Sokat hűsölünk medencében? Így védjük a hajunkat a klóros víztől!

Praktikák, amelyeket érdemes bevetni csobbanás előtt és után.

A kánikulát csak a légkondi alatt, vagy nyakig a vízbe merülve lehet elviselni. Azt már jól tudjuk, hogy a bőrünket óvnunk kell a napsugaraktól, de vajon azzal tisztában vagyunk, hogy a hajunkat is védenünk kell a medence kemikáliákkal teli vizétől? Sorra vesszük, mi mindent tehetünk azért, hogy ép tincsekkel ússzuk meg a hűsítő lubickolást.

Nem mindegy, milyen típusú a hajunk

A medence vize mindenki haját szárítja: azáltal, hogy a klór károsítja a hajszálak természetes védőrétegét, azok veszítenek nedvességtartalmukból. Minél göndörebb a hajunk, az úszkálás annál több gondot okozhat: frizuránk szárazzá, gubancossá, erőtlenné és fakóvá válhat.

Csobbanásra felkészülni!

Medencézés közben a klór könnyen beszívódhat a hajszálainkba, teljesen átrendezve azok szerkezetét: ahogy a ruhákat kifehéríti, úgy a hajunkat is kivilágosíthatja, a folyamatot pedig a napfény UV-sugarai csak még inkább elősegítik. Ennek megakadályozására a legjobb módszer, ha úszósapkát viselünk, vagy úgy lubickolunk, hogy a tincseink nem érnek a vízbe – mert mondjuk hanyagul elegáns kontyba kötöttük. Ha ennél szabadabban szeretnénk élvezni az úszkálást, akkor a medencébe ugrás előtt vigyünk fel a hajunkra védőkrémet, esetleg öblítsük le klórmentes vízzel– a vizes hajszálak ugyanis nem szívnak már fel annyi klórozott vizet, mint a szárazak.

Kérastase, Soleil Créme UV Sublime védőkrém nap, klór és sós víz által
terhelt hajra, 9180 Ft

Zöldülés ellen

A mai napig tartja magát az a szépségmítosz, hogy a medence klóros vizétől a szőkített frizura bezöldülhet. Tény, hogy a színelváltozásról a medence vize tehet, ám a ludas nem a klórsav, hanem a réz. A medencék vize ugyanis gyakran tartalmaz réz-szulfátot, ezzel igyekeznek elkerülni az algásodást. Éppen ezért, ha festett a hajunk – főleg, ha szőkített –, nyáron különösen fontos, hogy színvédő termékcsaládot válasszunk.

Avon, Advance Techniques Professzionális balzsam
szőkített hajra, 799 Ft

L’Oréal Professionnel, Metal Detox fémrészecskék lerakódása
ellen védő pakolás, kb. 9000 Ft

A L’Oréal professzinoális márkája és az Ioanninai Egyetem közös, 7 évnyi kutatása arra a megállapításra jutott, hogy a haj töredezését, valamint a megbízhatatlan, előre nem látott színeredményeket (különösen szőkítés esetén) a hajrostok belsejében, nem pedig a hajszálak felszínén lerakódott fémrészecskék (például réz) okozzák. A hajban lerakódott fémrészecskék mennyisége függ a lakóhelyünk vizének minőségétől, valamint a hajunk porózusságától.

Használjuk akár az otthoni zuhany vagy a szalon fejmosóinak vizét, még a legtisztább csapvíz is tele lehet fémrészecskékkel – ha pedig sok időt töltünk medencében, a lerakódás csak fokozódhat.

Minél porózusabb a haj annál több fémrészecske kerül a hajrostokba, mivel azok szivacsként szívják azokat magukba. A fémrészecskék lerakódása a hajban egészségügyi kockázatot nem jelent, ám hajfestés, balayage és szőkítés közben ezek a fémek, főleg a réz, reakcióba lépnek az oxidálószerrel, ami fokozottabb hajtöredezéshez és megbízhatatlan színeredményekhez vezethet. A márka új termékcsaládja, a Metal Detox ez ellen nyújt hathatós segítségetm mégpedig a glicoamine molekulával, ami bejut a hajrostok belsejébe, körbefogja és megköti a fémrészecskéket, még akkor is, ha azok hajroston belüli elhelyezkedése egyenetlen.

Alapos tisztítás

Miután kijöttünk a medencéből, érdemes azonnal leöblíteni a tincseinket tiszta vízzel. És ha nem akarunk már többször megmártózni, akkor samponnal és balzsammal is mossunk hajat. Válasszunk szulfátmentes mélytisztító sampont, amely úgy távolítja el a szennyeződéseket és a káros anyagokat, hogy közben kíméli az egyébként igencsak igénybe vett hajszálakat.

Authentic Beauty Concept, Mélytisztító sampon, 8329 Ft

Regenerálásra fel!

A kemikáliákkal teli víz és a napfény hatására is dehidratálttá válhatnak a tincseink. Hogy ezt elkerüljük, gondoskodjunk a nedvesség utánpótlásáról hajpakolásokkal! Ezek segítenek helyreállítani a hajszálak szerkezetét, így frizuránk újra ragyogó, könnyen kezelhető lesz. A regenerálódás folyamatát felgyorsíthatja, ha néhány napig megkíméljük tincseinket a göndörítéstől, a vasalástól és a meleg levegővel való szárítástól.

Mádara, Regeneráló & színmegőrző, tápláló hajmaszk, 8490 Ft – cleansmartbeauty.com

(Kiemelt kép: Getty Images)