Így találhatjuk meg az egyensúlyt az egy szál bikini és a fél ház elcsomagolása között!

A pandémia előtt olyan automatikusan ment minden: egy kéthetes nyaralásra kompakt kapszulagardróbot pakoltam be egy este alatt, a pár napos városlátogatásokhoz pedig már szemmértékkel is tudtam, mennyi minden kerülhet a kézipoggyászba, hogy dekára pontosan megfeleljek az adott légitársaság súlykorlátozásainak. Nemrég, a kétnapos bécsi kiruccanásunk előtt és alatt azonban ráébredtem, hogy kijöttem a gyakorlatból: magammal vittem egy csomó felesleges dolgot, és otthon hagytam néhány olyat, amire szükségem lett volna. Persze tisztában vagyok vele: elég, ha az embernél ott vannak a papírjai, a pénztárcája és a gyógyszerei, minden más beszerezhető, de azért a komfortos és stresszmentes utazás érdekében jobb előre gondolkodni.

Fotó: Császári Zita

Éppen ezért, mielőtt az egyhetes tengerparti nyaraláshoz elővettem volna a bőröndöt, megkértem Császári Zita stylistot és personal shoppert – akinek több csodás Nők Lapja-címlapstylingot is köszönhetünk –, hogy lásson el néhány profi tanáccsal. Ő ugyanis fekete öves pakoló, travel packing szolgálatását azok szokták igénybe venni, akik nem akarnak azzal vesződni, mi mindent vigyenek magukkal a nyaralásra, vagy szükségük van egy külső szemre, aki olyan menő szetteket állít össze a már meglévő ruhadarabjaikból, amelyekre ők még sosem gondoltak.

Alapdarabok extrákkal

A praktikus pakolás és a trendi megjelenés nem zárja ki egymást, csak jól meg kell válogatnunk, mi kerül a bőröndünkbe.

„Két opciónk van: az egyik, hogy előre összeállított, komplett szetteket viszünk magunkkal, a másik, hogy egymással jól kombinálható darabokat, így gondolkodás nélkül felkaphatunk bármit a nyaralás alatt

– kezdi Császári Zita. – Ha a legkényelmesebb farmersortunk vagy -szoknyánk, egy egyszerű kardigán vagy vékony blézer, néhány sima póló és egy kis fekete ruha velünk van, nagy gondunk nem lesz már az öltözködésre. Ezeket az alapdarabokat aztán nagyon könnyen feldobhatjuk, ha bepakolunk néhány mintás holmit és extrább kiegészítőt. A fülbevalók, a kendők és az övek ráadásul alig foglalnak helyet!” A stylist szerint kötelező kiegészítő a szalmakalap is, amely véd a káros napsugaraktól és elképesztően stílusos. A bőröndbe a fejfedőt ne préseljük bele, nehogy deformálódjon, inkább csíptessük a táskánkra kalapcsipesszel, vagy viseljük büszkén az utazás alatt is.

Minden alkalomra

A personal shopper azt mondja, a cipők terén érdemes a kedvenceinkhez ragaszkodni. „A lábbelik nagy helyet foglalnak, és még nehezek is lehetnek, de három pár cipővel hiányérzet nélkül nyaralhatunk. Kell egy papucs a strandra, egy lapos talpú vagy sportcipő a városnézésekhez, valamint egy csinosabb szandál a vacsorákhoz. Ne most akarjunk felavatni a vadiúj lábbeliket, azokat vigyünk magunkkal, amiket egyébként is a legtöbbet hordunk –  nagy valószínűséggel ezek a legkényelmesebbek.”

Utazástűrő ruhák

Fotó: Császári Zita

Ha tudjuk, hogy a szálláshelyünkön lesz vasaló, gond egy szál se, ellenkező esetben tanácsos bevetnünk néhány praktikát annak érdekében, hogy makulátlan legyen a megjelenésünk. „Egymásra halmozás helyett feltekerve tegyük a bőröndbe a ruháinkat, így garantáltan kevesebb ránc keletkezik rajtuk – mondja Zita. – Ha pedig tutira akarunk menni, olyan darabokat vigyünk magunkkal, amelyek szó szerint jól bírják a gyűrődést. Az elasztánt tartalmazó anyagok jó eséllyel ilyenek, a kedvelt nyári matéria, a len azonban sajnos rendkívül könnyen gyűrődik.” Rögtön a megérkezés után pakoljunk ki a bőröndből, és amit csak lehet, akasszuk fel vállfára, így a ruháknak lesz idejünk „kirúgni magukat”. Zita egyébként a nyaralás alatt sem válik meg szívesen a munkája során napi rendszerességgel bevetett kézi gőzölőtől, ezért azt tanácsolja, ha az aprócska masina belefér még a poggyászunkba, ne habozzunk, dobjuk be ezt is.

Multifunkciós darabok a neszesszerben

Mit sem ér az átgondolt, kompakt nyaralós ruhatár, ha piperéink temérdek helyet foglalnak a bőröndben. „A neszesszerünk tartalmát is tudjuk minimalizálni, főleg akkor, ha olyan termékeket viszünk magunkkal, amelyek multifunkciósak – magyarázza szakértőnk. – A CC krémek nemcsak az arcunk hidratáltságáról, de az egységes színéről is gondoskodnak, míg mondjuk a krémes bronzosítókat a szemhéjunkra is felvihetjük.

A mini kozmetikumok csábításának azonban ne dőljünk be, ne vegyünk egy tucatnyi – sokszor ismeretlen – kencét csak azért, mert kis helyen is elférnek!

Sokkal jobban járunk, ha a meglévő, normál méretű termékeinket tesszük át kisebb tégelyekbe vagy utazó flakonokba.”

100%-os helykihasználás

Többet ésszel, mint erővel – a mondás a bőröndbe pakolásra is érvényes, ha ugyanis logikusan helyezzük el a dolgokat, jó eséllyel elkerülhetjük az ideges cipzárrángatást. „A legnehezebb dolgok kerüljenek a bőrönd mélyére, majd haladjunk a könnyebbek felé – tanácsolja a stylist. – A maximális helykihasználás érdekében pedig egy négyzetmillimétert se hagyunk üresen: a cipők belsejébe például kerülhetnek a zoknik. Ha attól tartunk, hogy a melltartókban vagy a bikinfelsőkben megtörik a szivacs, alsóneműkkel, bikinialsókkal kipárnázhatjuk ezeket is.” És hogyan úszhatjuk meg, hogy a nyakláncaink összegabalyodjanak az ékszertartónkban, mire elérünk az úti célunkig? „Fűzzük őket át egyesével egy-egy szívószálon, kapcsoljuk össze őket, és csak ezután kerüljenek az útitáskánkba.” Ha a stylist minden trükkjét alkalmazzuk, akkor egészen biztos, hogy a helyben beszerzett kincseknek is lesz még hely a bőröndünkben.

(Kiemelt kép: Getty Images)