A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:


Felejthetetlen ízek és élmények a Nők Lapja Konyha augusztusi számában
Felejthetetlen ízek és élmények a Nők Lapja Konyha augusztusi számában


























Ízek és élmények
Lehet, hogy ez szakmai ártalom, de az utazásokon szerzett élmények nálam sokszor teljesen összekapcsolódnak az ételekkel. Hosszú évekkel később is emlékszem rá, mennyire isteni volt az a néhány friss hozzávalóból készült tészta, amit a fotósunk dobott össze vacsorára a hajón, mikor nem értünk oda időben a következő dalmát vitorláskikötőbe az óriási vihar miatt. Ugyanígy 20 év távlatából is megvan az az este, mikor egy dél-franciaországi étteremben nagyon vidámra boroztuk magunkat, végignevettük az estét, és az isteni cassoulet, illetve a crème brulée között mindenáron meg akartuk vásárolni a felszolgálóktól az (egyébként nagyon dekoratív) kenyeres kosarat. Egy kapolcsi fesztivál egyik legnagyobb élménye nekem a borjúkötél nevű finomság felfedezése volt, a lágy, kemencében megsütött tésztát fokhagymás tejföllel kínálták, és több programról is lemaradtunk miatta, mert muszáj volt még egyszer sorba állni érte.
Remélem, akadnak még, akiknek hozzám hasonlóan bizonyos ételekről, ízekről a nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz kötődő szép emlékek ugranak be – igyekeztünk úgy összeállítani ezt a lapszámot, hogy segítségükre legyen benne. Nyaralj otthon rovatunk utolsó részében mediterrán zöldségételeket gyűjtöttünk össze, de ajánlunk ellenállhatatlan mártogatós-tunkolós ételeket is, amelyeknél nem kell jobb egy nyáresti borozáshoz. Ha már Franciaországot emlegettem, mutatunk jellegzetes francia bisztrófogásokat, és nem hagyjuk ki a fesztiválok sztárját, a kenyérlángost sem, amihez többféle feltétet készítettünk. Természetesen a szezonális alapanyagokból is főzünk, van ötletünk koktélparadicsomra, kukoricára és nyári gyümölcsökre is. Nem maradhatnak ki a desszertek sem: sütöttünk gyerekkedvenc édességeket egy kis csavarral, és persze gondoltunk arra az esetre is, ha valakinek esze ágában sincs bekapcsolni a sütőt, mégis nassolna valamit. A lehetőség tehát adott, rengeteg remek recept várja, hogy a belőle készült fogásra, illetve a hozzá kapcsolódó eseményekre még évtizedek múlva is jó szívvel gondoljunk vissza!
Kajári Zsófia, főszerkesztő