Hat új babával ünnepli a női tudósokat a Barbie

A kollekcióval a koronavírusjárvány frontvonalában dolgozók munkáját akarják elismerni.

Az elmúlt másfél év legfőképpen a koronavírus elleni küzdelemről szólt világszerte, ezért a Barbie babákat gyártó cég, a Mattel, a frontvonalban dolgozók közül választotta ki azokat, akiket most a legendás babaként is megörökítenek. Eddig 51 olyan egyedi figura készült, amit a cég kivételes nőkről mintázott, és amelyek nem kerültek kereskedelmi forgalomba. 

„A több mint 200 különböző foglalkozással rendelkező Barbie mindent megtesz annak érdekében, hogy a lányokat arra ösztönözze, hogy higgyenek abban, hogy bármilyen hivatást választhatnak” – nyilatkozta Lisa McKnight, a Mattel cég globális vezetője a FOX Businessnek.

„Most rajtunk a sor, hogy mi is inspirálódjunk, és tisztelegjünk a valódi hősök előtt,

és továbbra is kihasználva a Barbie platformját, hogy rávilágítsunk azokra a bátor nőkre, akik önzetlenül vezetik a világot a világjárványon keresztül.”

Hétköznapi hősnők

Amy O’Sullivan ápolónő a New York állambeli Staten Islandről és Audrey Sue Cruz belgyógyász a nevadai Las Vegasból képviseli az Egyesült Államokat.

  • O’Sullivan tavaly márciusban azzal került a címlapokra, hogy Brooklynban, a Wyckoff Heights Medical Centerben kezelte New York első ismert COVID-19-es betegét. Néhány nappal az első beteggel való érintkezése után O’Sullivannél koronavírusos tünetek jelentkeztek, és intubálni kellett, de végül visszatért a sürgősségi osztályra, ahol más betegek kezelésével foglalkozott. Önzetlen elkötelezettségének köszönhetően a TIME magazin szeptemberi címlapsztárja lett, felkerült a 2020-as év 100 legbefolyásosabb embere listára.
  • Cruz a világjárvány alatt teljes munkaidőben kórházi orvosként és a kaliforniai Loma Linda Egyetem Orvosi Központjának oktatójaként dolgozott. Amikor Cruz nem a wellnessről blogol, akkor más ázsiai-amerikai egészségügyi dolgozókkal együtt küzd a faji előítéletek és a diszkrimináció ellen – írja a Mattel.

A Barbie orvosi példaképeinek sorát Chika Stacy Oriuwa, Sarah Gilbert, Jaqueline Góes de Jesus és Kirby White alkotják.

  • Oriuwa kanadai pszichiáter, aki a Torontói Egyetemen gyerekek és serdülők kezelésére szakosodott. A világjárvány során végig kiállt az egészségügyben tapasztalható rendszerszintű rasszizmus ellen.
  • Gilbert, az Oxfordi Egyetem brit vakcinológiaprofesszora a COVID-19 vakcina fejlesztését vezette. A koronavírus világjárvány előtt Gilbert a malária elleni vakcina kutatásában tett előrelépéseket, amiért Erzsébet királynő dámává nevezte. Dame Sarah elmondta, hogy először „nagyon furcsának” találta a figurát – de reméli, hogy inspirálni fogja a gyerekeket.

„Az a kívánságom, hogy a babám olyan pályákat mutasson meg a gyerekeknek, amelyekről talán nem is tudnak, például egy oltóorvos”

 – mondta a BBC-nek. „Szenvedélyesen szeretném a lányok következő generációját ösztönözni a tudományos pályára, és remélem, hogy a Barbie-mat megismerő gyerekek rájönnek, hogy a tudományos pálya mennyire fontos a körülöttünk lévő világ megsegítéséhez.” 

  • Góes de Jesus brazil orvosbiológus, a São Paulo-i Egyetem tudósa a COVID-19 Alpha variáns genomszekvenálásán dolgozott, amely Brazíliában fertőzött embereket. Csapatát 2020 márciusában Bahia állam törvényhozó gyűlése elismerésben részesítette a genom 48 óra alatt történő sikeres szekvenálásáért.
  • White pedig ausztrál szakorvos, aki társalapítója volt a Gowns for Doctors (Köpenyek az orvosoknak) nevű tömegfinanszírozású kezdeményezésnek, amely újrafelhasználható PPE köpenyeket hozott létre a Victoria állambeli frontvonalban dolgozók számára. Amikor éppen nem a köpenyeket osztogatja, White a The GP Clinic Bendigóban praktizál.

Az elmúlt években a játékgyártó Mattel reagált azokra a kritikákra, amelyek szerint Barbie babája irreális képet fest a nőiességről. Ma már olyan babákat kínál, amelyek rámutatnak arra, hogy a nők is lehetnek orvosok, tűzoltók vagy űrhajósok, és a babák többféle bőrszínnel is rendelkeznek az 1959-ben bemutatott eredeti fehér, szőke babán túl.

A Barbie babák eladása tavaly hatéves csúcsra emelkedett, mivel a világjárvány miatt a szülők jelentősen bővítették a gyerekeik játékkészletét.

Forrás: BBC, foxbusiness.com
Kiemelt kép: Mattel