Óriási szerelmek, amelyek néhány év után szakítással végződtek. De miért lett vége Richard Gere és Cindy Crawford tökéletesnek tűnő házasságának, vagy Gwyneth Paltrow és Brad Pitt szövetségének?

A 90-es évek trendjei szépen, komótosan kúsztak vissza a hétköznapokba. A boltokban újra megjelentek újra a bő, szakadt farmerek, haspólók, kantáros nadrágok, bársony hajgumik, a kisebb-nagyobb karmos hajcsatok és persze a platform cipők. Ugyanígy tért vissza Jennifer Aniston klasszikus, lépcsőzetesre vágott frizurája vagy hasonlóan kaptak újra teret a régen ismert szupermodellek. Ennek apropóján – mert nosztalgiázni jó – összeszedtük azt az öt szerelmespárt, akik ugyanúgy hozzátartoztak a 90-es évekhez, mint a három csíkos papucs vagy az övtáska.  

Richard Gere és Cindy Crawford

Fotó: Getty Images

A színész és a szupermodell 1988-ban találkozott először Herb Ritts divatfotós partiján, ahol azonnal megtetszettek egymásnak. Úgy tűnt, nagy szerelem az övék, bár sokan úgy tartották, a kapcsolatuk csupán a külvilágnak szól. Három évvel később Las Vegasban össze is házasodtak, amiről Cindy így nyilatkozott: „Már régóta jártunk, és engem mindig nagyon foglalkoztatott a házasság gondolata. Mondtam neki, hogy muszáj elvennie” – mesélte nevetve a modell, aki egészen 1995-ig volt a színész felesége, és szerinte a sajtó érdeklődése és a nagy korkülönbség sem tett jót kapcsolatuknak. Crawford mindössze 25 éves volt az esküvőn, míg férje 42. A szupermodell később azzal is magyarázta a válást, hogy a húszas évei elején túlságosan alárendelte magát a kapcsolatnak. „Azt hiszem, az volt a probléma, hogy másra vágytunk. Nem tudom, hogy valaha is barátai vagy igazi társai voltunk-e egymásnak.

Én fiatal voltam, ő pedig Richard Gere”

– nyilatkozta Cindy, aki önéletrajzi könyvében (Becoming) kissé keményebben fogalmazott. „Egyik nap megkért, majd elrepültünk Las Vegasba, és összeházasodtunk egy kis kápolnában, utána meg palacsintáztunk. Emlékszem, másnap a rádióban hallottam az esküvőnk hírét, utána mindenki gratulált. Szürreális volt. Nem éreztem magam házasnak egyetlen percig sem.”

Joaquin Phoenix és Liv Tyler

Fotó: Getty Images

A két színész a Három a nagylány (Inventing the Abbotts ) film forgatásán habarodott egymásba 1995-ben, és egészen három évig alkottak egy párt. Igazi forgószelek voltak mindketten, hasonlóan szenvedélyesen élték az életüket, amely tökéletes párrá formálta őket. „Ahogy megláttam, beleszerettem Joaquinba” – mesélte Liv a film megjelenésével egy időben a The Morning Callnak. Phoenix azt is bevallotta, hogy korábban azt sem tudta, hogy ki az a Liv Tyler, még azt sem, hogy egy híres rocksztár lánya. „Talán találkoztam már a nevével, de soha nem olvastam el egyetlen olyan cikket és nem néztem olyan műsort sem, amiben sztárokkal vagy azok gyerekeivel foglalkoznak” – árulta el a színész. – „Egyedül egy samponreklámból rémlett az arca.” Ez a tény mit sem számított abban, hogy Phoenix végérvényesen beleszeretett kolléganőjébe, amit az egész forgatócsoport előtt igyekeztek titkolni.

„Úgy éreztem, ő az egyetlen ember a Földön”, vallotta be Liv.

Joaquin is hasonlóan fogalmazott: „Azonnal magával ragadott az őszintesége, és azt éreztem, csak vele szeretnék beszélgetni.” Mindezek ellenére három év után szakítottak, mert úgy érezték, nem fejlődik a kapcsolatuk. Nem szokás Hollywoodban, de ők barátok maradtak. „Minden exemmel barátok maradtunk. Joaquin és a testvérei is a családom részévé váltak, és ez semmit nem változott azzal, hogy szétváltunk” – mondta Tyler az Elle magazinnak.

Michael Keaton és Courteney Cox 

Fotó: Getty Images

Keaton 1989-ben nézte ki magának Courteney-t, ezért megkérte egy barátját, mihamarabb mutassa be neki a lányt. Ez az első találkozó aztán annyira jól sikerült, hogy alig tudtak elszakadni egymástól. „Öt órán át beszélgettünk, álomházakról – olyanokról, amelyeket valaha láttunk, és amelyeket magunk szeretnénk építeni” – emlékezett vissza Courteney. Akkor Keaton egy 38 éves sztár volt, épp válófélben volt feleségétől, Caroline McWilliamstől, akivel egy közös fiút (Sean Douglas 1983-ban született, mára elismert dalszerző, producer – a szerk.) is neveltek. Cox éppen, hogy 25 éves volt és nagyon vágyott a hollywoodi hírnévre.

A kapcsolatuk hat éve alatt midig újra és újra felröppent a hír, miszerint házasságra készülnek,

de Cox mindig is tagadta a pletykákat, és többször elmondta: Michael soha nem kérte meg a kezét. Bár szétmentek, barátok maradtak, és a színésznő így nyilatkozott exéről: Ő a legcsodálatosabb ember, akivel valaha találkoztam.”

Brad Pitt és Gwyneth Paltrow 

Fotó: Getty Images

„Tökéletes pár” – visszhangzott, akármerre is járt Gwyneth és Brad, akik 1994-ben jöttek össze a Hetedik című film forgatásán. „Teljesen belezúgtam, annyira jóképű volt és édes. Végtére is ő Brad Pitt!” –  áradozott annak idején Gwyneth, akinek Brad még gyűrűt is húzott az ujjára, de az esküvő végül elmaradt. 1997-ben váltak szét útjaik, ami azért is lepte meg annyira a rajongókat, mert nem sokkal azelőtt

Brad nyilvánosan „angyalomnak” és „életem szerelmének” nevezte a szőke színésznőt.

Paltrow egy későbbi interjúban elárulta, azért vetett végett a kapcsolatnak, mert félt az elköteleződéstől, nem érezte elég érettnek magát egy házassághoz, egy gyerekhez meg még annyira sem. Azt is hozzá tette, hogy nagyon nehezen tette magát túl a szakításon, de édesapjának is borzasztóan hiányzott a színész. „Apám majd belepusztult a szakításunkba. Úgy szerette Bradet, mint a saját fiát.”

Kate Moss és Johnny Depp

Fotó: Getty Images

Ők voltak az a pár, akinek nem számított, hogy az utcán vagy vörös szőnyeges rendezvényen vannak, ki sem mozdultak egymás árnyékából, nyilvánosan simogatták, csókolgatták egymást. 1994-ben egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak New Yorkban. Ez a bizonyos barát így emlékezett vissza arra a mindet eldöntő délutánra: „Johnny hátul vacsorázott, Kate pedig Naomi Campbellel lépett be. Megfogtam a kezét és bemutattam őket egymásnak, onnantól kezdve ők voltak a tökéletes pár” – nyilatkozta a férfi, aki azt is hozzáfűzte, az sem sejtette, hogy ilyen sok szállodai szobát tesznek tönkre – utalva arra, milyen hevesen veszekedtek. Akármekkora szerelem is volt, végül Kate négy év után a szakítás mellett döntött, amit hosszú hónapokig nem tudott feldolgozni.

„Rémálom volt az az időszak, Johnny az a férfi volt, aki gondoskodott rólam és mindenben számíthattam rá.”

A színész évekkel később elárulta a Hello!-nak, hogy miatta mentek szét, mert nem fordított elég figyelmet a modellre, és hagyta, hogy a munka maga alá temesse. „Ostoba voltam, egyedül én tehetek mindenről” – vallotta be Depp.

Kiemelt kép: Getty Images