Mindenki Székesfehérvárra! Augusztusban király lesz! (x)

Bárhogy is tervezd a nyár hátralévő részét, egy programmal még mindenképp számolj! Nem kell érte messzire utazni, mégis időutazásban lesz részed királyokkal, táncosokkal, középkori vásárral, zenével, fényjátékokkal.

10 feledhetetlen napot ígér a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 13 – 22. között. A királyi város legszebb és legfontosabb ünnepe augusztus 13-án este a Nemzeti Emlékhelyen egy látványos dramatikus történelmi játékkal indul, táncosokkal, zenészekkel, cirkuszművészekkel. Az első napokban a Királyi Napok Folkfesztiválon a néptáncosoké lesz a főszerep, akik felpezsdítik a várost családi piknikkel, belvárosi táncos forgataggal és folkestekkel. A Táncházban többek között a Romano Drom, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák forrósítják a hangulatot.

Királyi Napok Folkfesztivál

Augusztus 20-22. között aztán irány a középkor! Ezt az „utazást” a család minden tagja élvezni fogja. A Koronázási Ünnepi Játékok történelmi kisfesztivál hamisítatlan középkori hangulattal, hagyományőrző bemutatókkal, régizenei együttesekkel, középkori piaccal, királyi nyomozós játékkal, lovagi tornával, kreatív és kézműves foglalkozásokkal, és természetesen a királyi óriásbábokkal repít vissza az egykori koronázóvárosba. A közönségkedvenc közel öt méter magas királyi óriásbábok nem csak megcsodálásra és fotózásra várnak, nagyon is aktív részesei a programnak. Idén egy királyi nyomozós matricagyűjtős játékban lesz szerepük, eközben a gyerekek közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat. A látvány és az élmények fokozására esténként épületfényfestés színezi a belvárost: lesz interaktív kirakós játék 3D-s fénykockákkal és 3D épületvetítés is.

Életre kel a középkor Székesfehérváron

Tudtad, hogy 1938-ban Székesfehérváron tartották azt az országgyűlést, amelyen törvénybe iktatták Szent István ünnepét? Ha igazán méltó helyet keresel az ünneplésre, ott kell lenned Fehérváron Augusztus 20-án! A királyi óriásbábok vezetésével történelmi felvonuláson vehetsz részt, este pedig István, a király koncert koronázza meg a napot. A látványos, modern megszólalású produkció népszerű szólistákkal, a zenei szakma kiválóságaiból álló saját zenekarral, valamint a legprofesszionálisabb látvány- és animáció-technikával teremt ünnepi hangulatot. Az előadásban a címszereplő Feke Pál mellett közreműködik Novák Péter, Szomor György, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Serbán Attila és Sándor Péter.

Galéria | 6 kép

Mindenki Székesfehérvárra! Augusztusban király lesz! (x)

Mindenki Székesfehérvárra! Augusztusban király lesz! (x)

Fotó megosztása:

Csemegézzünk még a programok közül: kihagyhatatlannak ígérkezik a rendezvény második hétvégéjén az élő sakkszínházi produkció, „A három király csatája”. Ezt a gyerekek is imádni fogják! Élő sakkjátszma egy 100 négyzetméteres sakktáblán, játék és történelem: a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, a morvamezei csatát játszák le, ahol a magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak a győzelemben. Ez volt az a győzelem, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák uralkodói házat, a Habsburg-házat.

Óriás sakk

Az estéken a zene veszi át a szerepet. A komolyzenét kedvelők az Alba Regia Szimfonikus Zenekart augusztus 18-án hallhatják a megújult Bartók Béla téren, a Bregyó közben pedig a Best of Geszti, az István, a király rockopera koncertváltozata és az Alba Regia Táncegyüttes fesztiválzáró estje várja a rajongókat. Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően a koncertek csak védettségi igazolvánnyal látogathatók!

Székesfehérvár ünnepi hangulatban

Érdemes tehát több napra tervezni Székesfehérvárra, annál is inkább, mivel a szállóvendégek jelentős kedvezményekben részesülnek a „Nyiss Fehérvárra!” kedvezménykártyával.
Ingyenesen elérhetők például a Tourinform iroda garantált városnéző programjai, féláron a Titkos helyek városjáték, vagy éppen a Kapitány titkai szabadulószoba a belváros 400 éves épületének pincéjében. A történelmi játéktér visszarepít a múltba, ahol izgalmas, logikai kalandozás várja a játékosokat. Még legalább 20 féle kedvezményt kínál a kártya, a kínálatot elnézve biztos, hogy egyetlen éjszaka nem lesz elég!

Királyi óriásbábok