Végre csobbanhatunk a Dunában, szabadstrand nyílt a Rómain

A Római-part a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja, ahol mostantól a nyár végéig ingyenes fürdési lehetőséget is biztosít a helyi ünkormányzat.

A Római-part mindig is kedvelt volt nem csak a helyi lakosok, hanem a kirándulók körében is, hiszen egyrészt a környezet szépsége, másrészt a helyi vendéglátóhelyek és sportolási lehetőségek vonzó, laza hangulata ragadós. Ki itt belépsz, ellazulsz, mondhatnánk az ismert mű idevágó idézetések parafrázisát, és tényleg: a rómain mintha másik világba csöppenne az ember. A nagy lazulásból azonban egy valami hiányzott, legalábbis eddig: nem volt olyan kijelölt fürdőzőhely, ahol a tikkasztó melegben megmártózhatott volna a felhevült vendég. Ezért különösen jókor érkezett az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattól a sajtóanyag, amiből kiderül, hogy sok év után szabadstrandot nyitnak a Rómain.

Kép: Római-parti Plázs

Amit a fürdőhely kínál

„A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, vízimentő-szolgálatot is üzemeltető, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart, és minden nap 11.00–19.00 óra között látogatható, méghozzá mindenki számára ingyenesen” – fogalmaz a sajtóanyag.

Merre találom?

A kijelölt fürdőhely a 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 60001 helyrajzi számú területen, a 60086 hrsz. Hattyú csónakház és a 60076 hrsz. alatti ingatlan között helyezkedik el, a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. mellett.

Az önkormányzat elmondása szerint ezzel szerette volna elősegíteni azt, hogy függetlenül az anyagi helyzetétől minden budapesti tudja élvezni a strandolást. A fürdőhely területén ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót, napágyakat és kerékpártárolási lehetőséget, azaz a teljes infrastrukturális hátteret az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep biztosítja a vendégeknek, azonban a fürdő területére állatot tilos bevinni. Az önkormányzat kéri, hogy a házirendet szigorúan tartsák be a látogatók saját maguk és mások biztonságának érdekében, és csak a 120 centiméteres vízmélységet jelző bólyán belük van lehetőség a megmártózásra.

Újra tiszta a Duna vize

A  vízminőség romlása miatt a kijelölt fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották. A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményei alapján azonban kijelenthető:

újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, 

melyet folyamatosan ellenőriznek a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai, akik bármilyen szennyezés, befolyás esetén azonnal értesítik az önkormányzatot. A jelzőrendszer működtetésével haladéktalanul tájékoztatást küldenek, indokolt esetben a szabadstrandot természetesen nem nyitjuk ki, erről pedig a megfelelő fórumokon azonnal tájékoztatást adnak, nyugtat meg az Önkormányzat.

Vízimentő-szolgálat is lesz a strandon (Kép: Római-parti Plázs)

A római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért – 2016-tól a Fák a Rómain civil csoport tagjaival együttműködésben. Kezdeményezésükre a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton – nagy sikerrel –, ám idén először lesz lehetőség hosszabb ideig, szervezett körülmények között, ingyen fürdőzni a Duna budapesti szakaszán.

A környezetet is óvták

A nyitást megelőző hónapokban az önkormányzat több civil szervezettel, többek között a Fák a Rómain, A Mi Rómaink és a Civilek a Római-partért Egyesülettel is egyeztetett a plázs működéséről. A nyitást a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, valamint szakhatósági engedélyeztetés előzte meg. Fontos előkészítő tevékenység volt a strandolásra alkalmas környezet megteremtése, ezért a partszakasz beláthatóságát biztosító akcióban az önkormányzat szorosan együttműködött az említett civil szervezetekkel, a munka dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertészének szakmai felügyelete mellett zajlott.

Kép: Római-parti Plázs

A munka során különös gondot fordítottak arra, hogy kizárólag az invazív, tájidegen, cserjemagasságúra nőtt fajokat (például cseresznyeszilva, dió, zöldjuhar, ezüstfa, amerikai kőris) ritkítsák,

ügyelve az őshonos fajok (például a mogyoró, a magyar kőris, a korai juhar, a fehér nyár) védelmére a partszakasz természeti értékeinek megóvása érdekében.

A meder tisztítása a nyitást megelőzően megtörtént, az átvizsgálás pedig folyamatos.

A Római-parti Plázs kialakítási, üzemeltetési és működtetési költségei (a bójasor telepítése, a kötélsor, a rögzítés, a tervezés és a rajzok elkészítése, medertisztítás, vízimentő-szolgálat, éjszakai őrzés, gondok/fövenyőr), a táblák elkészítési és kihelyezési költsége, valamint a takarítás és a szükséges eszközök biztosítása összesen mintegy 9–10 millió forint kiadást jelent, aminek költségeit az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, valamint A Mi Rómaink – Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért viselik közösen.

 

 

 

Kiemelt kép: Getty Images

Forrás: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat