A Mary Poppinsként emlegetett ápoló Harry hercegtől kapott díjat

A súlyosan beteg kislányt ápoló Anna-Marie McLachlan a WellChild Award elismerését vehette át.

A skót Lockerbie-ből származó Anna-Marie McLachlan Oxfordshire-ben él és dolgozik, a városban pedig való életbeli Mary Poppinsként emlegetik. Áldozatos munkájáért idén neki ítélték oda a WellChild egyik díját, amelyet néhány nappal ezelőtt Sussex hercegétől vehetett át a londoni Kew Gardensben tartott meglepetésceremónián, amelyen többek között Ed Sheeran is részt vett. Anna-Marie-t az Outstanding Professional Awardra (a kiváló szakmai teljesítmény díjára) Camilla Park, a 12 éves Meriel édesanyja jelölte – a kislányt az ápoló 2012 óta gondozza az otthonában.

„Csak azt teszem, amit úgy gondolom, tennem kell” – mondta Anna-Marie. Meriel egy ritka izombetegséggel, a nemalin myopathiával született, amely miatt igen gyengék a vázizmai. 24 órában lélegeztetőgépre szorul, enni pedig csak etetőcső segítségével tud.

Nemalin miopátia, a lesújtó kór

A nemalin miopátia egy öröklődő izombetegség, hátterében két gén mutációja áll, olvasható a dr.diag.hu weboldalon. Fő tünete az izomgyengeség, amely lehet generalizált (testszerte), vagy érintheti a proximális (törzshöz közeli izomcsoportok) izmokat. A tünetek születéskor és gyermekkorban jelentkeznek, azonban néhány esetben a betegség első tünetei csak felnőttkorban fedezhetők fel – mozgást követően lehetnek fájdalmas vagy fájdalommentes izomgörcseik. A betegeknek bizarr testartásuk van. Néhány esetben mozgáskorlátozottság alakul ki, a betegek tolószékbe kerülnek. A gyerekek hipotóniásak (csökkent izomtónus-pettyhüdtek) lehetnek, esetükben enyhe izomsorvadás figyelhető meg, motoros fejlődésük, járástanulásuk késik, nem tudnak futni. Néhányan kétéves koruk előtt meghalnak. Vannak, akik megtanulnak járni, de tízéves kor előtt kialakul a rokkantság, és kerekesszékbe kerülenek. Korai halált az éjszakai légzési elégtelenség okozhat.

Meriel családja nem tud eléggé hálás lenni az ápolónak, aki az elmúlt kilenc évben rendületlenül segített a kislánynak. Anna Marie áldozatos munkájának köszönhetően Meriel már tudja használni az elektromos kerekesszéket, ezáltal pedig valamelyest függetlenebb életet élhet. A 12 éves lány szeretne minél többet fejlődni, ezért amit csak lehet kipróbál – az úszástól a tengerimalacok bevonásával folytatott terápiáig.

Látva, hogy Meriel szenvedélyesen szereti a sportokat, Anna-Marie a sportolással igyekszik motiválni őt. Az ápoló mindig megtalálja a módját annak, hogy a lány kipróbálhassa magát a különböző sportágakban – a labdarúgástól a falmászásig. A fekete öves Anna-Marie azt is elérte, hogy Meriel a sótókan karatét is gyakorolhassa. Nem mindennapi párosuk több adománygyűjtő kihívást is sikerrel teljesített, sőt egy könyvet is írtak és illusztráltak, amelynek bevételét jótékony célokra ajánlották fel.

Meriel édesanyja, Camilla azt mondta, azért jelölte Anna-Marie-t a WellChild díjára, mert azt akarta, „hogy felfigyeljenek az áldozatos támogatására”. Camilla szerint „Anna-Marie egy valóságos Mary Poppins. A családunk barátja, továbbá a legfőbb bizalmasa és gondozója a lányunknak. Ők ketten együtt megállíthatatlanok.”

„Anna-Marie önzetlen és elszánt munkájának hála Meriel elképesztően sokat fejlődött minden szempontból – fizikálisan, szellemileg és érzelmileg is – folytatta az édesanya. – Anna-Marie a legfantasztikusabb, legkedvesebb és leginkább törődő ápoló, akivel valaha találkoztam. A WellChild díja által végre megkapja azt a figyelmet, amelyet megérdemel, és lehetőséget ad nekünk arra, hogy világgá kürtöljük, milyen csodálatos szakember.”

Nem csak az édesanya, a kislány is köszönetet mondott ápolójának ezekkel a szavakkal: „Életet adtál nekem.”

A WellChild Awards azzal a céllal jött létre, hogy láthatóvá tegye a krónikus betegségben szenvedő gyerekeket és az őket segítő személyeket. A díjátadón Harry herceg minden nyertesnek gratulált, és mindegyikükkel váltott néhány szót, majd elárulta, hogy a WellChild, illetve azok az emberek, akiket a szervezet támogat, „különleges helyet foglalnak el a szívemben”. Sussex hercege aztán így folytatta: „Nem kellett apának lennem ahhoz, hogy lássam, milyen értékes munkát végeznek. De most, hogy két gyerek apukája vagyok, még inkább tudok azonosulni velük, és még fontosabbnak tartom, hogy láthatóvá tegyük ezeket a családokat, amelyek a WellChild támogatásával a leírhatatlan nehézségeken is túljutnak.”  

(Kiemelt kép: Getty Images)