A bőröm készen áll az idei nyárra! (X)

Kérdések és válaszok a nyári arcápolással kapcsolatban. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

A napsütés nem csupán a lelkünkre, de a szervezetünkre is jótékony hatással van, azonban a kikapcsolódás alatt sem szabad megfeledkeznünk a bőrápolásról és a fényvédelemről!

Miben különbözik a test és az arc fényvédője?

Bőrünk egészségének és védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az UV-védelemmel ellátott nappali krém vagy akár egy speciális, arcra is használható naptej az eltérő bőrszerkezet miatt más-más tulajdonságokkal rendelkezik, mint a testé. A nyári időszakra jellemző, hogy bőrünk jobban zsírosodik, ezáltal könnyebben megtapadnak rajta a szennyeződések és a por, ami a pórusok eltömődéséhez vezet. A másik gyakran fennálló probléma a szárazság, hiszen beltérben a légkondicionáló, kültéren pedig a nap és a sós víz kombinációja, erőteljes szárító hatással lehet a bőrre. Elmondható, hogy az arcunkon és a testünkön a bőr nem öregszik egyformán. A hidratálás első számú célja az elveszített nedvesség pótlása, bőr rugalmasságának visszanyerése. A testre való naptejek állaga zsírosabb, funkciójukat tekintve vízmegkötő és feszesítő tulajdonsággal bírna. Ezzel szemben az arcra való krémek könnyedebb állagúak, elsődleges feladatuk az arcon megjelenő mimikai ráncok késleltetése, finomítása.

SPF és önvédelmi idő

Az SPF betűszó az angol Sun Protection Factor, azaz fényvédő faktor kifejezést takarja. Bőrünk természetes önvédelme csupán pár percig tart, így SPF tartalmú termékekkel megnövelhetjük a napon tartózkodásunk idejét. Hogy meddig, az természetesen a bőrtípusunktól függ:

 • Nagyon világos bőr: 5-10 perc
 • Világos bőr: 10-20 perc
 • Közepesen barna bőr: 15-25 percig
 • Sötét bőr: 20-30 perc

Milyen gyakran kell „újra tölteni” a krémet?

Az arcvédő termékek esetében általában 30, 50 és 50+ -os faktorszámokkal találkozhatunk – ezt a számot szorozzuk meg az úgynevezett önvédelmi idővel.

Számítási példa: tegyük fel, hogy a világos a bőrödre 30-as faktorszámú krémet használsz. Ez azt jelenti, hogy 10×30 percet tudsz a napon leégés nélkül eltölteni.

Tipp: mennyi fényvédőt használjak az arcomon?

Használd a kezed mértékegységként: a tubusból nyomj egy vékony vonalat a csuklótól a középső ujjig – ez a vonal megfelel a helyes „adagolásnak”.

Állagok

 1. Amennyiben zsírosabb nappali krémet használsz, ajánlatos először a naptejet felvinned, hogy az UV-szűrő komponensek működését ne akadályozza a zsírréteg.
 2. A könnyedebb termékek esetében viszont megfordul a folyamat, ugyanis először a hidratálóval kell kezdened, majd erre építed rá a fényvédelmet.
 3. Érzékeny bőrre a folyékony, valamint gél állagokat javasoljuk, valamint pattanásra es kipirosodásra hajlamos bőrnél kerüld a vízálló termékeket!

Arcápolási rutin, hogy jól induljon a nap!

 1. Arctej és tonik a bőr megtisztítására.
 2. Hidratálás: kerüljük a túl zsíros, nehéz krémek használatát, inkább a könnyebb, SPF-fel ellátott hidratálókat, CC krémeket részesítsük előnyben.
 3. szérumok igazi zselés, vizes állaguknak köszönhetően könnyen felszívódnak, emellett a magas vitamin és hatóanyag tartalmuk végett bőröd szinte azonnal élettel telibbé válik.
 4. A nyári hónapok alatt minimalizáljuk az AHA és BHA hámlasztók használatát, így csak akkor vessük be őket, ha pár napig biztosan nem éri a bőrt erősebb napsugárzás.

Mit keress a címke hátoldalán?

Összegyűjtöttünk Nektek pár olyan hatóanyagot, amelyek megkönnyítik a döntést!

 • Antioxidánsok (például: C-vitamin, A-vitamin és E-vitamin): védik a bőrt a szabadgyökök ellen.
 • Keramidok, a bőr alapvető építőkövei: a napkrémek összetevőiként nedvességgel látják el a bőrt, és így javítják az önvédelmi időt.
 • Q10 koenzim: aktívan hozzájárul a bőr regenerálódásához és növelheti a bőr rugalmasságát.

További tippekért látogass el a dm Magyarország oldalára!