Az államalapítás ünnepének környékén még a legkisebb települések is bezsonganak, szinte mindenhol programok várnak rád, bármerre is járj az országban.

Most ugyan némi felfrissüléshez jutottunk, de a hosszú hétvégére visszatér a forróság, így akkor jársz a legjobban, ha kimozdulsz a lakásból. Az ország legnyugatibb csücskétől a legkeletibbig szinte végtelen mennyiségű programból válogathatsz, a kérdés, hogy mennyit van kedved utazni! Mi erre az öt programra különösképpen kíváncsiak vagyunk!

Kép: EcoPunk Facebook

Középpontban a fenntarthatóság: EcoPunk Találkozó,
Terény, 2021. augusztus 19–22.

Ha úgy érzed, belefáradtál a klímaválsággal kapcsolatos szörnyű hírekbe, és szeretnéd átlátni a nagy képet, vagy éppen mindent tudni akarsz arról, mit tehet az átlagember az ökoszisztémánk fenntartása érdekében, de közben fesztiválkörnyezetre is vágysz, az Ecopunk Találkozót neked találták ki! És hogy miért punk? Nem a zenei stílusra utal, hanem arra, hogy az ökológia punk dolog: felforgatja az életünket, megváltoztatja a szokásainkat, tágítja a komfortzónánkat. A fenntarthatóság mára mindannyiunk közös ügye: mint szempontot kell beillesztenünk a hétköznapjainkba, be kell vinnünk a konyhánkba, a fürdőszobánkba, számolnunk kell vele vásárláskor is. Ez pedig bizony kellemetlenségekkel, lemondásokkal járhat, egy szóval szívás. A találkozón napközben izgalmas viták, beszélgetések, workshopok várnak, esténként pedig a fesztiválok jegyében koncertek, mindez kemping környezetben. 
Részletes infó: EcoPunk Találkozó

Fotó: Unsplash

Irány India!: Boglári Szüreti Fesztivál, Balatonboglár,
2021. augusztus 19-22.

A héten a Balaton-partra, pontosabban a Boglári Szüreti Fesztiválra költözik egy kis szelet India. A Boglári Szüreti Fesztivál 44 éves története során először lát vendégül egy másik nemzetet, ráadásul rögtön egy külön helyszínen. Az apropó India függetlenségének 75. évfordulója, így részt vesz majd a nagykövet is, más nagykövetekkel együtt, ami egybeesik a magyar államalapítással. Az indiai udvar a fesztivál ideje alatt folyamatosan várja majd az indiai kultúrára (lesznek különleges táncok és elképesztően izgalmas hangszerek is) és gaszronómiára kíváncsi vendégeket. 5 napon keresztül, több mint 500 négyzetméteren, több tucatnyi indiai művészeti csoport, társulat, szakács és hagyományőrző színesíti majd a balatonboglári boros rendezvény hangulatát. Amellett persze, hogy az ország 22 borvidékének több száz borát kóstolhatjuk végig. 
Részletes infó: Boglárfeszt Facebook

(Fotó: Strand fesztivál)

10 nap strand: Strand fesztivál, Balatonvilágos,
2021. augusztus 18–22. és 25–29.

Ez a nyár már majdnem olyan volt, mint amit megszokhattunk, bár egy sor fesztivál még azért hiányzott a programnaptárból. 2021-ben Zamárdi egyetlen tömegrendezvénynek sem ad otthont, de a Strand Fesztivált megtartják, mégpedig idén Balatonvilágoson, a Club Aliga területén. A „10 NAP STRAND” augusztus 18–22. és 25–29. között kisebb lesz, hosszabb, és a megszokottnál is kedvesebb, a két vasárnapon pedig kifejezetten a családokat várják. Azért persze lesz tánc hajnalig: jönnek nagy nemzetközi sztárok is, például Martin Solveig, Milky Chance, az Alle Farben és a Nouvelle Vague, a hazai kínálat terén pedig aztán tényleg mindenki megtalálhatja a maga kedvére valót, hiszen a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka és Curtis, a Punnany Massif és a Bagossy Brothers Company koncertjein kívül Ákos is fellép majd.
Részletes infó: Strand fesztivál

Fotó: Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny Facebook

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke,
2021. augusztus 21.

A településen több száz éves múltja van a szilvalekvár-főzés hagyományának. Az sem fellángolás, hanem már igazi hagyomány, hogy Szatmárcseke vendégszerető lakossága minden évben hívja és várja a vendégeket az egész napos lekvárkavarásba. Természetesen az esemény jóval több mint egy egyszerű lekvárfőzőverseny: a 10 órai megnyitó után (maga a verseny 7 órakor kezdődik) igazi szórakoztató programáradat veszi kezdetét. Készülnek majd tájjellegű ételek, lesz falujárás a Bátori Barangolók kisvonatával, hagyományőrző csoportok előadásaira is sor kerül, emellett koncertek (például Balkan Fanatic), tombola, tűzzsonglőrök és  tűzijáték várja a látogatókat,  illetve vidámpark egészen éjfélig.
Részletes infó: Lekvárfőző

Fotó: Ács Tamás, hellogyor.hu

Fröccstúra a fröccs városában: Győr, 2021. augusztus 20.

Győr nemcsak a folyók, de a fröccs városa is, így a buborékos italnak júliusban fesztivált is szentel a város. Nemcsak a júliusi programon, hanem augusztus 20-án egy városnéző túrán is megismerkedhetnek a látogatók a fröccs történetéhez kapcsolódó legendákkal és Jedlik Ányos győri emlékével is. Mi várható? Színes történetek a fröccshöz kapcsolódó helyszíneken, egy kellemes séta a belvárosban – hangulatos fröccskóstolóval egybekötve (idegenvezetővel) –, és persze egy kis játék is. Ismerkedj meg a város legendáival, érdekes történetekkel, nem a városnézés megszokott útvonalán haladva! 
Részletes infó: hellogyor.hu

Kiemelt kép: Getty Images