Csupán néhány alapvető szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy az otthonunkban jól érezzék magukat a növények.

Vannak, akiknek mindig is a kisujjukban volt a beltéri kertészkedés minden csínja-bínja. Vannak, akik a pandémia alatt váltak lelkes karanténkertésszé. És vannak, akik úgy érzik, növénygondozás terén rájuk jár a rúd, mert még egy cserepes bazsalikomot sem képesek pár napnál tovább életben tartani. Most nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy sorra vesszük a beltéri kertészkedés alapjait.

A jó hír, hogy a növényeknek nincs szükségük túl sok mindenre ahhoz, hogy szépen növekedni tudjanak. Sőt, ha nagyon leegyszerűsítjük, tulajdonképpen csak fényre, vízre és egy kis szeretetre vágynak.

Növényálasztás

Az első lépés, hogy kiválasztjuk a növényt, amelyet nevelgetni szeretnénk. Bár csábítóak lehetnek a minél különlegesebb fajták, kezdőként mégis inkább egy olyat vigyünk haza, amelyet könnyű gondozni. A fokföldi ibolya (más néven afrikaiibolya vagy Uzambara-ibolya) például azon túl, hogy szép, nem igényel túl sok törődést – rendszeres gondozás mellett pedig szinte egész évben virágzik. Ha pedig valamilyen nagyobb növénnyel szeretnénk feldobni az otthonunkat, a pozsgások között érdemes körülnéznünk.

Fotó: Getty Images

Helyválasztás

Ha megvan az ideális növény, ideális helyet kell számára találnunk. Ez nem ott van, ahol a legjobban mutat, hanem ott, ahol megfelelőek a körülmények a számára. Ha például magas fényigényűt választottunk, akkor az otthonunk napos része és az ablakhoz közeli pontok jöhetnek szóba, ha pedig párakedvelő fajtát, akkor irány a fürdőszoba! Azok, amelyek nem kifejezetten igénylik a sok napfényt vagy párát, mehetnek a szoba sarkába vagy az íróasztalunkra.

Öntözés

Az öntözés gyakorisága és mennyisége az egyik legfontosabb tényező, ha egészséges, szép növényekben szeretnénk gyönyörködni az otthonunkban.

A víz segít a tápanyagok és az ásványi sók felvételében, azok megfelelő helyre szállításában, támogatja a fotoszintézist és akár hűtheti is a növényt.

Az alulöntözéssel egyértelműen a növény kiszáradását, hosszabb távon pedig a halálát okozhatjuk, de az első blikkre ártalmatlan túlöntözés is veszélyes lehet: a gyökér elrohadhat, és különböző kórokozók elszaporodásához is vezethet. Hogy ezt elkerüljük, ellenőrizzük rendszeresen a földet (dugjuk bele egy ujjunkat, hogy érezzük, mennyire nedves), az óramű pontosságú öntözési rend helyett pedig inkább saját belátásunk szerint pótoljuk a vizet. Továbbá jó, ha a cserép alján vannak vízelvezető nyílások, így a felesleg könnyen távozhat.

Levegőztetés

A növények egyik legnagyobb pozitívumaként szokás emlegetni, hogy oxigént termelnek, ám nekik épp úgy szükségük van erre az éltető elemre, mint az embereknek vagy az állatoknak – anyagcseréjük fenntartása és fejlődésük energiát igényel. Ha a növények nem jutnak elég oxigénhez, fogékonnyá válnak különféle betegségekre és kártevőkre. Ez könnyen elkerülhető azzal, ha naponta kétszer szellőztetünk azokban a helyiségekben, amelyekben növényeket tartunk – egy kis friss levegő egyébként sem árt senkinek.

Fotó: Getty Images

Metszés

Hogy növényeink mindig a legszebb formájukban tündökölhessenek, néha-néha metszésre szorulnak. A legfontosabb szabály, hogy ilyenkor mindig tiszta, éles szerszámmal dolgozzunk, és lehetőleg ne hagyjunk csonkot az elágazások felett – így garantáltan gyorsabban fog nőni, és jobban fog festeni. Ha egy növényt rendre azért kell metszenünk, mert felkopaszodott vagy megnyúlt, akkor viszont el kell gondolkoznunk azon, hogy a megfelelő fényviszonyok között tartjuk-e. Előbbi a túl sok, utóbbi a túl kevés fény miatt következhet be.

Bár felsoroltunk néhány alapvető szabályt, a beltéri kertészkedést nem kell túl szigorúan venni – a lényeg épp az, hogy a növények nevelgetése örömet okozzon és kikapcsoljon minket. Nem kell folyton aggódnunk, hogy sikerül-e életben tartanunk őket, ha figyelmesek vagyunk, úgyis észrevesszük, ha cserepes kedvenceink valamit a tudtunkra szeretnének adni.

(Kiemelt kép: Getty Images)