Rendkívüli hírek – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Főszerkesztői levél a Nők Lapja 2021/28. számából.

Idén nyáron először szemügyre veszem a csillagokat. Láthatóan mind a helyén, mind a több ezermillió, milliárd, az összes tejutak és ködfoltok, a Fiastyúk, a Medve, a Göncölszekér. A világegyetem ismerős és barátságos.

Kleopátra is ugyanezeket a csillagokat nézte a piramisok tövéből, Tyereskova az űrből, ezek a csillagok, csillagok… mutatják az utat a népdalban a szegénylegénynek. A világ stabil.

A nyaralóhely nyári takarókba göngyölve alszik, aléltan készül a nappali harminchárom fokos melegre. A tücsköket hallom. A szagos júliusi éjszakába érkezik a hírportál üzenete. Rendkívüli hírek! Szörnyű tragédia!

Bemegyek a szobába, becsukom az ajtót.

Mesterséges klímában élünk, jól értesülten. A strandon, a teraszon, reggeli közben mindenki a telefonját böngészi. Miközben aggályosan ügyelünk rá, nehogy bármiféle vegyszerrel mérgezzük a testünket, önként és mohón vetjük rá magunkat egy másik veszélyes anyagra, amely bizonyítottan ingerli a limbikus rendszerünket: a hírekre. A BBC programigazgatója ki is mondta: csak a rossz hír a hír. Ipari mennyiségben állítják hát elő.

Nők Lapját olvasni még mindig szertartást jelent. A szó minden értelmében kikapcsolódást. Ezen a héten pihenni tanulunk. Fókuszban című rovatunk szakértői szerint a rengeteg negatív impulzust képtelenek vagyunk megemészteni.

Ha végiggondoljuk, hogy az elmúlt hónapban befogadott több ezer hírből hány olyanra emlékezünk, amelyet vissza tudtunk forgatni a saját életünkre vagy segített jobb döntéseket hozni, akkor villámgyorsan kiderül, hogy a hírek többségére egyáltalán nincs szükségünk.

A gomba módra szaporodó pozitív honlapok kiugró látogatottsága bizonyítja, hogy a tragédiák áradatában evickélve az emberek keresnek valamit, ami élesen különválik a szokásos zajtól. Elzárkóznak a közügyektől. A magánügyekben hisznek.

Ingyenes fejmasszázst kaptam a fodrásztól! A főnök ma házon kívül! A héten elfelejtettem lottószelvényt venni és nem húzták ki a számaimat! Megtaláltam a tároló kulcsát! Az erkélyen állok, a Göncölszekeret bámulom…

És ön milyen híreket szeretne velünk megosztani?

Vass Virág, főszerkesztő

Fotó: Csibi Szilvia