Ékszerdoboz az Alföld szívében (x)

Pezsgő kulturális élet, gyógyvizek, remek borok, skanzen hangulatú óváros és tengerpart az Alföldön: ahhoz, hogy mindezt átéljük, nem szükséges egy hosszabb körutazásra indulni, elég, ha Csongrádra látogatunk. Ez az a város, ahol megfér egymás mellett a tradíció és az innováció.

Időutazásra csábítanak a macskaköves utcák

A település élete szorosan összekapcsolódik a Tiszával, a folyóhoz tapadva alakult ki Csongrád nádfedeles, ősi magja is. A Belsővárosban kacskaringós, macskaköves utcácskák, fehérre meszelt, nádtetős házak idézik meg a 18.-19. század hangulatát. A hely neve az évek során Belvárossá kopott, a „belső” elnevezés a hely fekvésére utalt: a Tisza szabályozása előtt, a 19. század végéig a folyó északi, északnyugati irányból éles kanyarulatot véve, félszigetszerűen délről is határolta Csongrád legrégebbi részét. A csongrádi Belváros az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese, ahol az ember egy pillanatra úgy érzi, megállt az idő.

Galéria | 5 kép

Ékszerdoboz az Alföld szívében (x)

Ékszerdoboz az Alföld szívében (x)

Fotó megosztása:

Buli hajnalig a homokparton

A Belvárostól csak pár perc sétára fekszik a város egyik különlegessége, a Körös-torok, ami sokak szerint a legszebb folyó menti strand az egész országban. A Tisza és a Körös találkozásánál kialakult strandot az Alföld tengerpartjának is nevezik, nem is alaptalanul: a 700 méter hosszan elhúzódó homokpad és a napernyők egy igazi „beach”-et idéznek meg. A homokos part mágnesként vonzza a napozás szerelmeseit: nyaranta tengerpartokkal vetekedő strandélet alakul ki, a 25-27 ºC-ra melegedő víz mellett.

A Körös-torok ad otthont a KTN Fesztiválnak is. A nagy múltú rendezvény az utóbbi években arculatváltáson esett át, így pedig a hazai „fesztiváltérképre” is felkerült. A fesztivál idén ugyan a járványügyi intézkedések miatt elmarad, de a szervezők ígérik, jövő augusztusban töretlen lendülettel várják majd a bulizni vágyókat.

Kulturális kavalkád

Csongrádon, úgy tűnik, az éjjel soha nem érhet véget: a város is bőséges kulturális programokat kínál. A nyári szezon kezdete hagyományosan a Csongrádi Napok megnyitójával indul, ahol idén az ExperiDance Tánctársulat várja a csongrádiakat.

A magyar kulturális élet megkerülhetetlen pontja a csongrádi Alkotóház-Művésztelep, ahol évről évre számos hazai és külföldi művész alkot. Az alkotótelep egyik alapítója, Aranyi Sándor festőművész a városi galériában állít ki júliusban, a hónap végén pedig a Plein Air záró kiállítását tartják a kulturális térben.

Augusztusban a boré a főszerep a városban: 19-től 22-ig a Bormustrát ünneplik Csongrádon remek italokkal, finom harapnivalókkal és színvonalas koncertekkel.

A szellemet és a lelket a város épített környezete is felpezsdíti: a Tisza felett százéves „fahídon” kelhetünk át, a Fő utcát díszítő platánsoron végig sétálva pedig a városközpontban a kétszázötven éves Nagyboldogasszony-templom és az 1934 után épített Városháza épülete varázsolja el a látogatókat.

A kultúra kedvelői is megtalálják a számításukat: a városi galéria mellett a Tari László Múzeum gyűjteményei és kiállításai, a népek tradicionális öltözékeit bemutató Babamúzeum, valamint az Ellés-monostor romjai kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket.

Bor, mámor, Csongrád

Csongrád sokszínű arculatát az itt élők vendégszeretete teszi teljessé. A városban járók semmiképpen se hagyják ki a helyi finomságok közül a csongrádi csípős tekercset, desszertként pedig téli időszakban érdemes kipróbálni az édes csíramálét. Az italválasztás nem lehet kérdés, Csongrád ugyanis a szőlő és a bor nemzetközi városa, ahol egyre több fiatal foglalkozik borászattal.

Aki a csongrádi menüsor után lazítani szeretne, az a helyi Gyógyfürdő- és Uszodában teheti meg. A komplexumot 2014-ben újították fel. A fürdőben pihenve átgondolhatja az ide látogató, hogy milyen város is Csongrád: „bulizós”, kulturális értékekben bővelkedő, tengerpartot idéző vagy gasztronómiai fellegvár. A legjobb azonban az, ha mindenki maga fedezi fel az Alföld rejtett gyöngyszemét – CsongRÁD vár.

Szöveg: Majzik Attila 
Fotó: Maszlag Edina, Magyar Márk