Budapest vagy Balaton? Mindkét helyen remek rendezvényekkel várnak, de pécsi program is van a repertoárban.

Neked csak azt kell eldönteni, hogy a fővárosban vagy inkább vidéken töltenéd a szabadnapokat.

Szigligeti álom

Idén nyáron különleges kulturális és gasztronómiai központtá alakult a Szigliget Várudvar. Koncertek, színházi előadások és a népszerű budapesti éttermek pop-up kitelepülései mellett a Nespresso saját kávézóval és Mini Boutique-kal várja a látogatókat. A Szigligeti Vár tövében, a Balaton felett épülő, közel ötszáz fős tribün valószínűleg az ország legszebb panorámáját nyújtó színházi nézőtere, az igazi színházi élményről pedig fővárosi és dunántúli színházak népszerű előadásai gondoskodnak. Ugyanitt megkóstolhatod Európa egyik legjobb pizzáját is a Digónak köszönhetően, akik szerda és csütörtök kivételével minden nap várnak a Várudvarban.  
Az előadásokról és a jegyekről itt informálódhatsz: tickets.funcode.hu

Fotó: Szigligeti Várudvar

Titkos Budapest

Július 10-én ismét jön a Séták Éjszakája, ahol délutántól késő éjszakáig elveszhetsz a máskor bezárt budapesti kapualjak mögött, és felfedezheted a főváros ismeretlen oldalát. A közkedvelt budapesti városi séták szervezői, a hosszúlépés.járunk?, az ImagineBudapest,  a Budastep, és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ ismét összeálltak, hogy együtt, közösen, számtalan sétával örvendeztessék meg a főváros pionírjait, azokat, akik nem csak a turisztikai ajánlókból ismernék meg a város tereit.

Felfedezheted a metrók és a hidak keletkezésének történeteit, megmutatják olykor sokkoló titkaikat a világjárványok helyszínei, az Andrássy úti paloták és a Városmajor, kiderül, hogy mit hagytak örökül a rómaiak és a szecesszió mesterei.

A hosszúlépés. járunk? megismertet a pesti sör történetével, a KÉK egy igazi szocreál lakótelepre kalauzol, a Budastep kinyitja az óvatlan szemek elől eddig rejtett budavári kerteket, az ImagineBudapest bűnügyi történetek nyomába ered. A főváros mellett több vidéki nagyvárosban is – például Sopronban, Veszprémben, Debrecenben és Pécsett – séták várják a városi felfedezőket. Július 10-én (ez a séta 16 órakor indul) az Éljen a Grund! családi séta során megtudhatod, hogyan játszották annak idején a métát, mi köze a Pál utcaiaknak az Ősz utcához, vagy megbocsátottak-e Gerébnek a Pál utcaiak?
Itt érdeklődhetsz: setamuhely.hu

Fotó: Sétaműhely

Ahol a csillagokat is lehozzák!

Az ember mindig csodálattal nézte, félte és tanulmányozta az állatvilágot: a szárazföldek félelmetes ragadozóit, a vizek szörnyeit és a levegő urait. Megismerve őket, nem maradhattak ki a csillagképek közül az égbolt nevekkel benépesítésekor sem. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma várja az ég kémlelőit, ahol egész júliusban az állatvilág és a csillagképek kapcsolatát tárják fel érdekes előadások keretében. A 45 perces előadásokat leginkább a 8-14 éves korosztálynak ajánlják. Nincs gyerek, aki ne csodálattal szemlélné az égboltot, és ne ismerné meg a fénylő csodák titkait…
További infók: zsolnaynegyed.hu/planetarium

Fotó: Zsolnay Negyed

Fesztivál a Balatonnál

Aki már nagyon ki van éhezve egy igazi fesztiválforgatagra, annak különösen ajánlott ellátogatni a Klassz a pARTon Fesztivál valamelyik balatoni helyszínére, amiből egyáltalán nem könnyű választani. Július 9-augusztus 13-ig számos program közül választhatunk, egészen Balatonkenesétől Keszthelyig, sőt tatai program is van a repertoárban. Pontosan 14 település kiváló komolyzenei programokkal várja a kultúrát kedvelő közönséget. 50 szólistával, 16 zenekarral és több mint 200 szereplővel találkozhatunk a Balatonnál, ahol természetesen nem lesz hiány finom ételekből, remek borokból és lélegzetelállító látványból sem.  
További információ: klasszaparton.hu

Fotó: Klassz a pARTon Fesztivál/Érdi Harmos Réka

Tengerparti hangulatban

Csak rád vár a főváros első szabadvízi strandja, a SHO BEACH BudaPart a Lágymányosi-öbölben, amelynek háborítatlan oázisa, valódi beach hangulata prémium kikapcsolódást ígér a hét minden napján, amihez a lábadat sem kell kitenned a fővárosból. Nappal fürdés az öböl természetes és tiszta vizében, este pedig szórakozás, prémium gasztronómiával fűszerezve. Ha a fürdés mellett más vízi szórakozásra is vágysz, SUP-deszkára is pattanhatsz, vagy kölcsönözhettek a barátokkal különböző strandjátékokat is, mint például a tollas, a kubb, vagy az óriás jenga. Megéri kinézni!

Fotó: SHO BEACH BudaPart

Kiemelt kép: Getty Images