Szívszorító interjúban emlékeznek az AWS tagjai Siklósi Örsre

A csapat több mint 30 zenészbarát társaságában a Budapest Parkban szeptember 5-én egy igazán különleges emlékkoncerttel jelentkezik, amelynek profitját jótékony célokra ajánlják fel.

Megható mélyinterjú készült a csupán 29 évesen elhunyt Siklósi Örs zenésztársaival, akik az énekes halála óta először nyilatkoztak arról, hogyan is érintette őket a tragédia. A 2018-ban A Dalt megnyerő majd az Eurovíziós dalfesztiválra is kijutó AWS metálzenekar frontemberét tavaly nyáron diagnosztizálták leukémiával, de mivel elég hamar fény derült a betegségre, nagy esélye volt a teljes gyógyulásra, de egy fertőzés következtében szervezete végül idén február 5-én feladta a harcot. 

A zenekar tagjai –Brucker Bence gitár, Kökényes Dániel gitár, Veress Áron dobok, Schiszler Soma basszusgitár – a 43 perces videóban részletesen mesélnek Örs küzdelméről, illetve arról, hogy ők csapatként hogyan élték meg a helyzetet. Elmondják, hogy kezdetben Örs bezárkózott, nem igazán beszélt a betegségéről, ők pedig nem tudták, hogyan viselkedjenek, mikor zavarnak, vagy éppenséggel mivel segítenek neki.

2018-ban az AWS képviselte Magyarországot az abban az évben Lisszabonban tartott Eurovíziós Dalfesztiválon. (Fotó: Vyacheslav ProkofyevTASS via Getty Images)

Végül Örs volt az, aki megérezte, hogy a barátainak, akikkel már tizenöt éve együtt zenélt, mennyire szükségük van arra, hogy megbeszéljék a betegsége miatti érzelmeiket, onnantól kezdve pedig nyílt és rendszeres volt a kommunikáció köztük. „Volt pár életmentő műtétje, és ezekben a pillanatokban is, amikor kitolták a műtőből, az volt az első gondolata, hogy mi lehet velünk, mi ezt hogyan éljük meg” – idézték fel, amikor arról volt szó, hogy Örs a végsőkig törődött az együttes tagjaival, a gondolatai mindvégig az AWS körül forogtak, sosem állt le a munkával. Szujó Dániel kérdésére a zenekar tagjai elmondták, hogy szerintük Örs zárkózottsága közrejátszhatott a betegségében, hiszen több családi tragédia is érte az elmúlt években.

„Örs erős volt, de nem szerette, ha sajnálják. Sok mindent elfojtott magában az évek alatt, és említette is, hogy szerinte ez közrejátszott a betegségének kialakulásában. Ezért szeretnénk, ha az egyik tanulság az lenne, hogy nincsen olyan kis probléma, amiről ne lehetne a barátainknak beszélni. Beszéljünk mindenről, ami bánt”

– fogalmaznak az interjúban. Az elmúlt öt hónapban nem beszéltek arról, hogy ők hogyan élték meg az énekes-barátjuk betegségét, de most fény derült arra, hogy milyen tünetek voltak azok, amik miatt Örs orvoshoz fordult. „Korábban is előfordult, hogy ha fáradt volt, összeakadtak a szemei. Mi pedig ugrattuk, hogy a »szeme sem áll jól«, de ez egyre súlyosbodott. Volt mindenféle orvosnál, szemésznél, ideggyógyásznál, aztán kiderült, hogy ez, a szemidegbénulás volt a leukémia egyik tünete, ami millió az egyhez.” De talán pont emiatt a különleges és ritka tünet volt az, ami miatt viszonylag korai stádiumban sikerült az orvosoknak diagnosztizálni a kórt, így az AWS-tagok végig bizakodóak voltak, egyáltalán meg sem fordult a fejükben a legrosszabb forgatókönyv. Örs is tele volt tervekkel, a kórházban több dalt is készített az ott töltött idő alatt, illetve írt egy levelet is a betegségéről, amit januárban a transzplantációjának kritikus, 100. napján szeretett volna nyilvánosságra hozni – de erre már nem kerülhetett sor. Az írást a zenekartagok jelentették meg a halála után, mert szerették volna, hogy szavai iránymutatást adjanak azoknak, akik nehezen tudják elfogadni a történteket.

„Az egész kezelés során egy hasonlat volt előttem, ami vitt előre: kétféleképpen lehet megmászni egy hegyet. Szenvedhetsz, hogy milyen fárasztó, fáj mindened, és amúgy is minek, vagy pedig bevállalod, hátadra veszed a zsákodat, és teljesíteni akarod a lehető legjobban.

Voltam sokszor nagyon lent, átestem pár életmentő műtéten, volt, hogy nem tudtam mozogni, de mindig az élet és az élni akarás vitt előre, akármennyire is rossz volt. Szeretném ezt az üzenetet közvetíteni, hogy az életnél nincs semmi fontosabb. Akármekkora a hegyed, mászd mosolyogva, örülj annak, hogy élhetsz, és ne félig üresnek, hanem félig telinek lásd a pohárban a vizet.” – írták a posztban.

A YouTube-on teljes terjedelmében megtekinthető új interjúban szóba kerül az is, hogy a dalszövegek utólag, a történtek fényében újraolvasva teljesen új értelmet nyernek. Erről az AWS a következőképp mesél:

„Ez nem egy tudatos dolog, amit az ember megfogalmaz magában, hanem egy érzés, ami elkíséri őt az életében […], hogy neki korábban lesz dolga a halállal, mint más embereknek. Egészen biztos vagyok benne, hogy ezek a dalszövegek, meg régi versei az Örsnek erre reflektálnak, még ha ő ezt abban a pillanatban nem is tudta.”

A most készült interjúban beszélnek még arról is, hogyan dolgozzák fel egymás segítségével a történteket, illetve arról, hogy Örs családja is támogatja őket a folytatásban. De részletesen kitérnek az énekes közösség összekovácsoló erejére, illetve arra is, mennyire sok emberre volt jó hatással. „Ő olyan ember volt, aki kicsit mindenkinek a barátja.” – mondják. Ezen kívül mesélnek arról, hogy Örs akaraterejének hála még betegsége alatt is született három új AWS dal, amiből egy még idén nyáron megjelenik.

Viszlát, nyár!

A zenekar talán legismertebb számát 2018-ban ismerte meg az ország, amivel megnyerték A Dal című tehetségkutatót és kijutottak a Lisszabonban megrendezett 63. Euróvíziós Fesztiválra is, ahol végül a 21. helyen végeztek. A dalt Örs írta, aki előző nyáron veszítette el édesapját, a szövegben pedig neki állít emléket. A kritikusok kiemelték, hogy igazán mély átéléssel adta el elő a szerzeményt.

Siklósi Örs szeptember 4-én lett volna 30 éves, ez alkalomból pedig az AWS egy igazán különleges emlékkoncertre készül. Felkérték a zenekarhoz és Örshöz közelálló zenésztársakat, hogy harminc dalt állítsanak egy nappal a jeles dátum után, azaz szeptember 5-én a Budapest Park színpadára. Sajnos ősszel, az online Raktárkoncerten már megtapasztalták, milyen Örs (aki akkoriban esett át a transzplantáción) nélkül fellépni, de akkor harmadannyi vendégénekes segített nekik a produkcióban. Az interjúban elmondták, hogy Örs ekkor is segített nekik, kvázi „külsősként”, és nagyon meghatotta, hogy a művészek azonnal igent mondtak a felkérésre. A banda tagjai pedig elárulták, hogy csak ekkor ébredtek arra rá, hogy Örs mekkora tehetség valójában, mert korábban számukra természetes volt az énekes előadásmódja, de több, évtizedek óta a szakmában dolgozó zenész is azt állította, hogy nagyon nehéz a nyomába érni, és hasonlóan elénekelni a számokat.

„Lehet, hogy csak másfél oktávja volt, de nem mindegy, hogy azt mire használta”

– emlékeztek vissza a tagok nevetve. Elmondták, hogy azóta is küzdenek a hangulatingadozással, egymást váltja a néma csöd, az örjöngő nevetés és az örjöngő sírás, eleinte még szinte öt percenként, mostanra viszont hosszabb ideig bírják tartani magukat. Mint mondják, egymást segítik abban, hogy fel tudják dolgozni a történteket, most gyakorlatilag többet találkoznak, mint korábban, igaz, tavaly a koronavírus miatti korlátozó intézkedések miatt erre amúgyis kevesebb lehetőségük volt. Most viszont – Örsnek is köszönhetően– sokkal tudatosabban prónálnak törődni egymással és a kapcsolataikkal is, hiszen már szinte családtagnak számítanak egymásnak – nemcsak a szűk zenekart, de a menedzsmentet, a crewt és a családtagokat is beleértve.

A szeptemberi koncerten 30 vendég fog segíteni abban, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a tragikusan fiatalon elhunyt énekesről. Az este befolyt profitból pedig Örs családja létrehozza a Siklósi Örs Alapítványt, ami többek között olyan célokat tűz ki maga elé, mint hogy összegyűjti és kiadja Örs még meg nem jelent verseit és dalait, illetve vállalja egy zenei tábor megszervezését, amelyet még Örs maga álmodott meg. Ezen kívül terveik szerint évente pályázatot írnak ki, ahol kezdő zenekarok igényelhetnek támogatást karrierjük beindításához. „Ez a koncert olyan, amiből mi és a barátaink is ki tudják venni a részünket, és ami segíti a feldolgozás folyamatát. Örs teljes életművének tudunk emléket állítani, nem csak mi, a szűk baráti társasága, hanem azok is, akikkel koncerteken találkozott. Szerettük volna, hogy nekik is legyen lehetőségük méltóképp elbúcsúzni Örstől.”

A teljes interjú:

Kiemelt kép: Getty Images