A Bízz Vakon! Közhasznú Egyesület nyílt napjain bárki részt vehet.

A Bízz Vakon! Közhasznú Egyesület 2021-ben egy nagyszabású programsorozatot hozott létre Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával, amely több lépcsőben támogatja a látássérültek munkaerőpiacra történő be-, illetve visszalépését.

A programsorozatnak, amely a Láthatatlan Kiállítás szakmai közreműködésével jött létre, fontos részei a nyílt napok, amelyek jelenleg is zajlanak. A Láthatatlan Kiállításon alapvetően meghatározott időrendben, megszabott létszámmal tudtak a csoportok végigmenni a túrán, a nyílt napon azonban nincs időkorlát, nincs megkötés, nincs előzetes regisztráció, így kényelmesen, a saját ritmusunknak megfelelően tehetjük próbára az érzékszerveinket, és látássérültekkel együtt próbálhatunk ki különböző eszközöket, játékokat.

A szervezők izgalmas programokkal készültek: bemerészkedhetünk a vaklabirintusba (közlekedés vakon, fehér bottal), megismerhetjük a beszélő kütyüket és egyéb eszközöket, részt vehetünk egy érzékszervi tudáspróbán, sőt vakon pingpongozhatunk is.

A nyílt napok lényege, hogy a látók ne essenek zavarba, ha látássérrültekkel találkoznak a munkahelyükön, hanem magabiztosan tudják segíteni őket.

A programsorozat ugyanakkor a munkáltatói oldalt is célozza, munkáltatói képzéssel és felkészítéssel ugyanis elősegíthető és jelentősen megkönnyíthető a látássérültek munkaerőpiacra történő integrációja. A projekt egymásra épülő, egymást kiegészítő alkalmakat is tervez, ahol a fókusz a látók és látássérültek közös programján van – mindezt díjmentesen biztosítva az érdeklődők számára.

„A Bízz Vakon! csapatának célja, hogy a leendő munkáltatók és munkatársak megismerjék a »veszélyforrást«, amitől tartanak: a látássérült kollégát, akit nem ismernek, nem tudják, hogy dolgozik, rontja-e a csapat eredményét, képes-e egyedül mozogni az irodában?! 

Ezeken az alkalmakon kiemelt figyelmet szentelünk a sztereotípiáknak, félelmeknek, ellenérzéseknek, illetve a képzésfejlesztés keretén belül indítandó kurzus során a HR-eseknek és interjúztatást végző kollégáknak szolgálunk tippekkel, ötletekkel, tanácsokkal, hogyan is »működik« az interjú egy látássérült jelentkezővel” – mondta Balogh Anikó, a Bízz Vakon! Közhasznú Egyesület elnöke.

A Láthatatlan Kiállítás rendhagyó kitelepülése bárki számára ingyenesen látogatható július 26. és 30. között, valamit szeptember 27-én és 28-án az egykori Liget Clubban, a Népligetben. Az érzékenyítő programokra pedig várják cégek jelentkezését.

(Kiemelt kép: Getty Images)