasználta, hogy az anyagot bővíthesse. Több mint egyéves, több száz órányi munka után az interaktív térképen végül 530 zeneszerző szerepel.

Kép: svmusicology.com screenshot

Rövid leírást és a műveik meghallgatására szolgáló linket is tartalmaz a honlap. A katalógus a 810-ben született, himnuszokat szerző Kassia bizánci apátnőtől egészen Alma Deutscher brit tinédzserig terjed, aki hatéves korában komponálta első zongoraszonátáját, de szerepel rajta Pejácsevich Dóra is.

Ventura kezdeményezése szembeszáll a szexista előítéletekkel, a megbélyegzéssel és a társadalmi normákkal, amelyek sokáig láthatatlanná tették ezeket a zeneszerzőket.

Listáján Wolfgang Amadeus Mozart lánytestvére, Maria Anna is szerepel. A testvérek a 18. században mindketten zenei csodagyerekként kápráztatták el Európát, de míg Amadeus a világ egyik legnagyobb zeneszerzője lett, húga hamarosan feledésbe merült, mert nagykorúvá válva kénytelen volt abbahagyni a pályát.

A zenetanár most azon dolgozik, hogy további 500 névvel bővíthesse az oldalt, amelyet nagyon könnyen böngészhetnek az érdeklődők.

Forrás: MTI, kiemelt kép: Getty Images