Nyári cikksorozatunkban gondolatban utazunk, ezúttal a Piemont régióba és fővárosába, Torinóba.

A világ újraindult, egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, ám mivel a pandémiát még mindig nem tudhatjuk magunk mögött, sokan nem indulnak útra még külföldre. Szerencsére ahhoz, hogy messzire repüljünk, nem feltétlenül kell kimozdulnunk az otthonunk biztonságából – elég lehet egy íz, egy illat vagy éppen egy történet. Cikksorozatunkban gondolatban utazunk, most a varázslatos Piemont régióba.

Piazza Castello. Fotó: Getty Images

Bár Torino Olaszország negyedik legnépesebb városa, mégis méltatlanul mellőzött a turisták körében. Pedig Piemont régió székhelye nemcsak üzleti és ipari (a Fiat és a Lancia autógyárak otthona), de kulturális központ is. Az egyesített Olaszország első fővárosaként gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és bővelkedik a látnivalókban: a Via Po árkádsora, a Piazza Castello 16. századi királyi palotája és a díszes Palazzo Madama, valamint Torino jelképe, a Nemzeti Filmmúzeumnak otthont adó Mole Antonelliana mindenképp megér egy látogatást. Az ókor szerelmesei az Egyiptomi Múzeumban, míg az autók megszállottjai a Museo dell’Automobile-ben időzhetnek, az ingyenesen megtekinthető torinói lepel – amelyen a feltételezések szerint a názáreti Jézus képe látható – azonban mindenki számára kihagyhatatlan. Hiába nagyváros, tele van zöldterületekkel és parkokkal, a Torinót kettéosztó Po folyó és az Alpok közelsége pedig még idillibbé teszi a városképet.

Gyovai Helén: Hogyan lettem olasz mamma? (Erawan, 3199 Ft)

Gyovai Helénnél keresve se találhatnánk tökéletesebb idegenvezetőt Torinóban, hiszen tíz éve él Észak-Olaszországban férjével és gyerekével. Az Olaszmamma bloggerének szórakoztató és izgalmas könyvéből kiderül, hogyan került Budapestről az észak-olasz városba, hogyan látja magyarként a taljánokat, az életüket és a mindennapjaikat.

„Szó mi szó, jobban is kibabrálhatott volna velem a sors, mintsem hogy Észak-Olaszországba vessen. Nem volt túl megterhelő felvenni a ritmust és hozzászokni a széphez, ahhoz, hogy akármerre járok, mindenhol megakad a szemem valami páratlanul vonzón. Senki nem ért úgy a dizájnhoz, nincs még egy ilyen kifinomult ízlésű nép, mint az olasz. Torino belvárosában járkálva lehetetlenség nem észrevenni a rengeteg elegáns dámát a visszafogott, de mégis egyedi szerelésükben, a tökéletesen beszárított frizurájukkal és a véletlenül sem szétfolyó sminkjükkel. Az olasz nők ugyanis egész életükben nagyon adnak magukra: ápolt bőr és körmök, megfelelő ruhatár, cipőhöz passzoló táska, ahogy kell. Mégis hogyan nyalhatnák nyugodt szívvel a fagyit a Piazza Vittorión vagy a Via Garibaldin, ha nincs teljes egységben a külcsín? El tudnának menni shoppingolni a nagy divatházak üzleteibe a Via Lagrangéra, ha bármiféle kivetnivaló is lenne a toalettben? Nem. Olaszországban az élet első számú alapszabálya, hogy mindent meg kell tenni a bella figura, azaz a másokban keltett jó benyomás érdekében. Minden, de tényleg minden más csak ez után következik. Előbb meg kell felelnünk a közönségnek, és csak utána saját magunknak. Érdekes város ez. Torino volt az egyesített Itália első fővárosa, a királyi család székhelye, akármerre járunk a városban, minden erre a gazdag és lenyűgöző múltra emlékeztet. Az egész belváros egy folyamatos árkádsor, amelyet a királynak építettek, hogy esőben is elsétálhasson a palotától a folyópartra anélkül, hogy ernyőt kellene a feje fölé tartani. Minden nagyon tágas, minden nagyon elegáns.” 

Piemonti mogyorós mousse-torta (Édességlabor/edesvaros.hu, 10 140 Ft-tól)

A Piemonti régióról egyszerűen nem lehet úgy beszélni, hogy ne említenénk meg a piemonti mogyorót, amelyet a világ legjobb mogyorójának tartanak. Különlegességét a magas (70%-os) olajtartalma adja, továbbá híres kiváló minőségéről és isteni ízéről, amely a pörkölés után is megmarad. Ez a mennyei összetevő a főszereplője az újlipótvárosi Édességlabor egyik tortjájának, amely 2019-ben abszolút győztesként került ki a Dining Guide tortaversenyéből. A piemonti mogyorós mousse-tortában mogyorós piskóta, mogyorós-karamellizált fehér csokis ropogós, mogyorós fehércsoki-krém, sóskaramell-szósz és narancslikőrös vaníliahab-rétegek váltják egymást – mindez karamellmázzal bevonva. Egyszerűen isteni!

Fekete szarvasgombás olívaolaj (Tartuflanghe/culinaris.hu, 4699 Ft)

Ha a dolce vitán túl csúcsminőségű szarvasgombára is vágyunk, akkor is Északnyugat-Olaszországban a helyünk, a tartufo legfontosabb lelőhelye ugyanis a piemonti Alba városa. Mivel a szarvasgomba csak pár napig áll el, a tartósítás érdekében sokféleképpen feldolgozzák, például olívaolajat ízesítenek vele. A Tartuflanghe alapítói több mint fél évszázada foglalkoznak szarvasgombával, Da Beppe nevű éttermük a szarvasgombás ételek Mekkájaként vonult be a Michelin Guide-ba. Szarvasgombás olívaolajukat rengeteg módon használhatjuk: ízesíthetjük vele a pattogatott kukoricát, a sült krumplit, a pizzát, a tésztát, a rántottát, a pirítóst, a salátát…

(Kiemelt kép: Getty Images)