Most tervezed a nyaralást? Mutatjuk a legjobb úti célokat!

Bár már egy ideje szabadabban utazhatunk, sokan mégis mostanáig halogatták a külföldi nyaralást.

Az elmúlt hónapokban újra felpezsdült az élet, és sokan már eddig is kihasználták, hogy újra szabadabb az utazás. július 1-jétől pedig külföldre is egyszerűbben utazhatunk, mióta bevezették az európai uniós védettségi igazolást, illetve az egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal is számos országba egyszerűen útnak indulhatunk.

Mindezt sokan kihasználták már az elmúlt hónapokban is, azonban akadnak, akik talán éppen most tervezik, hogy nyár végén vagy szeptemberben külföldre repüljenek. Szerencsére a Budapestről a nyári hónapokban és ősszel is számos helyre utazhatunk közvetlen járattal, akár egy napos tengerpartra vágyunk, akár egy nagy múltú kozmopolita városba. 

Tengerpart és történelem Cipruson

Bár sokan csak az all-inclusive hotelekről és a vízparti pihenésről ismerik Ciprust, valójában sokkal több lehetőség lakozik benne. Tökéletes választás azoknak, akik szívesen pihennek a tengerparton, de azoknak is ajánljuk, akik a történelmi nevezetességek iránt is érdeklődnek. Legyen szó az ország legrégebbi városaként számontartott Lárnakáról, vagy a többezer éves ókori emlékeiről ismert Páfoszról, rengeteg helyi látványosságot rejtenek Ciprus építészeti emlékei és múzeumai. Míg Lárnaka legnagyobb látványosságai a messze földön híres Szent Lázár templom, valamint az ősi Kition erőd, addig Páfoszban nem szabad kihagyni a világhírű mozaikok és hozzájuk tartozó villák régészeti leleteit, a tengerpart mentén feltárt királysírokat, illetve az évezredes múltú bizánci templomokat.

Lárnaka (Kép: Getty Images)

Marseille, Provance kapuja

Azoknak, akik a kirándulást és a városnézést részesítik előnyben, Marseille biztosan nem okoz csalódást. Franciaország második legnagyobb városa egy kikötőváros, amelyet időszámításunk előtt 600 körül alapítottak. A világ ötödik legnagyobb kikötőjén kívül számos nevezetességet meglátogathatunk Marseille-ben, például a Monte Cristo grófjából ismert If várát, a neobizánci stílusú Notre Dame de la Garde Székesegyházat, de lazulhatunk a városi Borély parkban is, vagy akár filmes helyszíneket is felkereshetünk, például a Taxi filmek jeleneteit végigkövetve. A gasztronómia szerelmeseinek is színes palettát nyújt Európa második legnaposabb városa: a Le Cours Julien negyedben a hangulatos bárok, könyvesboltok és kávézók sora várja a finomságokra éhezőket. 

Marseill (Kép: Getty Images)

Luxus, csillogás és sivatagi túra Dubaiban

Az elmúlt években a magyarok körében is egyre népszerűbb célpont Dubai, ami nem csoda, mert aki egyszer megismeri, annak utána is visszahúz a szíve az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába. Csillogás, luxus és gazdagság – ez az, ami legtöbbünknek először eszébe jut Dubairól, és aki erre vágyik, az meg is találja a helyenként 12 sávos autóutakat, a világ legmagasabb épületét, a Burj Kalifát, a luxushoteleket és az óriási bevásárlóközpontokat is. Azonban érdemes ezeken túlmenően kipróbálni a hajókázást a Deira negyedben, bevetni magunkat egy egynapos sivatagi túrába, elutazni a csodálatos látványt nyújtó Al Quadra Lakes-hez, vagy akár meglátogatni a Miracle Gardent, a világ legnagyobb virágos kertjét. 

Dubai (Kép: Getty Images)

Tökéletes relaxáció Hurghadában

Hurghada azoknak kedvez, akik szabadság alatt szívesen választják az édes semmittevést és pihenést. A Vörös-tenger riviérájaként is emlegetett városban csodálatos természeti szépségek várnak a látogatókra. A színes korallzátonyok és a hajóroncsok kiváló búvárkodási lehetőségeket nyújtanak, de persze aki inkább csak fürdőzésre vágyik, azoknak rendelkezésre áll a helyi all-inclusive szállodák teljes ellátása. Este pedig jöhetnek Hurghada nyüzsgő bárjai és szuper éttermei. A rossz időtől pedig nem kell félni: egész évben garantált a ragyogó égbolt és napsütés.

Hurghada (Kép: Getty Images)

A felfedezés öröme Isztambulban 

Végül, de nem utolsó sorban, ha valaki egy igazán pezsgő és lüktető városban nyaralna szívesen, akkor Isztambulnál nem is találhatna megfelelőbb célpontot. Törökország gazdasági és kulturális központja annyi látványosságot tartogat, hogy szinte egy hét is kevés azok felfedezésre. Mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné mindenki számára, ráadásul Isztambul történelmi negyedeit az UNESCO is a világörökség részeinek nyilvánította. Topkapi palota, Kék mecset, Hagia Sophia, Ortaköy mecset, Galata-torony, és még sorolhatnánk. De nem lehet kihagyni a két ismert bazárt és a Beyoglu városnegyedet sem.

Isztambul (Kép: Getty Images)

Utazás előtt

A legfontosabb, már a nulladik lépés, hogy már a tervezgetés idején is vedd számításba az utazási követelményeket: mindenképpen informálódj az úti célnak kiválasztott ország beutazási szabályairól, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Érdemes utánajárni annak is, hogy a kiválasztott légitársaság milyen óvintézkedéseket ír elő, és annak megfelelően felkészülni az útra. Lehetőség szerint legyen nálad fertőtlenítő gél vagy kendő és maszk akkor is, ha nem kötelező, hogy mindenképpen biztonságban érezhesd magad, és ne érjen váratlanul, ha esetleg szükség volna rá valahol. Mivel sok helyen nőtt az extra ellenőrzések miatt a várakozási idő, igyekezz a korábban megszokott idő helyett hamarabb kiérkezni a reptérre.

És te hova utaznál a legszívesebben?

Kiemelt kép: Getty Images

Forrás: Budapest Airport