Rajzolni sem lehetne mesésebbet annál, amit a természet alkotott.

Jól tudjuk, hogy a természet közelsége jó hatással van mentális egészségünkre, az erdőfürdő népszerűvé válása óta pedig senki sem néz ránk furcsán, ha átöleljük egy öreg fa törzsét. De van, hogy a fák egymást is átkarolják, lombjaikat szorosan összefűzik – így alkotva mesébe illő, természetes alagutat. A gyönyörű jelenségre a világ több pontján is találunk példát, íme közülük néhány.

Point Reyes, Kalifornia

Fotó: Getty Images

Ez a különleges, ciprusfák alkotta alagút az észak-kaliforniai Point Reyes National Seashore Parkban csodálható meg. Megtalálni nem egyszerű, mert egyetlen tábla sem jelzi, merre található pontosan, az elmondások szerint a látogatói központ és a világítótorony között kell keresnünk. Ha viszont rálelünk, ne csodálkozzunk, hogy néhány influenszer már ott pózol.

Klevany, Ukrajna

Fotó: Getty Images

Nagyjából Lviv és Kijev között félúton van az a tündérmesébe illő látványosság, amely a Szerelem alagútjaként vált ismertté. A Klevany és Orzsiv városát összekötő ódon síneken még ma is közlekedik egy-egy vonat, ám a természet átvette már az uralmat az útvonal felett – optikai illúzióhoz hasonló látképet teremtve. A film- és reklámkészítők is odáig vannak érte!

Ballymoney, Észak-Írország

Fotó: Getty Images

Bükkfák szegélyezik a Dark Hedges birtokon található Gracehill-házhoz vezető utat. A tekintélyt parancsoló fák hűs árnyékot biztosítanak, de úgy festenek, mintha csak őrt állnának itt a 18. század óta. A Trónok harca-rajongóknak biztosan ismerős ez a környék a sorozat második évadából…

Tal-y-Cafn, Wales

Fotó: Getty Images

A Bodnant kert Wales északi részén, egy kis település (Tal-y-Cafn) mellett található. A fák közé direkt azért húzták fel a fémszerkezetet, hogy természetes erőkkel létrejöhessen egy 55 méter hosszú alagút, vagy inkább lugas. Az idő folyamán az aranyeső úgy benőtte a fémkeretet, hogy aki alatta sétál, úgy érezheti, mintha bármelyik pillanatban virágeső hullhatna rá.

Kitakjúsú, Japán

Fotó: Getty Images

A Kawachi Fuji kertben két káprázatos fa alagút alatt is andaloghatunk. Az egyik 80 méter, a másik 220 méter hosszúságú, és mindkettőt lilaakácok alkotják. A lila árnyalatok teljes pompájában áprilisban és májusban gyönyörködhetünk. Micsoda illat lehet ott!

Pretoria, Dél-Afrika

Fotó: Getty Images

A zsakarandák szeptember végétől novemberig virágoznak a dél-afrikai Pretoriában, ahol olyan sok (becslések szerint közel 70 ezer) található a nem mindennapi fából, hogy a várost Jacaranda Citynek is nevezik. Pretoriában tucatnyi ilyen lila alagút alatt sétálhatunk át, szinte minden utcát ezek az 5-12 méter magasra növő lombhullatók szegélyeznek – lilába borítva az egész várost.

(Kiemelt kép: Getty Images)