Mi lesz az olimpiai helyszínekkel az ötkarikás játékok után?

Sok komplexum épül kifejezetten az olimpiára, ám nem mindegyikre vár fényes jövő.

Vasárnap befejeződött az olimpia Tokióban, Párizs polgármestere átvette az olimpiai zászlót. A japán fővárosban nyolc létesítményt kifejezetten az olimpia miatt építettek, ami nem kirívó eset: szinte mindegyik város, amely helyet adott az ötkarikás játékoknak, húzott fel stadiont vagy úszócsarnokot. És hogy mi lesz sorsa ezeknek a hatalmas sportlétesítményeknek az olimpia után? Megmutatjuk, hogy fest ma néhány korábbi olimpiai helyszín.

2014-es téli olimpia, Szocsi, Oroszország

A Fist Stadion 2018-ban. Fotó: Buda Mendes/Getty Images

A legtöbb olimpiai helyszín szerencsére nem marad kihasználatlanul, sok esetben helyi sportkluboknak adnak otthont. A Fist Olimpiai Stadion, amely a 2014. évi téli olimpiai játékokra épült, ma is áll. Jó néhány átalakítás és felújítás után hat mérkőzésnek adott otthont a 2018-as labdarúgó-világbajnokság idején, azóta pedig leginkább Szocsi városának labdarúgócsapata, az orosz élvonalban szereplő PFK Szocsi használja.

2012-es nyári olimpia, London, Egyesült Királyság

Az Olimpiai Stadion 2020-ban. Fotó: Alex Davidson/Getty Images

A londoni olimpiát követően az Olimpiai Stadiont, ahol egyébként a nyári játékok nyitó- és záróünnepségét is tartották, átalakították multifunkciós létesítménnyé. Ezt követően az angol Premier League-ben játszó West Ham labdarúgócsapat költözhetett be a falai közé.

2008-as nyári olimpia, Peking, Kína

A Madárfészek 2013-ban. Feng Li/Getty Images

A látványos épület, amelyet külseje miatt Madárfészeknek is becéznek, a 2008-as ötkarikás játékok alkalmából épült. Számos olimpiai versenyt bonyolítottak le a Pekingi Nemzeti Stadion nevet viselő komplexumban, amelynek tervezésében a neves kínai kortárs művész, Ai Weiwei is részt vett. A stadionban manapság futballmérkőzéseket és gyűléseket tartanak, de mivel a 2022. évi téli olimpia rendezését Peking nyerte, hamarosan újra nemzetközi sportolókkal fog megtelni.

2004-es nyári olimpia, Athén, Görögország

Az olimpiai strandröplabda-stadion 2014-ben. Fotó: Milos Bicanski/Getty Images

Vannak azonban olyan olimpiai létesítmények, amelyek a záróceremónia után elhagyatottá váltak. Az athéni helyszínekre például ma már rá sem lehet ismerni. Az egykori olimpiai falu szellemjárta területnek tűnik, a strandröplabda-stadionban a természet már elkezdte visszavenni az uralmat.  

1984-es téli olimpia, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

A trebevic bobpálya 2018-ban. Fotó: Tim Goode/PA Images via Getty Images

A szarajevói olimpiai helyszíneken nemcsak az idő vas foga, hanem boszniai háború is nyomot hagyott. A téli olimpiára épített Igman-hegy lesiklópályái és trebevici bobpálya is súlyos károkat szenvedett a kilencvenes évek elején.

(Kiemelt kép: Getty Images)