Ti is besokalltatok: ezeket a helytelenül használt szavakat nem bírjátok

Előző cikkünkre rengeteg reakció érkezett, azokból szemezgettünk.

A rosszul használt szavakról és kifejezésekről szóló előző cikkre elképesztő mennyiségű reakció érkezett. Sokan fogalmaztak meg jogos kritikákat, ami ránk vonatkozott (köszönjük, javítottuk a hibákat), néhányan fanyalogtak, de a kommenetekben rengetegen osztották meg az enyémhez hasonló észrevételeiket, és kezdték el felsorolni a saját gyűjtésüket. Kiderült, amit már korábban is sejtettem:

szinte mindenkinek van olyan „kedvence”, amivel a világból is ki lehetne kergetni,

ezért a teljesség igénye nélkül következzen még egy csokornyi az olvasóink által írt helytelen szóhasználatokból.

Fotó: Getty Images

szorgalmi út, kaukció és társai

Az ingatlanos az egy külön nyelv, tele olyan terminus technicusokkal, amelyekből talán egy másik cikk is fog készülni, de sajnos gyakran használnak olyan szavakat, amelyek félrehallásból születtek. Szorgalmi út szolgalmi helyett, kaukció a kaució helyett, hogy csak a kettő legidegesítőbbet említsük.

tejhatalom

Régebben a legegészségesebb italnak volt a tej kikiáltva, manapság eléggé megoszlanak a vélemények róla, de az biztos: a helyes kifejezés teljhatalom lenne, ami a teljes szó rövidítéséből ered. A kommentelő hozzátette: „Éljenek az anyukák!”

-ba/-be és -ban/-ben keverése

Szintén rengetegeten szóvá tették a fenti ragok keverését: általában lemarad az a fránya -n betűcske a szó végéről. „Amikor Londonba éltem”, „múltkor voltam színházba”, „elmegyek a boltban” stb. Ha valahova megyek, akkor nem kell -n, ha valahol vagyok/voltam, oda kell.

miatt vagy végett?

Ahogy a kommentelő fogalmazott: „Nagyon divatos lett az utóbbi, pedig a miatt szót akkor használjuk, amikor valami okáról, a végett szót pedig, ha valaminek a céljáról beszélünk.”

helység/helyiség 

Szintén gyakori hiba a helység (település) és helyiség (pl. szoba) keverése, hiszen csupán egy parányi i betűcske a különbség a két szó között.

fog lenni

Bevallom, hogy sajnos gyakran használom ezt én is a „lesz” helyett. A főnévi igenevek túlzott használata szakértők szerint az angolszász nyelvi hatásra terjedt el. „Hivatalosan” nem számít hibának: van, aki szerint a határozott jövő időt jelöli (nyomatékosít); és van, aki szerint választékosabb a jelen idejű alaknál (l. Keszler Borbála szerk., Magyar grammatika, Nemzeti, 2000, 105), de ha lehet, akkor csökkentsük használatát.

legoptimálisabb

Többen is említették ezt a szót, ami a túlzott fokozás miatt helytelen, hiszen az optimális már önmagában is azt jelenti, hogy a lehető legjobb megoldás.

úgy …, mint…

Az úgymint nem elváló kötőszó, az helytelen, amikor azt mondják: „kiegészítőnek tekinthetőek úgy a táskák, mint a cipők”, ebben az esetben a „kiegészítőnek tekinthetőek mind a táskák, mind a cipők” változatot kellene használni. Természetesen ha ezt úgy használod, mint ebben a mondatban, akkor az már más helyzet.

badi új

Olvasói levélben érkezett ez a változat, amivel – szerencsére – én még nem találkoztam. Természetesen itt a vadi (vadonat) új változatáról van szó, amit lehetőség szerint kerüljünk.

fiúk, húgi, húsi

Többen jelezték a hosszú magánhangzók problémáját, ami akkor szembetűnő, amikor az amúgy hosszú magánhangzóval írt szó ragot kap. A fiú természetesen helyes, többes számban a fiúk is, de ha a szomszédéknak van egy fiuk, az bizony rövid u lesz. 

szavatos

Szavatossági ideje az élelmiszereknek van, szabatosan (azaz helyesen) pl. fogalmazni lehet.

ts helyett t

Olvasónk e-mailben írta meg azt az általa fájlalt jelenséget, amikor a felszólító formát vidékies, parasztos kiejtésnek gondolják, és akkor sem használják amikor épp a mondat értelme kívánja meg. „Mert az, hogy, tartsa vissza (CS-nek ejtve, ahogy kell), vagy tartja vissza, az tartalmilag nem mindegy! Rengeteg ilyet, és ehhez hasonlót hallani a TV-ben, rádióban” – tette hozzá.

bensőség vs. belsőség

Nem mindegy a kettő, hiszen „ha valakivel belsőséges viszonyba kerülök, az csak azt jelentheti, hogy vagy én ettem őt, vagy ő engem” – írja egy szemfüles olvasónk.

kiemelt kép: Getty Images