Város tele meglepetésekkel: 10+1 tipp Zalaegerszegen (x)

A zalaegerszegiek már tudják, hogy városuk minden nap rejteget valami érdekeset, valami különlegeset. Ami ott élmény nekik, az élmény lehet a városba érkezőknek is. Íme 10+1 tipp, miért nem érdemes Zalaegerszeget lehagyni a bakancslistáról!

Múzeumi legek Zalaegerszegen

A Göcseji Falumúzeum egyfajta esszenciája Göcsejnek, az ország egyik legarchaikusabb tájegyeségének. A meseszerű skanzen hazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeuma, egy vízimalom köré épült fel. Szomszédságában találjuk a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot, melyet Európa második legjelentősebb olajipari múzeumaként ismerjük.

Lazulás a Gébárti-fürdőkomplexumban

Zalaegerszeg legnagyobb tava, a Gébárti-tó egyedülálló kínálattal jelentkezik hazánkban. Gyönyörű környezetében négy fürdő található: csúszdákkal teli aquapark, kényeztető pihenést ajánló termálfürdő, retró hangulatot idéző tóstrand, továbbá kutyastrand. Gébárton lubickolni és lazulni egyaránt érdemes!

Toronyból magasan a legjobb!

Mindössze négy látogatható TV-torony van Magyarországon, s ebből az egyik Zalaegerszegen várja a látogatókat. Ha szeretnéd magasból körbeölelni a várost, a dimbes-dombos zalai vidéket – megteheted a körpanorámás kávézóból és a kilátóból is. A TV-torony mára Egerszeg egyik szimbólumává vált, barátkozzunk bátran a műszaki objektummal és a fenséges panorámával!

Földönjáró toronyóra – egyedülálló ritkaság a belvárosban

Zalaegerszeg szívében olyan kuriózumra lelsz, melynek az egész világon nincsen párja! A Földönjáró toronyóra egy 250 éves óraszerkezet (a Mária Magdolna templom korabeli toronyórája), melyet a talajhoz rögzítve tekinthetünk meg működés közben egy üvegkalitkában. A sors fintora, hogy a szerkezetet nem tudják mivel összehasonlítani, ezért nem lehet besorolni a Guinness Rekordok Könyvébe.

Hagyományőrzés a Gébárti-tó partján

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház az egyetlen olyan, egész éven át nyitva tartó intézmény, mely kimondottan alkotóháznak épült. Erről regélnek a berendezési tárgyak, azok a szőttesek, bútorok, használati eszközök, melyeket a ház felépítői, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai alkottak. A páratlan néprajzi gyűjtemény mellett egy honfoglalás kori nemez jurtába is bekukkanthatunk. Időutazás a kézművesek házában? Lehetséges!

A természet jól áll a városnak

Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, Zalaegerszeget is összefüggő, nagy rengetegek határolják. A természeti lehetőségek szinte kimeríthetetlenek: arborétum, tanösvények, horhosok és erdei túraútvonalak várják a bakancsos és kerékpáros turistákat. Aktív időtöltés Zalaegerszegen? Csak győzzük energiával!

Galéria | 6 kép

Város tele meglepetésekkel: 10+1 tipp Zalaegerszegen (x)

Város tele meglepetésekkel: 10+1 tipp Zalaegerszegen (x)

Fotó megosztása:

Régimódi és meghökkentő történetek nyomában

Zalaegerszeg múltja telis-tele van elképesztő, szenzációs, pikáns, olykor hátborzongató történetekkel! Nyáron feltárulnak a megyeszékhely titkai a Tourinform iroda garantált várostörténeti sétáin. 5 téma, 11 séta, 161 történet, 19.499 lépés, 774 évnyi történelem, 350 perc kaland. Vagyis: 100 % élmény, 100 % Zalaegerszeg.

Mindszenty József öröksége

Magyarország utolsó hercegprímása, Mindszenty József Zalaegerszegen volt apátplébános 25 éven keresztül. A város sokat köszönhet a diktatúrák idején meghurcolt, világszerte ismert bíborosnak. Nevét tér, kert, iskola, templom egyaránt viseli a városban. Érdemes felkeresni mindegyiket: útközben felfedezhetjük azokat a házakat, melyek építése, átalakítása hozzá kötődik. Időutazás ez a javából, el nem feledett korokba!

Zalai ízek, amiért érdemes útra kelni

Kevés olyan karakteres konyha van, mint a zalai, mely megőrizte tradicionális ízeit és ételeit. A megye éttermeiben megkóstolhatunk olyan különlegességeket, mint például a dödölle, a prósza vagy a tökös-mákos rétes. Érdemes felkeresni a piacot és a vásárcsarnokot is, ahol a finomságok mellett helyi termelők kézműves termékei is megvásárolhatók.

Extra, de nem extrém élmények

A hagyományos kirándulások mellett kalandosabb, „extrémebb” programok is elérhetők Zalaegerszegen! Akinek kedve szottyan, jégcsarnokban korizhat; aki a paintballt kedveli, hódolhat a szenvedélyének. Ám a városban hőlégballonozás, sárkányrepülés, rollerkölcsönzés is lehetséges. Bátorságpróba? Naná, jöhet!

+ 1. Nyomozás a belvárosban

Zalaegerszeg legfontosabb belvárosi nevezetességeit nyomozva-játszva is felfedezheted! Ha kipróbálod a Tourinform iroda élményjátékait, a kaland biztosan garantált! Mind A szobor titka, mind az Állati nyomozás című játék háttérsztorija valós történeten alapul – a program végén valódi egerszegi nyomozó válik belőled! Figyelj meg mindent, a megoldás ott van a szemed előtt!